Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli!

Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli! AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre AI din Europa Centrală și de Est va avea loc la București, pe 8 și 7 octombrie, scrie doctorulzilei.ro.

Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației.

Inteligența artificială (AI) face pași importanți în revoluționarea modului în care outem detecta și monitoriza afecțiunile de sănătate, folosind sunetele pe care corpurile noastre le produc. De la tuse la vorbire și chiar la respirație, aceste sunete bioacustice ascund indicii valoroase despre starea noastră de wellbeing.

De exemplu, echipa de cercetare Google a recunoscut potențialul acestor sunete și a dezvoltat Health Acoustic Representations (HeAR), un model bioacustic creat pentru a ajuta cercetătorii să construiască modele capabile să detecteze semnele timpurii ale bolilor prin sunete.

HeAR a fost antrenat pe 300 de milioane de înregistrări audio, incluzând aproximativ 100 de milioane de sunete de tuse, și a demonstrat o capacitate superioară de a identifica tipare acustice relevante pentru sănătate, cu performanțe remarcabile, chiar și atunci când se utilizează microfoane diferite. Unul dintre avantajele majore ale
acestui model este că necesită mai puține date pentru antrenare, ceea ce este esențial în cercetarea medicală, unde datele sunt adesea limitate.

Un exemplu concret al impactului HeAR este colaborarea cu Salcit Technologies din India, care a dezvoltat un produs AI capabil să analizeze sunetele de tuse pentru a evalua sănătatea pulmonară. Folosind HeAR, Swaasa® își extinde capacitățile pentru detectarea timpurie a tuberculozei (TB), o boală tratabilă care, totuși, rămâne subdiagnosticată în milioane de cazuri anual. Această inovație oferă o soluție accesibilă și scalabilă, fără a depinde de echipamente sofisticate, facilitând astfel accesul la diagnostic în zonele defavorizate.

HeAR reprezintă un pas important către îmbunătățirea detectării bolilor și a accesibilității îngrijirilor medicale, având potențialul de a schimba în mod fundamental modul în care abordăm diagnosticarea unor afecțiuni critice, cum ar fi tuberculoza, la nivel global.

„Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației. Totuși, AI nu este destinată să înlocuiască profesioniștii din domeniul sănătății, ci să îi asiste!”, spuneRuxandra Tătaru, CEO AI Expo Europe.

La Al Expo Europe vom decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului! Pe 6-7 octombrie, la Radisson Blu Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă lumea!

AI Expo Europe va fi atât o platformă dinamică și cuprinzătoare în domeniul educației, cât și o excelentă oportunitate de networking și dezvoltarea unor noi oportunități în afaceri. Subiecte de discuție vor fi vaste: de la educație, la ecologie, de la domeniul legal la cel al schimbărilor profunde în societate: sănătate, arhitectură și urbanism, mediu si artă! Organizatorii și speakerii vor decripta impactul asupra meseriilor viitorului și va furniza posibile răspunsuri la marea întrebare: ne va fura AI job-urile?!

În prevenția și diagnosticarea bolilor, AI își demonstrează deja eficiența! De exemplu, în cazul bolii polichistice renale, cercetătorii au utilizat AI pentru a automatiza măsurarea volumului renal, un proces care, în mod tradițional, era foarte consumator de timp. Cu ajutorul AI, rezultatele pot fi generate în câteva secunde, accelerând astfel diagnosticul.

AI este de asemenea folosită pentru evaluarea riscurilor. AI a identificat pacienții cu disfuncție ventriculară stângă, un semn al unei pompe cardiace slabe, înainte ca simptomele să fie evidente. Aceasta ilustrează potențialul AI de a preveni evenimentele grave, cum ar fi atacurile de cord, printr-o identificare precoce a riscurilor.

Pe lângă diagnostic și prevenție, AI poate sprijini sănătatea publică prin promovarea de informații despre prevenirea bolilor. Inteligenta Artificiala poate analiza texte din social media pentru a prezice focare de boli, și chiar asistarea oamenilor în gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.

„Acasă la origini” – expoziție de costume tradiționale realizate de A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”. Intrare liberă!

