Inflație record din toamnă! BNM prognozează o creștere de până la 31%

Rata anuală a inflației va crește până la 31% în cel de-al treilea trimestru al anului curent, arată cel mai recent raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), prezentat vineri de Guvernatorul Octavian Armașu. Șeful BNM a declarat că Republica Moldova se confruntă, de rând cu toate economiile din lume, cu o inflație în creștere provocată de criza pandemică și războiul din Ucraina, care au generat pe rând un val de scumpiri la nivel internațional, scrie replicamedia.md.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că toate economiile se confruntă în prezent cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din Ucraina.

„Inflația crește chiar și în economiile avansate și sunt tot mai puțini din cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu și tot mai multe bănci centrale sunt puse în situația de a înăspri politică monetară. De rând cu celelalte bănci, BNM prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară. Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice si produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova”, a spus el.

Armașu a explicat că inflația în Republica Moldova este mai mare decat în alte țări din mai multe cauze, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrele in economie care se trag din trecut sub formă de tarife ajustate.

„Inflația este în creștere și va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictive, care vor permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică, dar și la asigurarea stabilității monedei naționale. Cea mai mare creștere a fost la produsele alimentare, apoi la combustibil, după care vin prețurile reglementate și inflația de bază. Ceea ce ține de prețurile reglementate, observăm că ele au început să crească semnificativ în toamna anului trecut, odată cu criza gazelor și cresc foarte rapid”, a declarat șeful BNM.

Octavian Armașu a spus că rata anuală a inflației va spori până în trimestrul III al anului curent până la 31%, după care va avea o traiectorie descendentă.

El este de părere că, dacă nu vor fi șocuri noi, politicile monetare pe care le implementează BNM, dar și însăși efectele pe care le produce inflația asupra

cererii agregate, vor aduce „spre sfârșitul orizontului de prognoză” (primul trimestru al anului 2024), mai aproape de ținta de inflație de 5%.

„Menționez că incertitudinile rămân a fi destul de mari. Sunt riscuri de șocuri noi. Încă urmează să fie ajustări de tarife, noi nu sștim când șu cim vor avea ele loc. Intervalul de incertitudini este destul de largă. Încă o dată, așa o evoluție a inflației este posibilă cu condiția că BNM va aplica și mai departe măsurile de politică monetară adecvate”, a notat Guvernatorul BNM.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), rata inflației anuale în luna aprilie a ajuns la 27,07%. Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare – cu 30,17%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populaţiei – cu 34,40%.

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

Natalia Morari a anunțat când lansează noua sa emisiune
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Rusia expulzează 10 diplomaţi români
Articolul următor