Inspectoratul de Stat al Muncii a primit 30 de camere video corporale din partea Uniunii Europene și a Organizației Internaționale a Muncii

Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a spori eficiența și transparența instituției. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

De la începutul anului 2024, au fost identificate 1665 de persoane care activau fără un contract de muncă, iar dintre aceștia 1230 de persoane au fost ajutate să-și redobândească drepturile și să fie legalizați la locul de muncă.

În doar 9 luni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat și a repus în drepturi mai multe persoane care munceau fără un contract de muncă, decât în ultimii 9 ani cumulativ. 

Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. De la începutul anului sunt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate, iar aceasta demonstrează că trebuie să continuăm în turații și mai mari. Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți. Le mulțumesc partenerilor noștri pentru susținere și colaborare în misiunea noastră de a lupta cu munca nedeclarată și  nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Scopul donației este de a consolida capacitățile operaționale ale ISM prin furnizarea unui instrument suplimentar pentru îmbunătățirea desfășurării inspecțiilor inopinate. Aceasta sprijină dispoziția legală, intrată în vigoare la 1 martie 2023, care acordă specialiștilor ISM dreptul de a efectua controale neanunțate a activităților agenților economici.

De asemenea, utilizarea camerelor va îmbunătăți analiza riscurilor și va promova politici interne de integritate și toleranță zero față de abuz și corupție. 

„Nivelul de încredere al cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului este, cu regret, foarte scăzut. În special, neîncrederea este larg răspândită în raport cu organele de control. Oamenii leagă această neîncredere de nivelul ridicat de corupție. Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să mențină integritatea, profesionalismul și transparența la cel mai înalt nivel în timpul desfășurării activităților lor. Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente, în conformitate cu cadrul legal și cele mai bune practici europene,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor de muncă va contribui la creșterea nivelului de încredere în instituțiile statului și la consolidarea credibilității ISM. În același timp, implementarea acestor tehnologii va îmbunătăți gradul de responsabilitate și transparență în procesul de colectare a probelor, protejând astfel inspectorii de șantaj și acuzații de abuz sau corupție.

„Această contribuție reprezintă doar o mică parte din proiectul implementat de OIM, care se concentrează atât pe îmbunătățirea cadrului legal și a politicilor existente în domeniul inspecției muncii, cât și pe consolidarea capacităților inspectorilor de muncă pentru a asigura un acces mai bun pe piața muncii și condiții de muncă îmbunătățite în Republica Moldova, precum și pe furnizarea suportului material necesar. Acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale în curs, inclusiv în contextul alinierii legislației naționale la acquis-ul UE și la standardele OIM”, susține Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii.

Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Pachetul de echipamente include licențe, kit-uri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat. Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.

Bugetul total al proiectului „Sprijinul UE pentru  o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” este de 2 milioane de euro.


Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o

Doi tineri de 19 și 21 ani, originari din raionul Fălești, sunt cercetați penal fiind suspectați de furtul unui Nissan în Stăuceni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de către proprietară, care a comunicat că și-a depistat mașina abandonată și parțial accidentată, pe o stradă din Stăuceni.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de angajații Inspectoratului de poliție Rîșcani, s-a stabilit că cei doi bănuiți ar fi răpit automobilul pe timp de noapte. Acesta era descuiat și cu cheile în mecanismul de pornire. După ce l-au accidentat, suspecții au plecat într-o direcție necunoscută.

Ambii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 3 la 5 ani.

Un nou serviciu digitalizat: Extrasul privind traversarea frontierei R. Moldova acum poate fi solicitat și online

Cetățenii pot accesa un nou serviciu electronic – Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, dezvoltat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Digitalizarea acestui serviciu public reprezintă un pas important în modernizarea și eficientizarea activităților administrative și oferă cetățenilor posibilitatea de a obține online extrasul privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. De asemenea, implementarea noului serviciu electronic asigură obținerea rapidă a documentului solicitat și reduce semnificativ timpul de așteptare, contribuind astfel la facilitarea accesului la serviciile publice. 

