Îngheață în case. Bătrânii de la sate nu-și pot cumpăra destule lemne pentru foc

Mai mulți oameni de la sate o duc greu. Îngheață din cauza frigului și se plâng de pensia mică, din care nu-și pot cumpăra destule lemne pentru a-și încălzi casele. Sunt nevoiți să facă economii. Până la venirea adevăratei ierni, dorm cu mai multe rânduri de haine pentru a nu îngheța.

separator
De câteva săptămâni cum s-a răcit afară, mătușa Soltana din satul Țiganca, raionul Cantemir doarme îmbrăcată gros. Soba este rece, pentru că nu are cu ce să facă focul. Femeia spune că a cerut ajutor de la autorități, dar încă nu a primit un răspuns. Și, pentru că în casă e mai frig ca afară, se încălzește petrecând o parte din zi în fața casei, relatează Tv8.md.

„Mă culc. Iaca așa. Vă încălziți, da. E greu, e tare greu”, spune Soltana Grădinaru, pensionară.

Își numără lemnele din curte și mătușa Rusanda din satul Gotești, în vârstă de 85 de ani. A auzit că va primi ajutor de la autorități și s-a pus pe așteptat.

În fiecare lună, bătrâna primește o pensie de 1.000 de lei, dar împarte banii pe mâncare și medicamente. „Eu ce fac cu pensia să nu mai facă nimeni. Sunt operată, sunt invalid. Cu ochiul asta nu văd de loc, iar cu asta doar câteva procente. Cheltuiesc mult cu leacurile”, menționează femeia.

Bătrâna speră ca iarna să fie blândă, iar până la venirea adevăratului ger, se protejează de frig cu ajutorul hainelor groase. „Zic, când va viscoli afară să fac focul, nu acum. Cum vă încălziți? Cu rochie de bumbac, iorganul de lână pe unde adorm, pe unde nu. Tare e greu la bătrânețe”, spune Rusanda Istrate.

Ca să beneficieze de ajutor material, pentru perioada rece a anului, pensionarii trebuie să se adreseze, cu o cerere, la primăria din sat, spune direcția protecția socială din raionul Cantemir. Anul acesta, suma va constitui în jur de 500 de lei.

Pe piață, un metru cub de lemne pentru foc costă anul acesta între 800 și 900 de lei. La ultima ședință de Guvern, cabinetul de miniștri a decis ca pensionarii, care primesc până la 2 mii de lei pe lună, să aibă parte de un ajutor unic, în ajun de sărbători, de 700 de lei. Numărul lor este de aproximativ 600 de mii.

Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”

Copila de 12 ani, ucisă de un troleibuz, la Ciocana va fi înmormântată mâine, 26 martie. Mama fetei a lăsat un mesaj plin de durere pe o rețea de socializare.

 Fetița, ucisă de un troleibuz la Ciocana va fi înmormântată mâine. Mama copilei: Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine

„Cine are dorință să-și ia rămas bun de la Nastenika 26.03.23 la ora 13:30 fata noastră va fi în curte. Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine….”, a scris mama copilei.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, drum şi text care spune „кто имеет желание попрощаться снастенькой 26.03.23 13:30 наша девочка будет дворе. доченька на кого ты меня оставила не смогу жить без тебя..... BONJOU”

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

A răpit viața unui înger. Ce mesaj a lăsat bărbatul din Fălești, care și-a ars de vie fiica de nouă ani
Articolul anterior
Un moldovean a fost martor la atacul terorist din Londra. Video
Articolul următor