Îngheață în case. Bătrânii de la sate nu-și pot cumpăra destule lemne pentru foc

Mai mulți oameni de la sate o duc greu. Îngheață din cauza frigului și se plâng de pensia mică, din care nu-și pot cumpăra destule lemne pentru a-și încălzi casele. Sunt nevoiți să facă economii. Până la venirea adevăratei ierni, dorm cu mai multe rânduri de haine pentru a nu îngheța.

separator
De câteva săptămâni cum s-a răcit afară, mătușa Soltana din satul Țiganca, raionul Cantemir doarme îmbrăcată gros. Soba este rece, pentru că nu are cu ce să facă focul. Femeia spune că a cerut ajutor de la autorități, dar încă nu a primit un răspuns. Și, pentru că în casă e mai frig ca afară, se încălzește petrecând o parte din zi în fața casei, relatează Tv8.md.

„Mă culc. Iaca așa. Vă încălziți, da. E greu, e tare greu”, spune Soltana Grădinaru, pensionară.

Își numără lemnele din curte și mătușa Rusanda din satul Gotești, în vârstă de 85 de ani. A auzit că va primi ajutor de la autorități și s-a pus pe așteptat.

În fiecare lună, bătrâna primește o pensie de 1.000 de lei, dar împarte banii pe mâncare și medicamente. „Eu ce fac cu pensia să nu mai facă nimeni. Sunt operată, sunt invalid. Cu ochiul asta nu văd de loc, iar cu asta doar câteva procente. Cheltuiesc mult cu leacurile”, menționează femeia.

Bătrâna speră ca iarna să fie blândă, iar până la venirea adevăratului ger, se protejează de frig cu ajutorul hainelor groase. „Zic, când va viscoli afară să fac focul, nu acum. Cum vă încălziți? Cu rochie de bumbac, iorganul de lână pe unde adorm, pe unde nu. Tare e greu la bătrânețe”, spune Rusanda Istrate.

Ca să beneficieze de ajutor material, pentru perioada rece a anului, pensionarii trebuie să se adreseze, cu o cerere, la primăria din sat, spune direcția protecția socială din raionul Cantemir. Anul acesta, suma va constitui în jur de 500 de lei.

Pe piață, un metru cub de lemne pentru foc costă anul acesta între 800 și 900 de lei. La ultima ședință de Guvern, cabinetul de miniștri a decis ca pensionarii, care primesc până la 2 mii de lei pe lună, să aibă parte de un ajutor unic, în ajun de sărbători, de 700 de lei. Numărul lor este de aproximativ 600 de mii.

Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus în cel mai recent discurs

În timpul unei festivități de deschidere a unor centre pentru copii în apropiere de Moscova, Vladimir Putin a citit din Biblie și a făcut o paralelă între acțiunile lui Iisus și acțiunile sale.  

Într-o convorbire video adresată copiilor cu ocazia deschiderii, Putin a fost auzit vorbind în termeni vădit religioși despre necesitatea de a forma viziunea asupra lumii a tinerilor ruși, în timp ce își explica misiunea de a susține valorile „tradiționale”, scrie standard.co.uk.

Președintele rus s-a prezentat în numeroase ocazii ca un apărător fervent al credinței creștine în fața Occidentului „satanic”.

Putin a comparat misiunea sa de a proteja tineretul rus de influența tot mai mare a Occidentului făcând referire la Petru și Andrei, doi pescari, care au răspândit cuvântul lui Dumnezeu sub conducerea lui Iisus.

În cadrul unei reuniuni a oficialilor ruși, Putin a întrebat: „Vă amintiți cum a venit Iisus în Galileea și i-a văzut pe pescari lângă Marea Galileii?”.

„Unul prindea pește, altul își aranja plasa. Și El le-a spus: Nu, nu, nu: ‘Urmați-Mă și vă voi face pescari de oameni, pescari de suflete omenești. Ei au devenit evangheliștii Lui, elevii Lui. Acest lucru a fost foarte important într-o perioadă în care religiile lumii se dezvoltau… dar nu este mai puțin actual acum, când trebuie să ne apărăm valorile tradiționale, cultura, tradițiile și istoria noastră. Acest lucru este foarte important pentru viitorul țării.”

Putin a susținut că nu a vrut să răspândească un mesaj pur creștin și a continuat să facă referire la alte trei „religii tradiționale” ale țării, printre care se numără islamul, iudaismul și budismul. Aproximativ 70% dintre ruși se identifică drept creștini.

Menționarea credinței creștine a mai fost folosită de oficiali ruși pentru a apăra poziția țării în războiul cu Ucraina.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat anterior că soldaților ruși care mor în serviciul datoriei în Ucraina li se iertă toate păcatele, comparând moartea lor sacrificială cu cea a lui Isus.

„Dacă cineva, mânat de simțul datoriei, de nevoia de a îndeplini un jurământ, rămâne fidel chemării sale și moare în îndeplinirea datoriei militare, atunci, fără îndoială, comite un act care echivalează cu un sacrificiu”, a spus Kirill într-o predică.

„Se sacrifică pentru alții”, a spus Kirill. „Și de aceea credem că această jertfă spăla toate păcatele pe care o persoană le-a comis.”

sursa

Ungaria, de opt ani în starea de urgenţă! Budapesta prelungeşte cu încă şase luni acest statut

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din anul 2016, scrie libertatea.ro.

Măsura îi permite premierului naţionalist Viktor Orban să guverneze prin decrete, fără acordul parlamentului, în toate chestiunile pe care le consideră ca având legătură cu războiul şi cu situaţia umanitară rezultată din acesta.

„În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă”, menţionează documentul adoptat de parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi „pentru” şi 47 „împotrivă”.

Majoritatea parlamentară a formaţiunii Fidesz, partidul lui Orban, a prelungit în mod repetat această stare de urgenţă instituită iniţial în anul 2016, atunci din cauza crizei provocate de valul de migranţi, care de asemenea rămâne în vigoare, apoi s-a adăugat pandemia COVID-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.

Categorii distincte, cu mai mulți premianți la concursul ,,Profesorul anului”

Ministerul Educației și Cercetării va acorda mai multe premii la concursul anual „Profesorul anului”, după ce Guvernul a operat astăzi modificări la hotărârea cu privire la organizarea acestui concurs republican.

Mai exact, profesorii din învățământul gimnazial și liceal nu vor mai concura laolaltă, ci pe patru arii curriculare distincte: Limbă și comunicare; Matematică și Științe; Educație socio-umanistică; Arte, Tehnologii și Sport.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că această schimbare va asigura o competiție corectă între profesori.

Documentul prevede acordarea următoarelor premii la concursul „Pedagogul anului”, pentru categoriile „Educatorul anului”, „Învățătorul anului” și „Profesorul anului:

Premiul I – 50 000 de lei;
Premiul II – 25 000 de lei;
Premiul III – 15 000 de lei;

Laureaților premiilor I, II și III le va fi acordată diploma Ministerului Educației și Cercetării și gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se va confirma gradul didactic superior pentru cadrele didactice deținătoare ale gradului didactic superior.

Totodată, celorlalți laureați, care vor avea mențiuni, li se va acorda diploma Ministerului Educației și Cercetării și gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se va confirma gradul didactic superior pentru cadrele didactice deținătoare ale gradului didactic superior.

sursa: www.ziarnational.md

A răpit viața unui înger. Ce mesaj a lăsat bărbatul din Fălești, care și-a ars de vie fiica de nouă ani
Articolul anterior
Un moldovean a fost martor la atacul terorist din Londra. Video
Articolul următor