Inundații puternice în Franța. Trei persoane au murit înecate, după ce au fost luate de puhoaie

Sud-vestul Franţei este afectat de inundaţii puternice, de câteva zile. Şapte departamente sunt în stare de alertă ca urmare a creşterii cotelor apelor. Trei persoane au murit înecate, după ce au fost luate de puhoaie.

separator

În departamentul Gironde, pompierii francezi lucrează la foc continuu. Din cauza ploilor torenţiale din ultimele zile, râul care străbate zona a ieşit din matcă, inundând zeci de imobile.

Majoritatea localnicilor au fost evacuaţi de echipele de intervenţie, care au putut ajunge la ei doar cu bărcile. În unele locuri, salvatorii au luat-o pe jos, chiar dacă apa le trecea de brâu. Bertrand Laulon, pompier: „Ca măsură de precauţie am încercat să evacuăm cât mai multe persoane, pentru că dacă trebuie să intervenim în timpul nopții, având în vedere cantitatea mare de apă existentă, poate fi periculos și pentru noi. Așadar, am încercat să evacuăm cât mai multe persoane, dar unii oamenii nu vor să plece de acasă, așa că am venit să ne asigurăm că au strictul necesar.”

Mai la sud, în departamentul Landes, oamenii se confruntă cu aceeaşi problemă. În unele locuri, apa a ajuns să măsoate aproape 5 metri şi jumătate, un nivel care nu s-a mai atins în zonă din anul 1974.

Didier Sakellarides, primarul oraşului Peyrehorade: „Ieri în jurul orei 14:30 i-am evacuat pe toţi cei care locuiesc de partea cealaltă a podului. Unii dintre ei au fost cazați într-un centru comunitar, iar alții au mers să stea cu familia sau cu prietenii. Apa e în continuă creștere.”

Din cauza viiturilor, autorităţile le-au cerut localnicilor să rămână acasă, să se deplaseze cu maşina doar în caz de forţă majoră şi să dea dovadă de prudenţă extremă.

În weekend, cel puţin cinci persoane au fost rănite de copacii prăbuşiţi în timpul furtunilor violente, care au răvăşit mai multe regiuni de pe coasta Atlanticului. Peste 12.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar în oraşul Bordeaux, de exemplu, vântul a bătut cu peste 140 de kilometri pe oră. În plus, meteorologii francezi au avertizat că în munţii Alpi există un risc de avalanşă ″puternică″⁣.

 

Protest la Copanca: Localnicii refuză lumina furnizată de Chișinău

Locuitorii satului Copanca, din raionul Căușeni, au organizat un protest spontan pentru a bloca lucrările de instalare a pilonilor electrici efectuate de Compania Premier Energy. Protestul a avut loc la marginea localităţii, unde sătenii, mobilizaţi în grupuri şi deplasându-se cu maşini, au oprit echipele tehnice care efectuau lucrările, scrie regional.md.

Tensiunile au apărut în contextul unor nemulţumiri exprimate de comunitate faţă de proiectul care prevede conectarea localităţii Copanca la reţeaua electrică din dreapta Nistrului. Sătenii acuză lipsa de transparenţă şi consultare publică privind acest proiect, afirmând că nu li s-au oferit suficiente informaţii despre impactul lucrărilor asupra localităţii şi a mediului înconjurător.

Pentru a calma situaţia, la faţa locului au fost trimise aproximativ cinci echipaje de poliţie din raionul Căuşeni. Oamenii legii au încercat să medieze conflictul şi au îndemnat protestatarii la calm. “Respectăm dreptul cetăţenilor de a-şi exprima nemulţumirile, dar este important ca protestul să rămână unul paşnic. Vom face tot posibilul pentru a evita escaladarea situaţiei”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Compania Premier Energy nu a oferit încă o reacţie oficială la evenimentele din Copanca. Totuşi, potrivit informaţiilor publice anterioare, proiectul de conectare a localităţii la reţeaua electrică ar avea scopul de a îmbunătăţi infrastructura energetică şi de a asigura o furnizare mai stabilă a energiei electrice pentru locuitorii regiunii.

Protestul din Copanca evidenţiază importanţa implicării cetăţenilor în procesul decizional atunci când vine vorba despre proiecte de infrastructură de mare amploare. Evenimentele sunt în derulare, iar situaţia rămâne tensionată.

O femeie va plăti peste 200.000 lei amendă pentru un colet trimis din Israel în Moldova

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare în privința unei femei în vârstă de 47 de ani, acuzate de tentativă de contrabandă cu substanțe psihotrope (art.27, art.248 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a condamnat femeia, la o amendă de 4 125 de unități convenționale, echivalentul a 206 250 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei.

Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în statul Israel, în perioada de timp până la data de 09 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase, ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel.

Inculpata și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.

R. Moldova renunță la curentul furnizat de Centrala de la Cuciurgan, chiar dacă Rusia va relua livrările de gaze

R. Moldova va renunța la energia produsă de Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” va relua livrările de gaze în stânga Nistrului, pentru că Federația Rusă nu-și respectă obligațiile contractuale și poate sista în orice moment aceste livrări, a declarat joi-seară prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Recean, R. Moldova nu vrea să mai depindă în niciun fel de resursele energetice ale Rusiei, care sunt folosite în calitate de armă de șantaj.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, indiferent de volum, nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună-două sau peste trei luni, sau la fiecare două-trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Acum e important să ne adaptăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău și, în felul acesta, să asigurăm securitatea livrărilor. După asta vom asigura și un cost optim pentru cetățenii R. Moldova”, a subliniat Recean.

Un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan poate fi semnat doar dacă vor fi garanții ferme că aceste livrări de gaze nu vor fi întrerupte, doar că nimeni nu poate să ofere astfel de garanții. Premierul a amintit că acum este în vigoare un contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în privința livrării gazelor în stânga Nistrului, însă Rusia a oprit unilateral livrările de la 1 ianuarie 2025.

„Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întrerupte livrările de gaze naturale, ceea ce nu văd posibil. Și nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții. Iar noi am observat că, dacă nu există astfel de garanții, atunci pe cetățeanul R. Moldova îl costă mai scump curentul electric”, a punctat Dorin Recean.

Îți îngheață inima! Patru minori au răpit un automobil și-l conduceau pe străzile din Chișinău
Articolul anterior
Aleșii locali romi au învățat cum să devină activi și implicați în dezvoltarea comunității lor
Articolul următor