Două femeie au decedat, iar un copil de 3 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
Ofițerul de presă Elena Băetrău a declarat că poliția a fost alertată azi, 8 iunie, de către medicii de pe ambulanță care au fost chemați de către soțul femeii de 26 de ani.
„Cadavrul femeii de 24 de ani era în camera de baie, iar cel al mamei acesteia era culcat pe pat. Vizual asupra cadavrelor nu au fost observate careva semne de moarte violentă.
La fel, la domiciliu se afla și copilul minor de 3 ani, care de urgență a fost transportat la SR Rezina, din motiv că avea vomă și convulsii, fiind internat în secția de reanimare cu diagnoza intoxicație acută”, a spus Băetrău, pentru stiri.md.
Totodată, Elena Băetrău a comunicat că polițiștii au stabilit că pe 7 iunie, în jurul orelor 14:00, soțul împreună cu soția și soacra sa au mers la pădure de unde au strâns ciuperci.
„La orele 22:00, ajungând la domiciliu, femeii de 24 de ani i s-a făcut rău și a plecat în camera de baie, iar mama sa s-a culcat cu copilul minor să doarmă. De, asemenea în bucătărie, pe masă în farfurie şi plită în tigaie, au fost depistate ciuperci pregătite”, a mai spus Băetrău.
Versiunea preventivă este că decesul a survenit în urma intoxicației acute din cauza consumului de ciuperci. Cadavrele au fost transportate la CML Rezina pentru stabilirea cauzei decesului.
Starea copilului este gravă, acesta afându-se în comă.
Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.
Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.
În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:
- Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
- Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
- Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
- Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
- Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
- Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
- Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
- Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.
În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.