Israel: cei care vor falsifica certificatele de vaccinare vor ajunge după gratii

Falsificarea certificatului de vaccinare în Israel, aşa-numitul „paşaport verde”, înseamnă pedeapsa cu închisoarea, a avertizat joi ministrul israelian al sănătăţii.

„Vreau să spun că oricine crede că acesta este un joc pentru copii şi tipăreşte un certificat de vaccinare la domiciliu va fi în cele din urmă prins şi distracţia se va termina în închisoare”, a declarat Yuli Edelstein, transmite Digi24.ro.

„Astăzi prezentăm un mesaj uriaş pentru cei inoculaţi”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă la Ierusalim. „Aşa va fi prima etapă a întoarcerii voastre la viaţa – aproape – normală”, a adăugat el.

„Inoculaţi şi recuperaţi, (israelienii) pot, încă de duminică, să meargă la săli de sport, teatre, la hoteluri, spectacole şi de asemenea la sinagogi, cei care se vor înregistra că folosesc paşaportul verde”, a explicat el.

Edelstein, membru al partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a adăugat că anumite locuri de muncă ar cere angajaţilor lor fie să se vaccineze sau dacă nu, să efectueze un test de coronavirus la fiecare 48 de ore.

„Este de datoria noastră să protejăm sănătatea publicului în întregime”, a spus el.

„Cabinetul coronavirus” al lui Netanyahu a aprobat luni seară un plan pentru a ridica treptat restricţiile după un al treilea lockdown la nivel naţional.

Mai multe clase şcolare se vor deschide începând de duminică, în conformitate cu un sistem de semafor ce etichetează oraşele verde, galben, portocaliu şi roşu în funcţie de rata lor de infecţii cu coronavirus.

Centrele comerciale, pieţele, magazinele stradale, muzeele, bibliotecile şi sinagogile se vor deschide de asemenea duminică, în conformitate cu reglementările stricte pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Israelul a înregistrat 5.486 de decese legate de COVID-19.

Moldovenii care au un stagiu de cel puțin 15 ani în R. Moldova și Italia, cumulativ, vor beneficia de pensie

Moldovenii stabiliți în Republica Italiană vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale prin intermediul unui mecanism mai accesibil. Parlamentul a ratificat un acord în domeniul securității sociale, scrie tvrmoldova.md.

Documentul prevede combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității. Respectiv, vor putea fi cumulate perioadele de muncă pentru a se califica la pensie în cazul cetățenilor care au acumulat stagiul minim de 15 ani atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al Republicii Italiene. Totodată, cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în țara noastră.

Documentul asigură un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți moldoveni, care muncesc sau au muncit în Italia ori trăiesc acolo, dar și pentru italienii stabiliți cu traiul în țara noastră. Prevederile se vor aplica angajaților, lucrătorilor independenți, lucrătorilor detașați, personalului misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Cetățenii vor putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală sau de un accident de muncă și de pensii de urmaș. Prestațiile sociale vor fi acordate conform principiului proporțional de calculare a pensiilor. Astfel, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la data de 31 octombrie 2024. Este al doilea tratat de acest fel pe care îl ratifică Italia, iar, la ședința plenară a participat și ambasadorul Republicii Italiene în țara noastră, Lorenzo Tomassoni.

Cod galben de ninsori în România

Meteorologii din România au emis cod galben de ninsori. În 11 județe va ninge puternic și temperaturile vor scădea semnificativ. În restul țării va ploua, scrie romaniatv.net.

ANM a emis o INFORMARE METEO pentru intervalul 28 noiembrie, ora 22 – 30 noiembrie, ora 18 de precipitații moderate cantitativ, izolat polei, ninsori la munte și strat de zăpadă,
intensificări ale vântului. În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre vest și nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania și Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local și ninsori sau lapoviță. Izolat se va depune polei.

La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de precipitații în general de 10…20 l/mp, iar cu precădere la munte și în sud, pe arii restrânse, peste 25…30 l/mp.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h.

Sâmbătă (30 noiembrie), vântul se va intensifica în sud-vest și sud, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și în Munții Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Suma anunțată de autorități pentru compensarea facturilor la energie, în cazul creșterii tarifelor la gaz 

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că autoritățile depun eforturi suplimentare pentru a găsi resurse financiare pentru bugetul anului 2025, în contextul crizelor umanitare din stânga Nistrului și a posibilității unei majorări a tarifelor pentru energie, scrie politik.md.

„Pentru a absorbi un eventual șoc de 400 de milioane de euro, legat de crizele umanitare din regiunea transnistreană, vorbim despre un suport extern”, a spus Marian. În ceea ce privește dreapta Nistrului și tarifele, el a subliniat că sunt două subiecte diferite, fiecare cu soluții proprii.

De asemenea, Radu Marian a explicat că, în cazul în care tarifele vor fi majorate așa cum cere furnizorul, autoritățile vor avea nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei în plus, pe lângă compensațiile actuale, pentru a menține tarifele similare celor de acum. În ultimii ani, guvernul a reușit să ajute cetățenii cu aproximativ 11-12 milioane de euro, dar scopul este ca costul real pentru consumatori să nu crească semnificativ, notează bani.md

„Ne dorim ca, dacă situația rămâne neschimbată pe 1 ianuarie, să putem sprijini cetățenii în fața provocărilor, mai ales în ceea ce privește livrarea de energie electrică și gaze naturale în regiunea transnistreană”, a adăugat deputatul.

Bătaie cruntă în Italia, între două moldovence care iubeau același bărbat
Articolul anterior
Covid-19: Îngrijorarea unei femei care nu și-a recăpătat mirosul nici la 10 luni după boală
Articolul următor