Echipajul SMURD Galați a aterizat în orașul Vulcănești pentru a prelua o fetiță de patru ani, aflată în comă de gradul I.
Acesta, însoțit de medici și paramedici SMURD, a ajuns pe calea aerului pe stadionul Dinamo din municipiul Chișinău.
Pe parcursul zborului, minora a fost strict monitorizată de echipaj, fără a suporta complicații suplimentare.
La aterizarea elicopterului în Capitală, pacienta a fost preluată de medici, fiind transportată pentru ulterioare îngrijiri la Institutul Mamei și Copilului din municipiul Chișinău.
Potrivit IGSU, aceasta este prima intervenție aero-medicală SMURD realizată pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul anului 2023.
Istoricul Anatol Petrencu: Regimul nazist, cel stalinist și al lui Putin sunt asemănătoare
Între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia lui Putin există o asemănare foarte clară și chiar și dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări, e de părere istoricul Anatol Petrencu.
„Dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări. Așa cum Hitler neglija existența evreilor, îi considera ca fiind neoameni, așa și Putin neglijează existența ucrainenilor. El consideră că Ucraina e ori un cadou făcut de Lenin, atunci când a permis Ucrainei să-și formeze statul, ori e un proiect Occidental. Înainte de a porni acest război sângeros, Putin dorea să discute cu SUA, nici nu avea în vedere Ucraina. Apoi a apărut un termen nou, rașism, care înseamnă nimic altceva o teorie și o practică asemănătoare cu nazismul german. Se recunoaște pe plan internațional această ideologie, dar și practică promovată de Putin, superioritatea cu toată teoria lumii ruse, superioare celorlalte națiuni și chiar și semnul Z provine de la svastica nazistă și multe asemănări sunt. În politica internă e totala absență a drepturilor de exprimare, ale omului. Sigur că este o asemănare foarte clară între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce vedem astăzi în Rusia lui Putin”, a spus istoricul Anatol Petrencu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.
„Putin se înscrie în lista criminalilor de război, este și mandat de arest, din punct de vedere juridic, acest lucru este confirmat. Ceea ce se întâmplă astăzi, bineînțeles că este inuman. Din păcate, șansa de a rămâne în istorie ca o un personaj pozitiv și se înscrie în lista acelor dictatori și criminali care au produs sute și mii de victime, fie că vorbim de Hitler, fie că vorbim de Stalin, fie că vorbim de Mao Zedong, de oricare alt dictator care conștient a mers la acțiuni inumane care s-au soldat cu milioane de vieți umane. Și societatea rusă a spus că ar trebui și ei să înțeleagă că din cauza unui lider suferă societatea, oamenii ruși, oamenii care sunt dominați de acea propagandă, alți sunt dominați de frică. Au revenit la acea atmosferă din anii 30 din regimul lui Stalin. Dacă spui ceva și poate fi suspicios e considerat că e împotriva Rusiei și poate fi judecat, amenzile sunt de mii de euro sau cu închisoare. S-a ajuns la absurd, când oamenii nu că nu au posibilitatea să vorbească a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Le e frică de ei, de copiii lor și de viitor. În sensul acesta societatea rusă ar trebui să se trezească, să spună că nu vor o astfel de viață. Ei, cu siguranță, merită mai mult și mai bine, un alt lider, ei merită o politică prietenească cu vecinii, o atitudine și stimă reciprocă cu alte state ale lumii. Riscurile sunt prea mari și nu doar pentru ruși, ci și pentru toată lumea”, adaugă istoricul Sergiu Musteaţă. Poți urmări emisiunea aici.
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Suveranităţii
Astăzi în Republica Moldova e marcată Ziua Suveranităţii. În urmă cu 33 de ani, deputaţii fostului Soviet Suprem al RSSM au adoptat o Declaraţie prin care era legiferată supremaţia legilor interne asupra celor unionale.
Deputaţii au instituit cetăţenia şi dreptul suveran al viitorului stat independent de a avea relaţii cu toate ţările lumii, transmite realitatea.md.
Declarația de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 și a Rusiei din 12 iunie 1990. Adoptarea Declarației de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională. Astfel, Declarația de Suveranitate stipulează că suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei.
În același timp, documentul stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Se stabilește că RSS Moldova respectă statutul ONU și își exprimă adeziunea față de principiile acestei organizații, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii și securității, este implicată direct în procesul de cooperare și securitate precum și în structurile europene.
Totodată, este remarcat faptul că „pământul, subsolul, apele, pădurile și alte resurse naturale aflate pe teritoriul RSS Moldova, precum și întregul potențial economic, financiar, tehnico-știinţific, valorile patrimoniului național” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiționată a RSS Moldova”.
Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990 cu 257 de voturi. 10 deputaţii au votat împotrivă şi 30 s-au abţinut. Peste un an, în ziua primei aniversări, s-a pus în circulaţie prima serie de mărci poştale, pe care erau inscripţionate atributele statalităţii, adică Stema şi Drapelul.
La sfârșit, articolul 13 al documentului stipula că „prezenta Declarație servește drept bază pentru elaborarea noii Constituții a RSS Moldova, perfecționarea legislației republicane și ca poziție a RSS Moldova pentru pregătirea și încheierea Tratatului unional în cadrul comunității statelor suverane”.
Declarația de Suveranitate a fost votată cu o singură abținere. Pe 27 august 1991, la un an şi apropape două luni de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, deputaţii de la Chişinău au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
În Beijing a fost cea mai călduroasă zi de iunie din ultimii 60 de ani
Capitala Chinei a înregistrat joi peste 41 de grade Celsius, temperatură despre care autoritățile spun că este cea mai ridicată dintr-o zi de iunie de la începutul măsurătorilor, în 1961, relatează BBC.
Meteorologii anunță că valul de căldură se va menține până la finalul lunii iunie, transmite libertatea.ro.
La o stație meteo din nordul Beijingului s-a înregistrat o temperatură maximă de 41,8 grade Celsius.
Anterior, autoritățile chineze au emis o alertă portocalie, al doilea cel mai sever tip de avertizare, anunțând că, până sâmbătă, temperaturile pot atinge valoarea de 39 de grade.
Totodată, biroul național de meteorologie a emis săptămâna trecută o alertă de caniculă, care a venit cu două săptămâni mai devreme decât în anii trecuți.
În acest context, autoritățile de la Beijing și din alte orașe din nordul și estul Chinei au recomandat suspendarea lucrului în aer liber în orele din zi cu cele mai mari temperaturi, iar în unele cazuri, întreprinderile au fost avertizate să-și limiteze consumul de energie.
Avertismentul vine în contextul în care în acest an au fost deja doborâte mai multe recorduri lunare de temperatură în China, ceea ce a dus la apariția temerilor legate de o posibilă criză de energie.
Un studiu recent citat de BBC arată că schimbările climatice au făcut ca valurile de căldură să fie de 30 de ori mai probabile în Asia.
În luna aprilie, Thailanda, Laos, Bangladesh și India au înregistrat temperaturi de până la 45 de grade Celsius.
Temperaturile extreme au provocat decese și spitalizări în unele țări, au dus la topirea unor drumuri și au afectat alte elemente de infrastructură.