Marinarii din Constanța obișnuiesc să-și testeze soțiile cu poligraful când se întorc acasă din voiaj, pentru a vedea dacă le-au fost fidele, iar de sărbători se înregistrează chiar o explozie de cereri în acest sens.
„În ceea ce privește meseria de navigator, am avut multe solicitări din partea bărbaților întorși acasă după o perioadă lungă în care au fost plecați. Solicitările din preajma sărbătorilor au explodat anul acesta. Bărbații m-au contactat pentru a vedea dacă soțiile le-au fost fidele, abordând calea testului poligraf”, a declarat pentru Replica de Constanța psihologul Liviu Chesnoiu.
Soțiile navigatorilor înțeleg zbaterile prin care trec aceștia, dar nu sunt neapărat de acord cu metoda testării la poligraf: ”Cine vrea să înșele, înșală și cu tine în pat ori de mână”.
„În primul rând eu ca și soție de navigator mă simt rău de fiecare dată când el pleacă, chiar dacă pleacă de 6 ani… nu există obișnuință. Suntem conștienți că timpul este cel mai prețios, este singurul care nu se mai întoarce.
Sunt momente unice care se pierd, dubii între noi nu există în ceea ce privește infidelitatea, însă îți dai seama că există o mică îndoială din partea lui, fiind acolo departe de casă, neștiind ceea ce fac eu zilnic, însă dacă nu există încredere din partea amândurora, nu-și mai are rost acea relație, iar eu ca și soție de navigator pot spune și chiar sfătui doamnele și domnișoarele dar și domni, să nu-și mai pună la îndoială încrederea, cine vrea să înșele, înșală și cu tine în pat ori de mână”, declarat pentru Replica o soție de navigator.
Majoritatea studiilor clinice din domeniul psihologiei de cuplu și familie arată că experimentarea unui act de infidelitate este unul dintre cele mai traumatice evenimente pe care ființa umană le poate trăi.
Adesea adulterul este mai traumatizant decât dezastrele și calamitățile naturale, deoarece acestea nu se produc intenționat.
Însă infidelitatea este o decizie deliberată a celui de lângă noi – mai exact a acelei persoane despre care presupuneam că ne iubește și îngrijește, că ne protejează de restul lumii, că ne tratează cu respect, demnitate și onestitate.