ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia aniversării unui deceniu de slujire arhierească a Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, și a șase ani de când a fost ales arhipăstor al Eparhiei de Bălți.

ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Episcopului de la BălțiFoto: Mitropoliabasarabiei.md

În mesajul său, ÎPS Petru a subliniat rolul esențial pe care Preasfințitul Antonie îl joacă în viața spirituală și misionară a Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, evidențiind devotamentul și jertfa sa neobosită în slujba credincioșilor din zona de nord a Basarabiei.

„În acești ani, Preasfinția Voastră, ați demonstrat o profundă dedicare și un zel duhovnicesc neobosit în slujba Bisericii lui Hristos, devenind un model viu de dăruire și jertfă pentru toți clericii și credincioșii din zona de nord a Mitropoliei Basarabiei. Activitatea misionară desfășurată cu atâta dragoste și râvnă a întors inimile multor suflete către Blândul Păstor, contribuind semnificativ la întărirea comunităților ortodoxe din această regiune.

Prin grija părintească și înțelepciunea pastorală, ați reușit să promovați valorile tradiționale românești și să sprijiniți numeroase inițiative culturale, educative și caritabile, devenind o sursă mângâiere pentru toți cei aflați în nevoie. Eforturile Preasfinției Voastre au fost întotdeauna îndreptate către consolidarea unității și identității naționale și religioase a credincioșilor din Basarabia, aducându-ne aminte de rădăcinile noastre spirituale și identitare românești.

Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: „Episcopul trebuie să fie pildă vie a celor duhovnicești, căci el este cel care povățuiește poporul spre mântuire”. Aceste cuvinte reflectă întru totul misiunea și lucrarea pe care Preasfinția Voastră le-ați îndeplinit cu sfințenie și devotament în ultimii zece ani de slujire.

De asemenea, să nu uităm cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul Preasfinției Voastre: „Începutul şi sfârşitul mântuirii este dragostea”. Prin această dragoste, pe care ați manifestat-o neîncetat, ați adus mângâiere și alinare tuturor celor ce au avut nevoie de sprijin și povățuire duhovnicească.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să Vă dăruiască în continuare sănătate, putere și discernământ, pentru a putea duce mai departe misiunea sfântă încredințată, și să Vă binecuvânteze cu har și pace în toate lucrările Preasfinției Voastre”, se spune în mesajul ÎPS Petru.

Amintim că, pe data de 24 mai 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat propunerea Adunarii eparhiale a Episcopiei de Bălţi şi, în urma votului exprimat, a ales în scaunul vacant al Episcopiei de Bălţi pe Preasfinţitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. În acest fel, s-a restabilit un adevăr istoric şi după 74 de ani a fost ales al patrulea episcop canonic la Bălţi.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

O tânără din Călărași a deschis un salon de înfrumusețare cu sprijinul ANOFM. Ajutor financiar de circa 114.000 lei
Articolul anterior
O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”
Articolul următor