Extrasul din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat poate fi solicitat atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, cu sau fără autentificare digitală. 

Pentru a depune cerea de solicitare a extrasului este suficient de întreprins doar câțiva pași online: 
•    Accesați  Portalul Serviciilor Publice la adresa https://servicii.gov.md.
•   Selectați serviciul Extras din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră. https://servicii.gov.md/ro/service/021001121  și activați butonului „Solicită”  
• După accesarea butonului, veți fi redirecționat automat către pagina pentru depunerea cererii, disponibilă la adresa https://eservicii.gov.md/mai/igpf/cerere.
•   Completați câmpurile cu informația necesară și urmați instrucțiunile corespunzătoare.
Pentru recepționarea documentului există două modalități: 
•   Persoanele care dețin semnătura electronică au posibilitatea de a recepționa extrasul în format digital, prin intermediul portalului mcabinet.gov.md. 
•   Solicitanții care nu dețin o semnătură electronică valabilă pot ridica documentul pe suport de hârtie la sediul IGPF din mun. Chișinău, dar și la Direcțiile regionale ale IGPF aflate în municipiile Edineț și Cahul, și în orașele Ștefan Vodă și Ungheni.

Până la digitalizarea serviciului public Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, cererea urma să fie semnată olograf și depusă personal de către solicitant exclusiv la sediul IGPF (mun. Chișinău, str. Petricani, 19). Și eliberarea documentului se efectua doar pe suport de hârtie, personal solicitantului (în baza actului de identitate) sau reprezentantului acestuia (cu prezentarea originalului procurii autentificate în modul stabilit), exclusiv la sediul IGPF din Chișinău. 

De asemenea, anterior serviciul menționat nu putea fi achitat online prin MPay, ci doar la bancă. Prin urmare, datorită digitalizării acestuia s-au diminuat cheltuielile solicitanților, deoarece achitarea serviciilor publice prin mpay.gov.md nu implică costuri suplimentare sau comisioane pentru beneficiar. 

Procesul de eliberare a extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră a fost digitalizat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de AGE cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială. Noul serviciu electronic vine să asigure acces mult mai rapid la informații pentru cetățeni, dar totodată să eficientizele activitatea IGPF, prin optimizarea proceselor birocratice aplicate la examinarea cererilor și la eliberarea extraselor respective, inclusiv oferă posibilitatea de a direcționa resurse economisite spre îndeplinirea altor activități instituționale.

Conform datelor statistice, în primele șase luni ale anului curent, au fost examinate peste 2200 de cereri privind traversarea frontierei de stat de către persoane fizice și mijloace de transport. 

Pentru întrebări suplimentare sau clarificări legate de accesarea serviciului, apelați la următoarele date de contact:
Email: suport.fod@egov.md; nr. de telefon: 022-820-023
 

Reacția Poliției după acuzațiile Irinei Vlah că i-a fost împiedicată lansarea campaniei electorale

Poliția dezminte acuzațiile Irinei Vlah, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, precum că oamenii legii i-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, la Naslavcea.

”În legătură cu acuzațiile aduse Poliției de către un concurent politic, potrivit căruia i s-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, eveniment care urma să se desfășoare la Naslavcea, Poliția Națională condamnă aceste acuzații pe care le califică drept nefondate, manipulatorii și de denigrare.

Poliția nu a intervenit și nu a avut comunicare cu persoanele aflate acolo. Mai mult, îndemnăm concurentul electoral să-și argumenteze acuzațiile, cel puțin prin publicarea unor secvențe video sau fotografii cu polițistul care se pretinde că “ar fi îngrădit desfășurarea evenimentului”.

Solicităm actorilor politici să nu folosească nejustificat imaginea Poliției, să nu implice polițiștii în acțiuni politice și să nu denigreze instituția noastră pentru a obține dividende electorale.”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o
Articolul anterior