Pe 28 septembrie, la ora 11:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în
colaborare cu A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”, prezintă expoziția de costume tradiționale „Acasă
la origini”. Evenimentul este dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de
ani de la fondarea muzeului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Membrele Asociației Obștești „Șezătoarea Basarabiei”, din diferite localități ale Republicii Moldova, vor prezenta 20 de costume tradiționale, inspirate din colecția de port a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Expoziția oferă oportunitatea de a explora frumusețea și complexitatea costumelor tradiționale, precum și de a aprecia eforturile de conservare și promovare a patrimoniului cultural național.

Totodată, în curtea muzeului, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari și un concert susținut de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”). În același timp, pentru copii va fi organizat un atelier de creație, cu genericul „Toamna de Aur”, în Grădina Botanică a muzeului.
Intrarea liberă!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 82

Vă așteptăm cu drag!

Pământul ar putea fi lovit de un asteroid în 2029

Conform unui nou studiu, există un risc scăzut ca un asteroid, Apophis, „Zeul Haosului”, să lovească Pământul în timpul apropierii sale de planeta noastră în 2029. Șansele unei astfel de coliziuni catastrofale sunt mai mari de una la un miliard. Dar nu vom putea să o excludem decât peste cel puțin încă trei ani, scrie evz.ro.

Apophis este o rocă spațială în formă de alună. Cu un diametru de aproximativ 340 de metri sau aproximativ de aceeași dimensiune ca Turnul Eiffel. La această dimensiune, roca spațială nu este suficient de puternică pentru a fi considerată un asteroid „ucigaș de planete”. Dar este suficient de mare pentru a distruge un oraș mare și a declanșa efecte climatice la nivel planetar. Obiectul „potențial periculos” a fost descoperit în 2004. Și a fost numit după Apep, zeul șarpe egiptean al întunericului și al dezordinii. Ceea ce i-a adus porecla de „Zeul haosului”.

Un zbor apropiat de Pământ

La scurt timp după descoperirea rocii spațiale, astronomii au dezvăluit că Apophis va avea un zbor extrem de apropiat de Pământ pe 13 aprilie 2029. Dar și că va genera temeri că ar putea lovi planeta noastră. Cu toate acestea, observațiile ulterioare au arătat că asteroidul va trece în siguranță pe lângă Pământ. La o distanță mai mică de 32 000 de kilometri. Mai puțin de o zecime din distanța dintre Pământ și Lună, potrivit NASA. Aceasta ar putea fi totuși suficient de aproape pentru a lovi unii dintre cei mai îndepărtați sateliți ai noștri care orbitează în jurul Pământului.

Însă asteroizii mari precum Apophis pot fi deviați de la curs prin impactul unor asteroizi mai mici. Similar cu modul în care misiunea DART a NASA a reușit să redirecționeze asteroidul Dimorphos prin izbirea unei nave spațiale de acesta în 2022. Cercetătorii au avertizat anterior că aceasta ar putea fi o posibilitate cu Apophis în următorii cinci ani. Ceea ce ar putea face ca asteroidul ucigaș de orașe să intre pe un curs de coliziune cu Pământul.

În noul studiu, publicat pe 26 august în The Planetary Science Journal, astronomul Paul Wiegert, expert în dinamica sistemului solar la Universitatea Western din Canada, a calculat șansele ca un astfel de scenariu să se întâmple și a constatat că, deși este extrem de puțin probabil, este totuși posibil.

În martie, Weigert a participat la un studiu similar. Care a evaluat riscul ca Apophis să fie deviat de vreun asteroid cunoscut. Și a constatat că există „zero șanse” ca acest lucru să se întâmple. Cu toate acestea, la momentul respectiv, cercetătorii au avertizat că exista încă o șansă ca un asteroid nedescoperit să se ciocnească de Apophis.

În noul studiu, Weigert a folosit modele computerizate pentru a simula probabilitatea ca un asteroid nedescoperit, care este fie prea mic, fie prea aproape de Soare pentru a fi reperat de pe Pământ, să lovească Apophis în următorii cinci ani. Simulările au arătat că șansa ca un asteroid necunoscut să lovească Apophis în afara cursului său actual este mai mică de una la un milion. În timp ce șansele ca un astfel de impact „ar putea deplasa Apophis în mod semnificativ în comparație cu distanța  de ratare în 2029” a fost mai mică de una la un miliard, a scris Weigert în lucrare.

