Investiție de 2 miliarde de lire. Marea Britanie începe construcția celor mai rapide trenuri europene, capabile să atingă 360 km/h

Operatorul HS2 a ales companiile Alstom și Hitachi pentru construirea a 54 de trenuri de mare viteză capabile să atingă 360 km/h. Contractul este în valoare de 2 miliarde de lire, trenurile vor fi fabricate în Regatul Unit și primele vor fi gata în 2027, dar vor circula câțiva ani mai târziu. Ele vor fi produse pentru a rula pe noile linii de mare viteză ce vor fi construite de la Londra către regiunile Birmingham și Manchester.

Primele trenuri vor ieși de pe liniile de producție în 2027, dar vor începe să circule undeva între 2029 și 2033, evident și dacă noile linii vor fi gata la timp. Primele etape de producție vor fi făcute la fabrica Hitachi, iar următoarele, la Alstom. Companiile spun că proiectul va susține și crea în total 2.500 de locuri de muncă.

Chiar dacă trenurile vor fi capabile de 360 km/h, cel mai probabil ele vor rula cu maxim 300-320 km/h pe cele mai rapide porțiuni, din motive de siguranță, dar și economice. Fiecare tren va avea 200 m lungime și vor putea fi cuplate două unități care vor avea o capacitate totală de 1.100 de pasageri.

HS2 este marele proiect de a construi câteva sute de kilometri de linii de mare viteză ce ar putea fi date în folosință între 2029 și 2040. Primele estimări indicau costuri de 32 miliarde de lire, dar până la urmă s-a ajuns la 96 miliarde de lire sterline.

Marea Britanie are doar 108 km de linie de mare viteză, High Speed 1 (HS1), numită și Channel Tunnel Rail Link (CTRL), linie ce leagă Londra de Canalul Mânecii (orașul Fokestone).

Din 1994 funcționează tunelul feroviar de sub Canalul Mânecii și de la Paris până la Calais trenurile rulau cu 300 km/h, în timp ce pe partea engleză nu exista linie de mare viteză și trenurile rulau cu cel mult 160 km/h. O secțiune de 74 km a fost deschisă în 2003 și restul, patru ani mai târziu, costurile fiind de peste 6 miliarde lire. Cea mai rapidă porțiune este cea de 81 km dintre Stratford și Ashford, parcursă în 34-36 de minute.

sursa

Accidentul de la Strășeni în care au murit cinci oameni: Șoferul vinovat riscă 13 ani de închisoare

Procuratura raionului Strășeni a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a tânărului în vârstă de 22 de ani, care în vara anului curent a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu decesul a cinci persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel, având interdicția de a conduce mijloace de transport, în  dimineața lui 10 august 2024, învinuitul a urcat la volanul unui automobil de model „Mitsubishi”. Conducând mijlocul de transport, pe traseul M5 km, cu direcția de deplasare spre mun.Chișinău, având 5 persoane în calitate de pasageri, cu încălcarea Regulamentului circulației rutiere, a efectuat manevra de depășire pe a doua bandă de circulație, pe care se deplasa mijlocul de transport „Opel Astra” condus de un bărbat de 37 de ani, având 4 pasageri. În vederea evitării tamponării, ambii conducători au efectuat simultan manevra de virare pe prima bandă de circulație cu sensul de deplasare spre mun. Bălți, având loc ciocnirea frontală a ambelor mijloace de transport.

În rezultatul coliziunii ambele mijloace de transport au luat foc, iar ca urmare, doi pasageri ai automobilului „Mitsubishi” (o tânără de 17 ani și o femeie de 56 de ani), precum și doi pasageri ai automobilului „Opel Astra” (o femeie de 32 de ani, o femeie de 54 de ani), inclusiv conducătorul automobilului, au decedat la fața locului.

Trei copii de 7 ani, 9 ani și 11 ani s-au ales cu vătămări grave ale integrității corporale, un copil de 6 ani – cu vătămări medii, iar un copil de 1 an s-a ales cu vătămări neînsemnate.

Inculpatul a suferit și el vătămări medii ale integrității corporale.

Acestuia i-a fost imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art.264 alin. (5) Cod penal  încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și decesul a cinci persoane.

În iunie, curent, învinuitul ar fi condus automobilul în stare de ebrietate cu grad avansat, în sectorul Botanica al capitalei, fiind intentată și o cauză penală pe acest fapt. Ambele cauze au fost conexate și se vor examina în aceeași procedură.

Bărbatul riscă până la 13 ani de închisoare.

Un om de afaceri moldovean a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE

Anatolii Prizenko, om de afaceri moldovean care ar fi coordonat trimiterea, în octombrie 2023, a mai multor tineri moldoveni în Franța pentru acțiuni de destabilizare, a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, pe lista de sancțiuni a UE sunt incluse 16 persoane și trei entități, responsabile de acțiuni destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, scrie agora.md.

Printre cele 16 persoane vizate de interdicțiile UE se află și Anatolii Prizenko, om de afaceri moldovean despre care presa internațională scrie că ar fi comandat acțiuni destabilizatoare în capitala Franței în luna octombrie, 2023. Potrivit autorităților franceze, moldoveanul ar fi sponsorizat inscripționarea Stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, imaginile fiind distribuite pe scară largă de rețeaua de propagandă pro-rusă „Doppelgänger”.

Potrivit comunicatului, măsurile restrictive îi vizează „pe cei implicați în acțiuni și politici ale guvernului Federației Ruse, care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, stabilitatea, independența și integritatea acestora”.

Persoanelor vizate de interdicțiile UE li se vor îngheța activele,  iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să pună fonduri la dispoziția lor. De asemenea, persoanele fizice vizate de sancțiunile UE vor fi supuse unei sancțiuni de călătorie, care le va împiedica să intre sau să tranziteze prin teritoriile UE.

Șase medalii cucerite de sportivii noștri la Campionatul mondial de luptă la brâu

Sportivii moldoveni au cucerit șase medalii la Campionatul Mondial la lupta la brâu, versiunea ucraineană, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere au urcat Maxim Iuhnevici ( 90 kg, Bălți), la masculin, și Vera Zorea (52 kg, Călărași), la feminin.

Tot în concursul feminin, Marinela Burcă (57 kg, Călărași) și Alina Burghelea (78 kg, Călărași) au intrat în posesia medaliilor de argint, iar Constantin Zorea ( 70 kg, Călărași) și Lucian Brai (80 kg, Călărași), au ocupat locul III.

La Campionatul Mondial la lupta la brâu, versiunea ucraineană, au participat circa 200 de sportivi din 23 de țări.

Motivul pentru care Oana Matache, sora Deliei, a renunțat la muzică: „Nu este locul ei acolo”
Articolul anterior
Este bine să porți aur şi argint în acelaşi timp? În trecut, era văzută ca o greșeală fatală
Articolul următor