Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli!

Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli! AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre AI din Europa Centrală și de Est va avea loc la București, pe 8 și 7 octombrie, scrie doctorulzilei.ro.

Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației.

Inteligența artificială (AI) face pași importanți în revoluționarea modului în care outem detecta și monitoriza afecțiunile de sănătate, folosind sunetele pe care corpurile noastre le produc. De la tuse la vorbire și chiar la respirație, aceste sunete bioacustice ascund indicii valoroase despre starea noastră de wellbeing.

De exemplu, echipa de cercetare Google a recunoscut potențialul acestor sunete și a dezvoltat Health Acoustic Representations (HeAR), un model bioacustic creat pentru a ajuta cercetătorii să construiască modele capabile să detecteze semnele timpurii ale bolilor prin sunete.

HeAR a fost antrenat pe 300 de milioane de înregistrări audio, incluzând aproximativ 100 de milioane de sunete de tuse, și a demonstrat o capacitate superioară de a identifica tipare acustice relevante pentru sănătate, cu performanțe remarcabile, chiar și atunci când se utilizează microfoane diferite. Unul dintre avantajele majore ale
acestui model este că necesită mai puține date pentru antrenare, ceea ce este esențial în cercetarea medicală, unde datele sunt adesea limitate.

Un exemplu concret al impactului HeAR este colaborarea cu Salcit Technologies din India, care a dezvoltat un produs AI capabil să analizeze sunetele de tuse pentru a evalua sănătatea pulmonară. Folosind HeAR, Swaasa® își extinde capacitățile pentru detectarea timpurie a tuberculozei (TB), o boală tratabilă care, totuși, rămâne subdiagnosticată în milioane de cazuri anual. Această inovație oferă o soluție accesibilă și scalabilă, fără a depinde de echipamente sofisticate, facilitând astfel accesul la diagnostic în zonele defavorizate.

HeAR reprezintă un pas important către îmbunătățirea detectării bolilor și a accesibilității îngrijirilor medicale, având potențialul de a schimba în mod fundamental modul în care abordăm diagnosticarea unor afecțiuni critice, cum ar fi tuberculoza, la nivel global.

„Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației. Totuși, AI nu este destinată să înlocuiască profesioniștii din domeniul sănătății, ci să îi asiste!”, spuneRuxandra Tătaru, CEO AI Expo Europe.

La Al Expo Europe vom decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului! Pe 6-7 octombrie, la Radisson Blu Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă lumea!

AI Expo Europe va fi atât o platformă dinamică și cuprinzătoare în domeniul educației, cât și o excelentă oportunitate de networking și dezvoltarea unor noi oportunități în afaceri. Subiecte de discuție vor fi vaste: de la educație, la ecologie, de la domeniul legal la cel al schimbărilor profunde în societate: sănătate, arhitectură și urbanism, mediu si artă! Organizatorii și speakerii vor decripta impactul asupra meseriilor viitorului și va furniza posibile răspunsuri la marea întrebare: ne va fura AI job-urile?!

În prevenția și diagnosticarea bolilor, AI își demonstrează deja eficiența! De exemplu, în cazul bolii polichistice renale, cercetătorii au utilizat AI pentru a automatiza măsurarea volumului renal, un proces care, în mod tradițional, era foarte consumator de timp. Cu ajutorul AI, rezultatele pot fi generate în câteva secunde, accelerând astfel diagnosticul.

AI este de asemenea folosită pentru evaluarea riscurilor. AI a identificat pacienții cu disfuncție ventriculară stângă, un semn al unei pompe cardiace slabe, înainte ca simptomele să fie evidente. Aceasta ilustrează potențialul AI de a preveni evenimentele grave, cum ar fi atacurile de cord, printr-o identificare precoce a riscurilor.

Pe lângă diagnostic și prevenție, AI poate sprijini sănătatea publică prin promovarea de informații despre prevenirea bolilor. Inteligenta Artificiala poate analiza texte din social media pentru a prezice focare de boli, și chiar asistarea oamenilor în gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.

