La un moment dat, toată lumea se va plictisi să fie online și să navigheze pe Internet sau cel puțin așa susține un profesor olandez care crede că dezavantajele vor cântări mai mult decât beneficiile și că, în cele din urmă, vom reuși cu toții să ne deconectăm.
Într-o lucrare intitulată Extinction Internet (Extincția Internetului), însoțită de ilustrații, profesorul de la Universitatea din Amsterdam, Geert Lovink, ridică o întrebare pentru epoca noastră: „Poate cultura Internetului de astăzi să reziste entropiei și să depășească surprinderea infinită în timp ce se confruntă cu sfârșitul său fără sfârșit?”
După cum scrie Geert, care este de vârsta așa-numiților baby boomeri, adică a persoanelor născute între 1946 și 1964, generația sa „a aflat devreme că Internetul este atât toxic, cât și curativ”, potrivit Futurism citat de descopera.ro.
În ce context ar putea dispărea Internetul?
În timp ce grupul de vârstă din care face parte și autorul s-a minunat de această juxtapunere, generațiile următoare au fost din ce în ce mai dezamăgite, susține el, și, poate mai important, au devenit din ce în ce mai convinse că Internetul nu poate fi reparat.
„S-ar putea să vină un moment în care acest lucru nu mai este posibil, după care consecințele negative nu mai pot fi controlate. Internetul se îndreaptă spre o cale fără întoarcere, iar marile companii tehnologice sunt probabil conștiente de asta, de asemenea”, a declarat Lovink.
„Mark Zuckerberg s-a îndepărtat de platformele sale de social media și a lansat Meta”, a adăugat Lovink, „ca și cum nimic nu este în neregulă și putem să o luăm de la capăt, dar este clar că este deja defect”.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.549.0_ru.html#goog_21252632700:07 / 00:20
Oamenii s-ar feri de tehnologie, mai ales, din cauza „costurilor psihologice”
Profesorul susține că o astfel de cale fără întoarcere, un moment de „vârf al Internetului” se apropie în mod constant, deoarece chiar și utilizatorii obișnuiți trebuie să plătească din ce în ce mai mult un preț pentru dependența noastră profundă de Internet, de platformele de socializare și de aplicații”.
În final, Lovink spune că el crede că „oamenii vor începe să se ferească de tehnologie”, deoarece aceste prețuri, care sunt, în primul rând, psihologice, încep să fie prea mult pentru utilizatorul mediu.
Teoria profesorului Geert Lovink este interesantă. În realitate, este greu de imaginat că un număr serios de oameni se va deconecta vreodată de la ceva care provoacă atât de multă dependență, indiferent cât de nociv devine.