Îngheață în case. Bătrânii de la sate nu-și pot cumpăra destule lemne pentru foc

Mai mulți oameni de la sate o duc greu. Îngheață din cauza frigului și se plâng de pensia mică, din care nu-și pot cumpăra destule lemne pentru a-și încălzi casele. Sunt nevoiți să facă economii. Până la venirea adevăratei ierni, dorm cu mai multe rânduri de haine pentru a nu îngheța.

separator
De câteva săptămâni cum s-a răcit afară, mătușa Soltana din satul Țiganca, raionul Cantemir doarme îmbrăcată gros. Soba este rece, pentru că nu are cu ce să facă focul. Femeia spune că a cerut ajutor de la autorități, dar încă nu a primit un răspuns. Și, pentru că în casă e mai frig ca afară, se încălzește petrecând o parte din zi în fața casei, relatează Tv8.md.

„Mă culc. Iaca așa. Vă încălziți, da. E greu, e tare greu”, spune Soltana Grădinaru, pensionară.

Își numără lemnele din curte și mătușa Rusanda din satul Gotești, în vârstă de 85 de ani. A auzit că va primi ajutor de la autorități și s-a pus pe așteptat.

În fiecare lună, bătrâna primește o pensie de 1.000 de lei, dar împarte banii pe mâncare și medicamente. „Eu ce fac cu pensia să nu mai facă nimeni. Sunt operată, sunt invalid. Cu ochiul asta nu văd de loc, iar cu asta doar câteva procente. Cheltuiesc mult cu leacurile”, menționează femeia.

Bătrâna speră ca iarna să fie blândă, iar până la venirea adevăratului ger, se protejează de frig cu ajutorul hainelor groase. „Zic, când va viscoli afară să fac focul, nu acum. Cum vă încălziți? Cu rochie de bumbac, iorganul de lână pe unde adorm, pe unde nu. Tare e greu la bătrânețe”, spune Rusanda Istrate.

Ca să beneficieze de ajutor material, pentru perioada rece a anului, pensionarii trebuie să se adreseze, cu o cerere, la primăria din sat, spune direcția protecția socială din raionul Cantemir. Anul acesta, suma va constitui în jur de 500 de lei.

Pe piață, un metru cub de lemne pentru foc costă anul acesta între 800 și 900 de lei. La ultima ședință de Guvern, cabinetul de miniștri a decis ca pensionarii, care primesc până la 2 mii de lei pe lună, să aibă parte de un ajutor unic, în ajun de sărbători, de 700 de lei. Numărul lor este de aproximativ 600 de mii.

A răpit viața unui înger. Ce mesaj a lăsat bărbatul din Fălești, care și-a ars de vie fiica de nouă ani
Articolul anterior
Un moldovean a fost martor la atacul terorist din Londra. Video
Articolul următor
Alte articole interesante