Israel a exportat pentru prima dată petrol, trimiţând un transport în Europa de la zăcământul offshore Karish, principalul proiect în care este implicat grupul Energean Plc, listat la Londra, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Deşi ţara a început să trimită gaze naturale peste hotare în urmă cu câţiva ani, nu a produs niciodată cantităţi importante de petrol. Zăcământul Karish din estul Mării Mediterane este operaţional de anul trecut.
„Prima plecare a unui petrolier israelian a avut loc de la zăcământul Karish. Ţiţeiul a fost vândut ca parte a unui acord mai amplu cu Vitol”, a anunţat într-un comunicat Energean.
Producţia de la zăcământul offshore Karish, aproape de frontiera maritimă dintre Israel şi Liban, a devenit posibilă după încheierea unui acord între cele două ţări, cu ajutorul ONU, în octombrie 2022.
Producţia la zăcământul Karish a permis extinderea industriei energetice a Israelului, care în trecut depindea de importuri.
Chiar dacă a început să exporte, Israelul va rămâne un importator net de ţiţei.
Poliția va fi reorganizată: Oamenii legii vor răspunde mai rapid la solicitările cetățenilor
Timpul de reacție al polițiștilor va scădea cu cel puțin 15 minute, iar activitatea Poliției va fi mai eficientă și transparentă. Guvernul a aprobat proiectul privind reorganizarea Poliției, care va îmbunătăți activitatea oamenilor legii și va asigura folosirea mai eficientă a resurselor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit proiectului, Poliția urmează să fie regionalizată. Mai exact, vor fi trei Direcții regionale – Nord, Centru și Sud, precum și două teritoriale – a municipiului Chișinău și a UTA Găgăuzia.
În contextul regionalizării, mai mulți polițiști care, în prezent, au obligații administrative și sunt implicați în sarcini birocratice vor fi transferați pe teren. Această măsură va permite o gestionare mai bună a personalului și va crește viteza de intervenție la urgențe.
Totodată, va fi implementat principiul celei mai apropiate patrule, astfel încât intervențiile să fie mai rapide, indiferent de zona solicitării și a inspectoratului raional din care face parte.
„Este foarte binevenită această reorganizare structurală. Reamintesc, obiectivul nostru este ca în maximum 15 minute să fim acolo unde ne cheamă cetățenii – fie că este despre serviciile oferite de Ministerul Afacerilor Interne, fie că vorbim despre serviciul de urgență de la Ministerul Sănătății”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
Proiectul mai prevede delimitarea clară a sferei de competență a Poliției și a Inspectoratului General de Carabinieri (IGC). Astfel, principala responsabilitate a Poliției va fi menținerea ordinii și siguranței publice, iar carabinierii vor interveni doar în situații speciale, când va fi nevoie de sprijin suplimentar.
3.000 de lei adaos salarial pentru tineri la primul loc de muncă! Măsură nouă a Guvernului pentru a-i menține în țară
Tinerii din Republica Moldova care se angajează pentru prima dată vor beneficia de un supliment salarial de 3.000 de lei pe lună, timp de un an. Măsura, inclusă în proiectul de rectificare bugetară „Buget +PLUS”, vizează șapte domenii strategice și are scopul de a încuraja angajarea tinerilor în țară, scrie regional.md.
Sprijin financiar pentru 6.000 de tineri
Premierul Dorin Recean a declarat că această inițiativă are un buget de 60 de milioane de lei și se dorește ca cel puțin 6.000 de tineri să fie motivați să rămână în Republica Moldova și să contribuie la dezvoltarea economiei locale.
„Vorbim mereu despre cât de important este ca tinerii noștri să rămână acasă, dar pentru aceasta trebuie să le oferim un prim salariu cât mai atractiv, ca ei să nu plece peste hotare”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.
Sprijin și pentru antreprenori și agricultori
Pe lângă ajutorul oferit tinerilor, Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, pentru a-i ajuta să facă investiții și să creeze noi locuri de muncă. Acești bani vor fi disponibili prin programe precum „373” și granturile oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Totodată, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va primi alte 200 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii să producă bunuri cu valoare adăugată, ceea ce ar putea genera noi locuri de muncă în zonele rurale.
Această rectificare bugetară, care include o alocare totală de 8 miliarde de lei, urmează să fie prezentată Parlamentului pentru aprobare. Dacă va fi adoptată, măsura va intra în vigoare, iar tinerii care se angajează pentru prima dată vor beneficia de acest sprijin financiar.
Aceasta este una dintre inițiativele Guvernului menite să reducă exodul forței de muncă și să asigure un viitor mai stabil pentru tinerii din Republica Moldova.
