Invazie de șacali într-un sat din Glodeni. Animalele fac prăpăd

Invazie de şacali în satul Cajba din raionul Glodeni. Aceştia intră noaptea în gospodării și omoară păsările și animale domestice. Acum câteva zile, localnicii au reușit să ucidă un șacal. Autorităţile nu exclud că animalele ar putea avea rabie.

separator
La sfârșitul săptămânii trecute, câţiva şacali au năvălit în gospodăria Eleonorei Tărâță, din satul Cajba, Glodeni. Femeia spune că s-a trezit noaptea de la lătratul puternic al câinelui, iar când a ieşit afară a văzut în curte sa animalul sălbatic. Soțul a fost cel care a reușit să doboare animalul.

„O animală așa înaltă, picioarele din spate mai lungi, cele din față mai scurte și coada lungă ca la nutrie. Avea dinți mari, seara nu am văzut bine, dar dimineața am scos-o în drum și ne-am uitat avea doi dinți mari sus și doi jos. Ți-i groază, recent într-o seară tot se auzeau urlete pe aici, te temi să ieși noaptea”, a spus locuitoarea satului Cajba, Glodeni, Eleonora Tărâţă.

Această femeie se plânge că şacalii i-au omorât 40 de găini. „Păsările se pierd, nu numai că le suge sângele, dar dispar. A fost și cu sângele supt și am văzut, dar multe au dispărut fără urmă. Cine știe ce fel de jigărănii, azi nu vedeți și un țânțar e mai dăunător decât era cândva. Or merge și or mânca oamenii, te temi să ieși prin ogradă. ”

Oamenii se tem pentru siguranţa lor și a copiilor. Unii cred că animalele ar putea fi bolnave de rabie. Ei spun că șacalii și-ar fi găsit un adăpost chiar în localitate, într-o casă părăsită. „Avea niște colți strașnici și picioarele mai lungi. Eu cred că ar trebui de luat măsuri, e strașnic. „Trebuie de luat măsuri și pentru copii. De văzut cine e proprietar la pământurile acestea să fie ordine, ne este frică și pentru păsări, și pentru copii, dar și pentru noi cei mari. În așa situații nu știi cum să procedezi.” „Și la noi tot păsări ne-au mâncat noaptea. Am găsit păsările cu capurile mâncate, le-au mâncat așa pe jumătate, ori chiar cărate definitiv.”

Primarul localității spune că se va adresa autorităţilor competente, pentru a stabili cum au ajuns animalele în localitate şi cum pot preveni invazia lor. „Nu este exclus că aceste animale pe parcurs să se înmulțească și să prezinte un pericol destul de mare. Dacă nu va întreprinde nici o măsură proprietarul o să apelăm la alte organe. Să vedem ce o să facem cu ANSA, cu cei de la ecologie ca să vedem ce putem să întreprindem ca să nu scăpăm rabia în sat”, a spus primarul satului Cajba, Glodeni, Igor Macovei.

sursa: www.publika.md

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Fiica soților Papadopol, către părinții ei: ,,Vă rog, divorțați că nu mai pot”
Articolul anterior
Proceduri noi la calcularea indemnizației pentru concediul medical
Articolul următor