Coliziunea cu Pământul

Cu toate acestea, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu există nicio garanție că o schimbare a traiectoriei va împinge asteroidul mai aproape de Pământ în loc să se îndepărteze de planeta noastră. Ceea ce înseamnă că șansele reale de coliziune sunt și mai mici.

Dar va trebui să așteptăm până în 2027 pentru a afla dacă Apophis a fost deviat de la curs. Deoarece în prezent nu este vizibil din cauza apropierii sale de soare. Când va reapare, astronomii vor putea calcula mai bine șansele unei potențiale schimbări de curs între acea dată și 2029, a scris Weigert.

După 2029, Apophis va continua să se apropie frecvent de Pământ. Așa cum a făcut cel mai recent în 2021. În 2051, 2066 și 2080 vor avea loc apropieri deosebit de mari. Dar modelele sugerează că roca spațială nu reprezintă o amenințare pentru Pământ de cel puțin 100 de ani.

 Casa de cultură din Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost renovată capital

Casa de cultură din Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost renovată. Lucrările au fost efectuate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I și grație acestuia, acum, cei peste 2400 de locuitori ai satului se pot bucura de un edificiu cultural modern, dotat cu agent termic și sistem de ventilare, notează MOLDPRES. 

Casa de cultură din Popeasca ajunsese în ultima perioadă într-o stare deplorabilă, având tavanul deteriorat, podea și pereți jupuiți, ferestre și scaune învechite. Din lipsă de reparații interioare și dotări adecvate, instituția culturală nu putea funcționa corespunzător. 

Odată cu implementarea proiectului de reconstrucție și renovare a interiorului căminului cultural, toate încăperile au fost reparate, inclusiv scena, fiind procurate scaune noi. De asemenea, a fost construit un bloc sanitar modern. Datorită dotării cu agent termic și sistem de climatizare, sala mare poate găzdui diverse activități și evenimente culturale, inclusiv în sezonul rece. Modernizarea interiorului casei de cultură vine în beneficiul celor șase colective artistice din localitate, printre care se numără formațiile folclorice „Vatra” și „Vatra-Junior”, precum și fanfara „Izvoraș”, fără de care nu trece niciuna dintre festivitățile organizate în sat.

Pentru acest proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproape 4,5 milioane de lei, iar administrația publică locală a contribuit cu circa 75 de mii de lei.

„Din momentul redeschiderii edificiului, activitățile social-culturale, practic, se țin lanț. După șapte ani de pauză, abia în anul trecut a fost organizat festivalul regional „În Poiana Dorului”, care a reunit peste 200 de folcloriști din trei raioane: Căușeni, Cimișlia și Ștefan Vodă. Festivalul, de fiecare dată, se desfășoară în „Grădinile Nighicei”, spațiu, în care se planifică amenajarea unui popas turistic, startul căruia va fi dat din Scuarul cu zone de agrement, propus pentru amenajare prin Programul „Satul European, ediția 2024”, la care am fost selectați”, a afirmat primarul satului Popeasca, Ion Pădureț.

Tot la Popeasca, în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, a fost realizat un alt proiect ce ține de amenajarea terenului de sport și reconstrucția terenului de mini-fotbal din localitate. Beneficiari direcți ai acestui proiect sunt cei aproximativ 350 de copii din sat, cele două echipe de fotbal (seniori și juniori), precum și cei peste 50 de copii ucraineni de la Centrul de plasament pentru refugiați din Popeasca.

Valoarea totală a acestui proiect este de peste 550 mii de lei.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente 85 de edificii culturale și 190 de locații sportive și de joacă din Republica Moldova.

Jocurilor Paralimpice de la Paris, ceremonia de deschidere. Spectacol pe Champs-Elysées
Articolul anterior
Veste bună pentru locuitorii din satele mici: pentru construcții și modificări în infrastructura existentă nu este nevoie de acte de urbanism
Articolul următor