Trei moldoveni, două femei și un bărbat, participanți la instruiți în Bosnia și Herțegovina pentru organizarea dezordinilor la alegeri, pe banca acuzaților
Trei participanți la instruiri în Bosnia și Herțegovina pentru pregătirea organizării dezordinilor în masă în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului din 2024 au fost trimiși de procurorii PCCOCS pe banca acuzaților,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Învinuiții sunt două femei și un bărbat
Aceștia au învățat inclusiv cum să piloteze drone și să detoneze explozibile cu acestea
Cele două femei sunt învinuite și de selectarea și recrutarea altor persoane pentru participarea la instruiri în Serbia, dar și în Bosnia și Herțegovina
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată un bărbat și două femei care au participat la instruiri în Bosnia și Herțegovina, pentru pregătirea dezordinilor în masă în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la Uniunea Europeană desfășurate în 2024.
Cele două femei au vârste de 34 și 52 de ani și sunt din Tiraspol și Strășeni. Acestea sunt trimise pe banca acuzaților de către procurori și pentru faptul că au selectat și convins să meargă la instruiri în acest scop și alte persoane în Serbia, dar și în Bosnia și Herțegovina. Bărbatul învinuit are vârsta de 37 de ani, este din Chișinău și a ispășit până nu demult o pedeapsă de 15 ani închisoare pentru omor și tâlhărie. În cadrul instruirilor din august-octombrie 2024 în tabere din Bosnia și Herțegovina, aceștia au învățat inclusiv cum să piloteze drone și să detoneze explozibile cu acestea, precum și să desfășoare recunoaștere aeronautică ca parte a unui grup de asalt.
Potrivit procurorilor PCCOCS, din materiale cauzei penale investigate cu sprijinul ofițerilor SIS, cei trei erau membri ai unui grup criminal organizat, care primea indicații (iar unii și bani prin transfer de criptovalută – a câte $50-100 la fiecare 2-3 zile ca să nu se angajeze în altă parte) de la o persoană originară din Tighina, dar care era în Rusia și cu care comunicau prin aplicația Telegram. Instruirea de care au beneficiat cei trei învinuiți a fost precedată de o evaluare psihologică, desfășurată prin comunicare de la distanță. Instruirea viza reacționarea în masă, de comun cu alte persoane recrutate, în vederea împiedicării apropierii Moldovei de Uniunea Europeană – în funcție de care candidat prezidențial urma să fie ales în cursa electorală, aceștia fiind pregătiți de victoria candidatului care avea șanse majoritare de câștig.
Așadar, pregătirea dezordinilor în masă ar fi luat forma provocării populației din Moldova la proteste, să stârnească nemulțumirea populației, iar în cadrul protestelor să intervină ilegal peste forțele de ordine, să spargă cordoanele de apărare și să folosească dronele în scop de destabilizare.
Totodată, învinuitei din Tiraspol îi este imputat de procurorii PCCOCS și de pregătirea vandalizării clădirilor Parlamentului, Poliției, instanțelor de judecată și ale altor instituții publice din Chișinău. În acest scop, învinuita urma „să exerseze” diverse desene și inscripții în regiunea orașului Tighina.
Cei trei au fost reținuți în vamă, la revenirea în Moldova de la ultima rundă de instruiri din Bosnia și Herțegovina (din cele două), după cum anunța PCCOCS în octombrie 2024. Odată cu reținerea acestora, au fost ridicate inclusiv drone cu cameră video și piese și ochelari de tip VR pentru drone, acumulatoare ale dronelor pe care le aduceau în Moldova, sistem pentru drone de aruncare a grenadelor, echipamente de control radio, valută din Serbia, dar și din Bosnia și Herțegovina, precum și peste 1500 de imagini electronice cu înregistrări foto și video, cu notițe privind componența și metodele de prepararea artizanală a substanțelor explozive și ușor inflamabile, instrucțiuni pentru pregătirea amestecurilor inflamabile. De asemenea, oamenii legii au indisponibilizat și Mercedesul Benz Metris fabricat în 2016, cu care aceștia s-au prezentat în vamă. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, persoanele au fost plasate în arest, prin încheierile Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana).
Urmează ca Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) să se pronunțe, Codul penal impunând pentru organizarea dezordinilor în masă o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 8 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Procurorii PCCOCS continuă urmărirea penală în dosarul de bază, urmând ca să fie deferite justiției și alte persoane. Actualmente, procurorii investighează și alte trei persoane pentru pregătirea destabilizărilor, printre care un bărbat sancționat de Consiliul Uniunii Europene, „având în vedere activitățile destabilizatoare ale Rusiei,” care anterior ar fi fost implicat în încercări destabilizatoare în Franța, după ce ar fi comandat desenarea stelelor lui David pe mai multe clădiri din Paris. Totodată, alte trei persoane care figurează în același dosar penal au fost anunțate în căutare. Reamintim, urmare a unui alt dosar penal trimis în judecată de procurorii PCCOCS pentru dezordini în masă, în septembrie 2024 au fost condamnați 7 bărbați la pedepse cu închisoarea.