Ion Ceban: Profesorii din Chișinău vor fi testați gratuit

Testarea gratuită a cadrelor didactice din municipiul Chișinău care încă nu s-au vaccinat va fi continuată. Declarația a fost făcută de primarul Capitalei Ion Ceban, în cadrul ședinței de luni a Primăriei.

Potrivit edilului, povara testării nu trebuie pusă pe seama profesorilor pentru că riscă să se compromită sistemul educațional. El a menționat că până în prezent 95% din profesori sunt vaccinați în Chișinău.

Totodată, Ion Ceban s-a adresat cu oferte de angajare în municipiul Chișinău către profesorii din țară care și-au dat demisia pe motivul obligativității de a suporta cheltuieli constante pentru testarea privind identificarea infecției de COVID-19.

Cadrele didactice care vor veni să lucreze la Chișinău ar putea beneficia de un suport în valoare de 1.000 de lei lunar pentru achitarea chiriei. 

Municipalitatea urmează să întocmească și să aprobe un proiect de decizie în acest sens.

sursa: www.publika.md

Momente de îngrijorare pentru pasagerii unui troleibuz din capitală. Șoferul care conducea mijlocul de transport a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un șofer de troleibuz de pe ruta nr.10 din Capitală a ajuns la spital, după ce a efectuat lucrări de schimbare a liniilor electrice.

Acesta ar fi fost electrocutat sau ar fi alunecat în timpul lucrărilor. Incidentul s-a produs pe 29 iunie, în jurul orei 7:00, iar șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Troleibuzul se deplasa pe direcția spre strada Kiev pe bd. Moscovei. La fața locului, echipa de intervenție medicală a fost imediat sesizată și a acordat primul ajutor șoferului rănit. În prezent, acesta se află sub îngrijirea medicilor la secția de urgențe a unui spital din Chișinău.

Avionul care a rămas cu un singur pasager după o întârziere a cursei de 18 ore

Un bărbat a așteptat 18 ore, un timp record, pentru a-și continuarea călătoria! Acesta a urcat în avion și a constatat că toți ceilalți pasageri care ar fi trebuit să zboare cu acest zbor au abandonat zborul. Bărbatul s-a fotografiat alături de membrii echipajului și a făcut glume pe rețelele de socializare.

Единственный пассажир самолета, пассажир, самолет, полет, рейс, экипаж самолета, забавный случай, 18 часов ожидания

Phil a fost singurul pasager care a stat aproape 18 ore în așteptarea unui zbor programat din Oklahoma către Carolina de Nord, primind în cele din urmă servicii VIP ca singur pasager al avionului.

Bărbatul, care locuiește în zona Greensboro, Carolina de Nord, a spus că a așteptat 17 ore și 52 de minute înainte de a se îmbarca din zborul din Oklahoma City la Charlotte.

Americanul a glumit într-un videoclip pe TikTok că a cumpărat toate locurile din avion pentru a evita „socializarea cu oamenii”.

Potrivit acestuia, în timpul zborului s-a împrietenit cu echipajul aeronavei. „Am glumit, am râs. Am făcut schimb de numere de telefon cu ei și încă schimbăm mesaje amuzante”, a spus bărbatul, conform upi.com.

Cunoscutul economist rus Andrei Movcean a renunțat oficial la cetățenia rusă

Cunoscutul economist Andrei Movcean a renunțat oficial la cetățenia rusă. Movcean a publicat pe pagina sa de Facebook certificatul corespunzător, semnat de secretarul Ambasadei Federației Ruse în Marea Britanie, și reproducerea documentului cu textul – o amintire a anilor trăiți în Rusia.

Economistul Andrei Movcean a renunțat oficial la cetățenia rusă

Economistul și-a început mesajul cu cuvintele „draga mea, odată iubită”, adresate Rusiei, țara sa natală, transmite europalibera.org.

„Ne-am despărțit de facto cu mult timp în urmă” spune el adăugând că nu s-au despărțit oficial „și mulți încă mai cred că suntem împreună (…) Copiii noștri, copiii născuți în tine, au rămas cu toții alături de mine – și chiar îți sunt recunoscătoare pentru că i-ai lăsat să plece pe toți.” Movcean face aluzie la propria familie plecată de mai multă vreme din Rusia.

Movcean are 55 de ani, s-a născut la Moscova, a absolvit Academia Financiară din cadrul Guvernului Rusiei și Școala de Afaceri de la Universitatea din Chicago, după care a lucrat mult timp în sectorul bancar rusesc, vorbind în același timp în mass-media ca expert în probleme economice.

În 2016, Movcean a fondat Grupul Movcean, un grup de companii de gestionare a investițiilor. În 2020, economistul a părăsit Rusia pentru Marea Britanie. Anterior, el și familia sa au primit cetățenia cipriotă.

În prezent, Movcean este printre experții din cadrul programului de politică economică al Centrului Carnegie din Moscova, organizație care și-a încetat activitatea în Rusia în septembrie anul trecut.

În mesajul publicat pe Facebook, Movcean încheie pe un ton melancolic și, totodată, consolat: „Cine știe, poate ne vom revedea – peste mulți, mulți ani, mulți ani, voi apărea ca un străin în orașul tău, pe străzile tale, uitându-mă în ochii goi de la fereastra casei care a fost cândva a mea și, deodată, te voi întâlni pe tine. Poate. Nu sunt sigur. Nu-mi doresc asta. Încă nu am nimic la care să mă întorc, fosta mea… acasă.”

După începerea invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina, zeci de cetățeni ruși de diferite profesii și activități (activiști ai opoziției, avocați, oameni de afaceri, sportivi etc.) și-au anunțat retragerea cetățeniei ruse. Joi, a devenit cunoscut faptul că miliardarul Igor Makarov, care conduce compania energetică Areti, a refuzat pașaportul rusesc . El a devenit al șaselea rus din rândul actualilor și foștilor participanți la lista Forbes a celor mai bogați oameni care au renunțat la cetățenie după începerea războiului din Ucraina.

7 metode naturale pentru a preveni pietrele la rinichi
Articolul anterior
Tot mai mulți copii bolnavi de COVID. Spitalele cu profil devin tot mai neîncăpătoare
Articolul următor