INSP a demarat operațiunea „Pietonul”. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru șoferii care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni

Conform dispoziției nr. 72 a Inspectoratului Național de Securitate Publică, în perioada 10 decembrie – 31 decembrie este declarată operațiunea „Pietonul” pe întreg teritoriul țării.

Scopul acestei măsuri este ca fiecare participant la trafic să ajungă în siguranță la destinație.

În conformitate cu articolul 238 aliniatul 3, neacordarea priorității pietonilor constituie o faptă contravențională și se sancţionează cu amendă de până la 1.500 de lei, cu aplicarea a patru puncte de penalizare.

Cavcaliuc s-a bucurat degeaba, lista de sancțiuni a UE pentru fugari rămâne neschimbată

Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău, a dezmințit faptul că fugarul Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar fi fost scos din lista de sancțiuni ale Uniunii Europene, transmite TVR Moldova.

„Această persoană nu a fost scoasă din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare. Nu au intervenit schimbări. Acest lucru demonstrează că astfel de dezinformări parvin din diferite surse și trebuie să oferim sprijin în continuare ca să demontăm această dezinformare”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.

Joi, Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din Republica Moldova, după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, cercetat în mai multe dosare penale, a spus pe rețelele sale de socializare că salută decizia Uniunii Europene și că îi mulțumește pentru hotărârea de a nu prelungi sancțiunile politice împotriva lui.

Gheorghe Cavcaliuc a fost şef-adjunct al Inspectoratului Genelal de Poliţie în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova. El este cercetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru huliganism.

Mai exact, Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, precum și în dosarul „Verde de briliant”. El a fost dat în căutare de Interpol însă, la scurt timp, urmărirea sa a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”.

În mai 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Era vorba despre controversaţii politicieni de la Chişinău: Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În plus, autoritățile de la Chișinău și UE declarau atunci că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE, confiscarea bunurilor şi blocarea conturilor de pe teritoriul blocului comunitar.

SUA au respins cererea lui Putin privind reducerea radicală a armatei Ucrainei

Statele Unite vor cere Rusiei să recunoască dreptul Ucrainei de a avea o armată și o industrie de apărare în cadrul unui eventual acord de pace, scrie Bloomberg, citând surse familiare cu situația.

Potrivit surselor, trimisul special al președintelui american, Steve Witkoff, va aborda această chestiune în cadrul întâlnirii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care va avea loc pe 25 aprilie la Moscova, transmite IPN.

Numărul exact al militarilor nu este precizat. Totuși, interlocutorii agenției au subliniat că este vorba despre o armată bine echipată și complet operațională, așa cum solicită Kievul și aliații săi europeni.

Apple va muta din China în India asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în SUA / Decizia vine pe fondul războiului comercial declanșat de Trump

China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi compania Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe vamale impuse de președintele american, scrie Financial Times.

Apple intenționează să transfere în India activitatea de asamblare a tuturor iPhone-urilor vândute în SUA.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, în condițiile în care războiul comercial al președintelui Donald Trump forțează compania să se îndepărteze de China, scrie Financial Times.

Demersul are la bază strategia Apple de a-și diversifica lanțul de aprovizionare, dar merge mai departe și mai repede decât așteptau investitorii, cu obiectivul de a asambla în India toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA până la sfârșitul anului 2026.

Obiectivul ar însemna dublarea producției de telefoane iPhone în India, după aproape două decenii în care Apple a cheltuit foarte mult în China pentru a crea o linie de producție modernă, care i-a permis să devină un gigant tehnologic care valorează 3 trilioane de dolari.

Mutarea spre India

Motivul este evident. China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe vamale impuse de președintele american – deși acesta a semnalat de atunci intenția de a negocia cu Beijingul.

În urma anunțurilor lui Trump, care au șters 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Apple, compania s-a grăbit să exporte în SUA iPhone-urile disponibile fabricate în India.

În ultimii ani, Apple a construit în mod constant fabrici în India cu producătorii contractuali Tata Electronics și Foxconn, deși încă își asamblează majoritatea smartphone-urilor în China.

Asamblarea iPhone-urilor este ultima etapă a procesului de producție și reunește sute de componente pentru care Apple este încă foarte dependentă de furnizorii chinezi.

28% din iPhone-urile livrate în 2024 au mers în SUA

Trump a anunțat inițial taxe „reciproce” de peste 100% asupra importurilor din China, dar apoi a oferit o amânare temporară pentru smartphone-uri. Dispozitivele sunt totuși supuse unei taxe separate de 20%, care se aplică tuturor importurilor din China.

India a fost afectată de o taxă vamală de 26%, deși aceasta este suspendată în timp ce New Delhi face presiuni pentru încheierea unui acord comercial bilateral cu SUA. Aflat în vizită în India săptămâna aceasta, vicepreședintele american JD Vance a declarat că cele două țări fac „progrese foarte bune”.

SUA a reprezentat aproximativ 28% din cele 232,1 milioane de iPhone-uri livrate în 2024, potrivit International Data Corporation.

Anul trecut, pe măsură ce producătorul iPhone a încercat să crească producția din India, Foxconn și Tata au început să importe seturi de componente preasamblate din China.

Directorul executiv Tim Cook a fost în contact regulat cu Trump și administrația sa de când a participat la învestirea președintelui în ianuarie.

„Mulţi copii vor plânge de acest Crăciun“ din cauza crizei din industria jucăriilor
Articolul anterior
Anunț important pentru cetățenii străini care muncesc în Rusia
Articolul următor
Close menu