Pedeapsă dură pentru un bărbat din Cimișlia, care a bătut de moarte un bătrân cu dizabilități

Procuratura raionului Cimișlia anunță că potrivit unei sentințe recent emise de Judecătoria Cimișlia, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare pentru fapta de omor intenționat, comis, profitând de starea de neputință cunoscută și evidentă a victimei, care se datorează vârstei înaintate și dizabilității (art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța  a mai dispus achitarea de către făptuitor a cheltuielilor judiciare în sumă de 28 281,07 lei.

Potrivit rechizitoriului, la 29 iulie 2024, în timpul zilei, făptuitorul, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în casa unui amic de pahar în etate, din orașul Cimișlia, în urma unei cerți, din motiv că stăpânul casei i-a cerut lui să părăsească domiciliul, l-a doborât la podea și a început a-i aplica lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Din cauza vârstei înaintate și a dizabilității sale, victima nu a putut riposta. Ulterior, tânărul i-a aplicat  lovituri și cu un căuș metalic care se afla în preajmă, fapte care în ansamblu au dus la survenirea morții.

După săvârșirea infracțiunii, făptuitorul a fugit de la fața locului, însă mai târziu a fost stabilit de polițiști și reținut.

Fiindu-i prelevate probele de sânge, făptuitorului i-a fost stabilită o concentrație a alcoolul în sânge de 2,07 g/l, care este catalogată drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

La 08 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată în Judecătoria Cimișlia, pentru examinare în fond. Acuzatorul de stat a solicitat de a-l recunoaște pe inculpat vinovat în baza art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal, solicitând aplicare pedepsei – 20 de ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul, în ședințele de judecată, a refuzat să facă declarații, să relateze instanței propria versiune a faptelor ce ar fi avut loc în ziua incidentului, însă, la etapa procesuală de oferire a ultimului cuvânt – a pledat ca fiind nevinovat.

Făptuitorul nu este la prima abatere penală. Anterior acesta a fost condamnat pentru diverse infracțiuni săvârșite cu aplicarea violenței.

Un hoț a furat zeci de mii de lei dintr-un restaurant din Capitală

Un bărbat de 29 de ani din capitală, a fost plasat în arest fiind învinuit de furt, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani au stabilit că suspectul profitând de neatenția angajaților, a pătruns în oficiul unui restaurant și, cu ajutorul cheilor găsite în sertar a deschis safeul, de unde a sustras mijloace bănești, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 49 531 de lei.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

O parte din banii sustrași au fost depistați și ridicați.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și cercetat pentru furt, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de până la 4 ani.

Polițiștii desfășoară acțiuni de investigație pentru stabilirea complicității acestuia și în alte cazuri analogice.

O ucraineancă, prinsă cu țigări de contrabandă în valoare de 63.000 de euro, a spus că sunt pentru soldații de pe front

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrătorii vamali, au confiscat tutun pentru narghilea și alte produse de vapat în valoare de 63.300 de euro, scrie gândul.ro.

Marfa de contrabandă a fost descoperită ascunse într-un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Ajutoare umanitare pentru militari

Femeia aflată la volan, o ucraineancă de 31 de ani, a declarat că transporta ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni.

În urma unui control amănunțit, echipa comună de control a găsit ascunse în spatele cutiilor cu ajutoare 10.020 de cutii cu pliculețe de tutun aromat pentru narghilea și 600 de recipiente cu lichid pentru dispozitive de vapat.

Șoferița a susținut că bunurile aparțineau unei firme din Polonia. „Sunt pentru soldații de pe front”, a căutat o explicație ucraineanca.

Produsele accizabile, nedeclarate și fără documente legale, au fost reținute, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Investigațiile continuă, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale.

Jocurilor Paralimpice de la Paris, ceremonia de deschidere. Spectacol pe Champs-Elysées
Articolul anterior
Veste bună pentru locuitorii din satele mici: pentru construcții și modificări în infrastructura existentă nu este nevoie de acte de urbanism
Articolul următor
Close menu