Inspectoratul de Stat al Muncii a primit 30 de camere video corporale din partea Uniunii Europene și a Organizației Internaționale a Muncii

Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a spori eficiența și transparența instituției. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

De la începutul anului 2024, au fost identificate 1665 de persoane care activau fără un contract de muncă, iar dintre aceștia 1230 de persoane au fost ajutate să-și redobândească drepturile și să fie legalizați la locul de muncă.

În doar 9 luni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat și a repus în drepturi mai multe persoane care munceau fără un contract de muncă, decât în ultimii 9 ani cumulativ. 

Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. De la începutul anului sunt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate, iar aceasta demonstrează că trebuie să continuăm în turații și mai mari. Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți. Le mulțumesc partenerilor noștri pentru susținere și colaborare în misiunea noastră de a lupta cu munca nedeclarată și  nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Scopul donației este de a consolida capacitățile operaționale ale ISM prin furnizarea unui instrument suplimentar pentru îmbunătățirea desfășurării inspecțiilor inopinate. Aceasta sprijină dispoziția legală, intrată în vigoare la 1 martie 2023, care acordă specialiștilor ISM dreptul de a efectua controale neanunțate a activităților agenților economici.

De asemenea, utilizarea camerelor va îmbunătăți analiza riscurilor și va promova politici interne de integritate și toleranță zero față de abuz și corupție. 

„Nivelul de încredere al cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului este, cu regret, foarte scăzut. În special, neîncrederea este larg răspândită în raport cu organele de control. Oamenii leagă această neîncredere de nivelul ridicat de corupție. Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să mențină integritatea, profesionalismul și transparența la cel mai înalt nivel în timpul desfășurării activităților lor. Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente, în conformitate cu cadrul legal și cele mai bune practici europene,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor de muncă va contribui la creșterea nivelului de încredere în instituțiile statului și la consolidarea credibilității ISM. În același timp, implementarea acestor tehnologii va îmbunătăți gradul de responsabilitate și transparență în procesul de colectare a probelor, protejând astfel inspectorii de șantaj și acuzații de abuz sau corupție.

„Această contribuție reprezintă doar o mică parte din proiectul implementat de OIM, care se concentrează atât pe îmbunătățirea cadrului legal și a politicilor existente în domeniul inspecției muncii, cât și pe consolidarea capacităților inspectorilor de muncă pentru a asigura un acces mai bun pe piața muncii și condiții de muncă îmbunătățite în Republica Moldova, precum și pe furnizarea suportului material necesar. Acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale în curs, inclusiv în contextul alinierii legislației naționale la acquis-ul UE și la standardele OIM”, susține Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii.

Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Pachetul de echipamente include licențe, kit-uri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat. Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.

Bugetul total al proiectului „Sprijinul UE pentru  o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” este de 2 milioane de euro.


Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o
Articolul anterior
Podul peste Răut de la Pelinia a fost redeschis circulaţiei cu trei luni mai devreme decât data planificată
Articolul următor