Întâlnire secretă între Rusia și Ucraina. Ce au negociat reprezentanții celor două țări în cadrul discuțiilor din Emiratele Arabe Unite

Reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite, arată surse ale agenției de știri Reuters.

Sursele Reuters au declarat că discuţiile au fost mediate de statul arab din Golf şi nu au inclus Naţiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU în negocierea iniţiativei ce permite în prezent exportul produselor agricole ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. Discuţiile au avut însă ca scop eliminarea unor „obstacole” rămase după ce acordul pentru cereale a fost recent prelungit cu patru luni.

Reprezentanţii ruşi şi ucraineni au mers la Abu Dhabi la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac, component chimic folosit pentru fabricarea îngrăşămintelor, contra unui amplu schimb de prizonieri ucraineni şi ruşi.

Reuters precizează că nu are informaţii în ceea ce priveşte eventuale progrese înregistrate în cadrul acestor discuţii.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a confirmat pentru Reuters că „eliberarea prizonierilor de război este parte a negocierilor privind deschiderea exporturilor ruse de amoniac”, dar a spus că nu ştie dacă a avut loc o întâlnire în Emiratele Arabe Unite.

Vladimir Putin a declarat miercuri că oficialii ruşi fac eforturi pentru deblocarea îngrăşămintelor ruseşti din porturile europene şi pentru reluarea exporturilor de amoniac.

Exportul de amoniac rusesc ar urma să se facă prin intermediul unei conducte existente, care duce la Marea Neagră. Conducta a fost proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de gaz pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdenni de la Marea Neagră (cunoscut sub numele de Iujni în limba rusă), în apropiere de Odesa, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaţionali. Conducta a fost închisă după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie.

Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului pentru coridorul cerealelor, care a fost mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stabilit în mod public mai multe condiţii înainte de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri şi redeschiderea portului Mikolaiv de la Marea Neagră.

Rusia şi Ucraina au dezvăluit puţine detalii despre întâlnirile directe dintre reprezentanţii lor, după ce au abandonat negocierile pentru un armistiţiu în primele săptămâni după invazia Moscovei din 24 februarie.

Eforturile Emiratelor de intermediere a unor discuţii urmează celor ale Arabiei Saudite, care, în septembrie, a repurtat o victorie diplomatică prin obţinerea eliberării luptătorilor străini capturaţi în Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, fac parte din alianţa petrolieră OPEC+, care include Rusia, şi au menţinut relaţii bune cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecută, unde a discutat cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi să medieze un acord privind amoniacul, au declarat două dintre sursele Reuters.

Ucraina este un important producător de cereale şi seminţe oleaginoase, în timp ce Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume şi un important furnizor de îngrăşăminte pe pieţele globale.

sursa: www.ziare.com

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Scrisori false de la „Moldovagaz” pe emailurile consumatorilor

În ultimele zile, la adresele de e-mail ale mai multor consumatori ai SA „Moldovagaz” au parvenit scrisori electronice, pretins din numele întreprinderii, conținând informații false despre sume facturate, precum și un link de plată activ. Efectuând clic pe acest link, consumatorul este redirecționat la o adresă falsă în internet, unde i se cere să introducă datele sale bancare, scrie oficial.md.

Administrația SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii să nu întreprindă sub nicio formă astfel acțiuni, din considerentul că acestea pot duce la furtul de bani din contul consumatorului de către escroci. Facturile efective de plată sunt expediate de companie ca imagine grafică atașată, și nu conțin linkuri active.

Astfel, consumatorii sunt rugați să verifice adresa emitentă, în cazul de fața aceste mesaje au parvenit de la adresa sxcxczew@elkalsioalzxczs.quantum-werbetechnik.de. Totodată, mesajele de la SA ”Moldovagaz” vin doar de pe adrese cu numele de domen @moldovagaz.md, sau @mgaz.md

Serviciul de securitate corporativă al SA „Moldovagaz” va contacta organele de drept cu o adresare corespunzătoare.

Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia

Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.

La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.

Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.

Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.

Jennifer Lopez și-a șters toate fotografiile de pe Instagram, iar conturile de social media au poză neagră la profil
Articolul anterior
Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului
Articolul următor