Israelul își redeschide granițele din 23 mai

Vești bune pentru românii care doresc să călătorească în Israel. Din 23 mai, Țara Sfântă își redeschide granițele pentru turiștii care pot face dovada că au anticorpi Covid. Vizitatorii trebuie să fie vaccinați, ori să fi trecut prin boală. Verificarea anticorpilor se face prin analiză serologică la intrarea în Israel, pe cheltuiala acestui stat. Turiștii vor fi testaţi și PCR.

În ceea ce privește cetățenii români, la aceste analize s-ar putea renunța când guvernele român și israelian vor recunoaște printr-un acord oficial certificatele de vaccinare.

Campania de vaccinare din Israel şi-a atins ţinta, iar populaţia este imunizată. Oamenii pot merge pe stradă fără mască.

Activităţile economice s-au reluat şi din 23 mai se redeschide şi turismul.

Toţi vizitatorii vor fi obligaţi să facă dovad că au anticorpi COVID. Asta înseamnă fie că au făcut boala, fie că sunt vaccinaţi.

David Saranga, ambasadorul Israelului la București: “Vă spun care este situaţia la noi acum: copiii care sunt sub 16 ani şi care nu sunt vaccinaţi, n-au acest certificat. Şi, dacă nu au acest certificat, atunci n-au primit acest paşaport verde – cum îl numim – şi ei nu pot intra în restaurante. Pot să rămână în aer liber şi, la fel, o să fie şi cu turismul. Dacă un copil nu este vaccinat, nu are anticorpi sau acelaşi copil n-a făcut COVID atunci nu poate să călătorească în Israel.”

Aşadar, ca să intre în Israel, romanii trebuie să facă dovada anticorpilor. Analiza serologică va fi făcut la intrarea în țară, pe cheltuiala statului israelian. În plus, turiştii au nevoie şi de două teste PCR ca să intre în Țara Sfântă. Unul făcut înainte de plecare şi încă unul când ajung în Israel.

Andra Pascu, consilier de turism: “Toţi românii care vor să călătorească în Israel vor trebui să facă acest lucru într-un grup organizat, printr-o agenţie de turism şi să fie dispuşi să facă aceste două teste.”

Israelul va renunţa la analiza serologică, nu însă şi la testele PCR, dacă guvernul român va semna cu guvernul israelian un acord de recunoaştere a certificatului de vaccinare pe modelul celor semnate deja de Israel cu Grecia şi Cipru.

Israelul a atins imunizarea colectivă după o campanie de vaccinare non-stop, începută imediat după lansarea primelor seruri. Şi a reuşit, în numai trei luni, să administreze ambele doze pentru 57% din populaţia ţării. Iar rezultatele se văd: media îmbolnăvirilor a scăzut cu peste 98%.

sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Câte victime a făcut Covid-19 în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Profită de oferta de sărbători – credite în condiții preferențiale
Articolul următor