Întâlnire secretă între Rusia și Ucraina. Ce au negociat reprezentanții celor două țări în cadrul discuțiilor din Emiratele Arabe Unite

Reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite, arată surse ale agenției de știri Reuters.

Sursele Reuters au declarat că discuţiile au fost mediate de statul arab din Golf şi nu au inclus Naţiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU în negocierea iniţiativei ce permite în prezent exportul produselor agricole ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. Discuţiile au avut însă ca scop eliminarea unor „obstacole” rămase după ce acordul pentru cereale a fost recent prelungit cu patru luni.

Reprezentanţii ruşi şi ucraineni au mers la Abu Dhabi la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac, component chimic folosit pentru fabricarea îngrăşămintelor, contra unui amplu schimb de prizonieri ucraineni şi ruşi.

Reuters precizează că nu are informaţii în ceea ce priveşte eventuale progrese înregistrate în cadrul acestor discuţii.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a confirmat pentru Reuters că „eliberarea prizonierilor de război este parte a negocierilor privind deschiderea exporturilor ruse de amoniac”, dar a spus că nu ştie dacă a avut loc o întâlnire în Emiratele Arabe Unite.

Vladimir Putin a declarat miercuri că oficialii ruşi fac eforturi pentru deblocarea îngrăşămintelor ruseşti din porturile europene şi pentru reluarea exporturilor de amoniac.

Exportul de amoniac rusesc ar urma să se facă prin intermediul unei conducte existente, care duce la Marea Neagră. Conducta a fost proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de gaz pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdenni de la Marea Neagră (cunoscut sub numele de Iujni în limba rusă), în apropiere de Odesa, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaţionali. Conducta a fost închisă după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie.

Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului pentru coridorul cerealelor, care a fost mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stabilit în mod public mai multe condiţii înainte de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri şi redeschiderea portului Mikolaiv de la Marea Neagră.

Rusia şi Ucraina au dezvăluit puţine detalii despre întâlnirile directe dintre reprezentanţii lor, după ce au abandonat negocierile pentru un armistiţiu în primele săptămâni după invazia Moscovei din 24 februarie.

Eforturile Emiratelor de intermediere a unor discuţii urmează celor ale Arabiei Saudite, care, în septembrie, a repurtat o victorie diplomatică prin obţinerea eliberării luptătorilor străini capturaţi în Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, fac parte din alianţa petrolieră OPEC+, care include Rusia, şi au menţinut relaţii bune cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecută, unde a discutat cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi să medieze un acord privind amoniacul, au declarat două dintre sursele Reuters.

Ucraina este un important producător de cereale şi seminţe oleaginoase, în timp ce Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume şi un important furnizor de îngrăşăminte pe pieţele globale.

sursa: www.ziare.com

Alertă de atac aerian pe întreg teritoriul Ucrainei! Bombardamente în Odesa și Nicolaev

Pe întreg teritoriul Ucrainei a fost emisă alertă de atac aerian în după-amiază zilei de azi, 5 decembrie, din cauza pericolului atacurilor rusești, scrie diez.md.

Noul atac cu rachete a fost anunțat de șeful biroului președintelui Ucrainei, care i-a îndemnat pe cetățeni să caute „puncte de invincibilitate” lângă ei pe hartă.

Presa ucraineană relatează despre loviturile cu rachete și despre funcționarea sistemelor de apărare aeriană în regiunile Donețk, Poltava și Harkiv.

Șefii regiunilor Odesa și Nicolaev au raportat despre începutul atacurilor masive ale rachetelor rusești. Totodată, canalele locale de Telegram scriu despre explozii din regiunile Cerkasî și Zaporijjea.

Totodată, regiunea Odesa și Jâtomâr au rămas fără energie electrică.

Biroul președintelui Ucrainei a anunțat că în Zaporijjea, în urma atacurilor au decedat două persoane au decedat, iar alte trei persoane au fost rănite.

Șeful administrației militare regionale Vinița, Serhi Borzov, a spus că pe cer sunt multe rachete deasupra Ucrainei.

Un reprezentant al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat armata rusă a lansat în mod tradițional rachete din regiunea Volhodonsk, din Marea Caspică și din Marea Neagră.

Potrivit acestuia, Rusia continuă în primul rând să țintească infrastructura critică. Bombardierele strategice rusești au decolat deja și primul val de rachete a fost lansat.

Ignat a remarcat că militarii ruși ar putea folosi mai multe valuri de atacuri pentru a dispersa rachete în toată Ucraina și pentru a încurca oarecum acțiunile apărării aeriene ucrainene.

Amintim că, pe 23 noiembrie, pe întreg teritoriul Ucrainei au fost anunțate alerte de atac aerian. Mai multe regiuni și orașe au fost bombardate și au rămas fără de electricitate.

Mai multe orașe și regiuni din Ucraina au rămas fără lumină, printre care Harkiv, Luțk, Kiev, Lviv, regiunea Odesa, Zaporijjea, Nicolaev și altele. Din informațiile preliminare se știe că ar fi avut loc o oprire de urgență a unităților electrice la CNE din Ucraina de Sud.

Menționăm că, tot atunci, au avut loc întreruperi masive de energie electrică în toată Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.

O altă deconectare masivă a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc pe 15 noiembrie, când în mai multe localități din țară a fost deconectată lumina în urma bombardamentelor masive asupra Ucrainei.

Brigada de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger’’ marchează astăzi 31 de ani de la fondare

Brigada de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger’’ marchează astăzi 31 de ani de la fondare.

”Stimați colegi, ne exprimăm toată gratitudinea pentru curajul, patriotismul și dedicația manifestate în timpul serviciului!

31 de ani ai unei echipe puternice și profesioniste, care își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor și al patriei.

Să ne fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine din orice misiune.

La mulți ani, colegi!”, scrie Poliția Republicii Moldova.

ULTIMA ORĂ! Din cauza atacurilor masive din Ucraina sunt posibile deconectări de la energia electrică

În legătură cu atacurile masive din Ucraina, Moldelectrica anunță despre perturbații în sistemul electroenergetic.

Sunt posibile deconectări de la energia electrică, anunță canalul guvernamental Prima Sursă.

Jennifer Lopez și-a șters toate fotografiile de pe Instagram, iar conturile de social media au poză neagră la profil
Articolul anterior
Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului
Articolul următor