Ion Ceban spune că autoritățile vor să-l suspende din funcție: ”Haideți, încercați!”

Primarul general Ion Ceban spune că unele persoane de la Guvernare ar încerca să îl suspende din funcție, pentru o perioadă de 12 luni, după manifestația de protest din acesta dimineață. Edilul vine cu această reacție, după ce în presă a apărut declarațiile unui polițist de rang înalt, cu privire la acest flash-mob, organizat de edil.

Ceban spune că autoritățile visează de mult la acest lucru. „Am înțeles astăzi, că unul dintre reprezentații poliției a declarat ceva. Am înțeles că vreți să mă lipsiți de dreptul de a ocupa funcții timp de 12 luni? Știi că asta vă doriți de când am luat mandatul, de când ați luat puterea, incompetenților ce sunteți. Haideți, încercați. Și să vedem unde o să ajungeți.

Și aduc aminte Gălbenelilor că sunt un partid care se află la putere și nu în opoziție și au 63 de deputați incompetenți care știu să se mănânce acolo și să împartă schemele.

Vă spun cum se lucrează, ei formează o bulă, pe care tot felul de alaibași, marinași, bolocănași, care sunt plătiți să transmită informația. Mai sunt și niște emisiuni pamflete care nu și-au schimbat retorica de 2 ani de zile. Sunt niște măscărici, care de 2 ani de zile, deși PAS-ul este la Guvernare, își amintesc de toți ceilalți și dau vina pe ei. Asta cum eu aș da vina pe Serafim Urecheanu, pe Dorin Chirtoacă. Din spusele mele, nu ați auzit numele lor, de mult timp”, a declarat Ceban.

Amintim că Ion Ceban a organizat o ațiune de protest în urma minciunilor împrăștiate de către Guvernarea PAS. Edilul, în mod intenționat a blocat bulevardul Ștefan cel Mare, pentru a transmite un mesaj celor de la Guvernare, care îl acuză de „inacțiune” în urma protestelor organizate în fața Președinției și Parlamentului. Ulterior, mascații au luat pe sus corturile protestatarilor și au deblocat bulevardul.

Șeful IGP a reacționat, după ce primarul Ion Ceban a blocat o arteră din centrul Capitalei: Riscă pedeapsă penală sau suspendare din funcție până la un an

Primarul Capitalei, Ion Ceban, ar putea fi amendat și chiar suspendat din funcție, după ce ar fi organizat abuziv blocarea arterelor municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă. 

 „Ceea ce a comis Ion Ceban în dimineața de astăzi este o încălcare flagrantă a codului contravențional, Articolului 225, Alineatul 2, unde persoana este pasibilă de răspundere penală cu până la 90 unități de unități contravenționale și/sau privarea dreptului de a-și exercita funcția de la trei luni până la un an de zile. Domnul primar a organizat abuziv blocarea arterelor municipiului Chișinău. Ceban făcând o încălcare grosolană și se duce pe codul contravențional. (…) Dacă se va demonstra că fapta comisă se încadrează în parametrii juridici ai Articolului 225, Alineatul 2, atunci pedeapsa pentru aceasta este amenda și posibila suspendare din funcție”, a declarat șeful IGP.

Primarul Ion Ceban a blocat în această dimineață bulevardul Ștefan cel Mare cu mașinile Primăriei.

Poziționat în mijlocul carosabilului, el a spus că-și asumă gestul, va plăti a amenda și a insistat că anume astfel a decis să le transmită un mesaj celor de la guvernare, care îl acuză de inacțiune în cazul protestelor Partidului Șor și blocarea bulevardului Ștefan cel Mare.

La ce vârstă se căsătoresc, în medie, femeile și bărbații din R. Moldova. În 2023 au fost mai puține nunți

În anul 2023, s-au înregistrat 15,7 mii căsătorii, acestea fiind în descreștere cu 13,5% comparativ cu anul 2022. De asemenea, s-a înregistrat și o descreștere a ratei nupțialității de la 7,2 căsătorii la 1000 de locuitori în 2022 la 6,4 căsătorii în anul 2023, informează unica.md cu referire la Biroul Național de Statistică.

Cea mai mare pondere din total căsătorii, care au fost încheiate în anul 2023, și anume 31,3%, revin bărbaților din grupa de vârstă 25-29 ani, urmate de căsătoriilor încheiate de femeile din grupa de vârstă 20-24 ani – 32% (Figura 2). Vârsta medie la prima căsătorie a fost de 30 ani pentru bărbați și de 27 ani pentru femei.

În cazul divorțurilor, în anul 2023 s-au înregistrat 9,7 mii, numărul acestora fiind în creștere cu 1,1% comparativ cu anul 2022, iar rata divorțialității a constituit 3,9 divorțuri la 1000 de locuitori. Vârsta medie a soților la divorț a fost de 41,3 ani pentru bărbați și 38,3 ani pentru femei.

Din total divorțuri, în anul 2023, ponderea celor survenite după o perioadă de căsnicie mai mică de 5 ani constituiau 24,2%, după 5-9 ani – 23,7%, urmate de căsătoriile desfăcute după o perioadă cuprinsă între 10-14 ani (17,2%), după 15-19 ani (12,4%) și, respectiv, după 20 ani și peste (22,5%). Durata medie a căsătoriei finalizate prin divorț a fost de 12 ani.

România trece la salariul minim european

Guvernul analizează proiectul de lege care va reglementa implementarea salariului minim european la nivelul țării noastre. Statele UE sunt obligate să implementeze Directiva  privind salariul minim adecvat începând cu 15 noiembrie.

Salariul minim european va fi stabilit în baza unor indicatori economici, transparenți și previzibili. Astfel, politicienii nu vor mai putea manipula alegătorii, în campania electorală, promițând  venituri mai mari în schimbul voturilor.

Guvernul pregătește legea salariului minim european

Pe masa ședinței de vineri se află un proiect de lege menit să reglementeze salariul minim adecvat, în conformitate cu Directiva UE. Actul normativ elaborat de Guvernul  Ciolacu propune modificarea Codului Muncii  în acord cu legislația uropeană.

Viitorul salariu minim european se va raporta la jumătate din salariul mediu, fiind influențat de inflație și de productivitatea muncii. În România, salariul minim este mai mic decât jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent. Directiva europeană, pe care trebuie să o implementeze Guvernul, stabilește ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Fiecare țară va avea, de la 15 noiembrie, propriul salariul minim rapotat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar de la 1 iulie va crește la 3.700 de lei. Astfel, Guvernul asigură ponderea de 50% din valoarea salariului mediu, cerută de oficialii de la Bruxelles.

Modificările propuse de proiectul de lege

Actul normativ propus de Guvernul condus de Marcel Ciolacu propune modificarea articolul 160 din Codul Muncii.

UE a confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea, marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează AFP citat de ziua.md.

Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, confirmând un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută. Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeaşi sursă.Tot astăzi, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul a fost parafat după ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.În același timp, Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

”Trăia cu un făt mort în pântec, știind de fapt că este viu”. Cum a mințit-o medicul de la Polizu pe o femeie care urma să devină mamă
Articolul anterior
Incident grav! Trei rachete rusești au tranzitat teritoriul țării noastre! Ambasadorul Rusiei în Moldova, convocat de urgență
Articolul următor