Istoria unui bărbat din Capitală, diagnosticat pozitiv cu Covid-19

Un bărbat din Chișinău, diagnosticat pozitiv cu Covid-19, a povestit cazul său pe o rețea de socializare. Acesta spune că a mers din proprie inițiativă să se testeze pentru coronavirus la un centru privat din Chișinău, deoarece avea niște simptome suspecte, iar ceea ce a urmat l-a lăsat fără cuvinte.

separator

,,Din start vă spun că nu vreau să judec pe nimeni, pentru că înțeleg situația creată”, scrie Eugen Corcodel, pe facebook.

,,Am fost testat POZITIV la COVID-19 la un centru privat, din motiv că aveam unele simptome stranii. Am primit rezultat pozitiv. Îndată, în 10 minute, am sunat ambulanța. Am lăsat masina în mijlocul străzii ca să nu merg mai departe să infectez pe cineva. La sosire, doar mi s-a măsurat temperatura, aveam 37. Am fost dus la Centrul COVID-19 de la Moldexpo.

STRANIU: Acolo am fost refuzat pentru investigații din motiv ca așa sunt indicațiile. Băieții de pe ambulanță amabili, au rămas șocați, au sunat la disperare, acolo au fost sfătuiți să mă lase să merg acasă și m-au informat să stau acasă și să aștept sunetul medicului responsabil. Am fost lăsat în stradă, în mijlocul străzii, ca să plec pe jos acasă, deoarece trăiam la undeva 3 km de casa și ei pleacă la bază. După stres, a crescut temperatura, am băut paracetamol și a scăzut.

STRANIU: Stau acasă, sâmbăta, duminică, și abia luni în a doua parte a zilei sunt sunat concomitent de cineva de la minister, apoi de la spital și cineva de la statistică. Sigur convorbirea a durat, nu pot să vorbesc cu toți odată. Nimeni, nu întreabă ,,cum te simți”. Dar, cu diferite întrebări și obiecții și cu amenințări, de ce stau de atâta timp acasă și dacă o sa ies afară o sa primesc amenda și o sa stau cu poliția la ușă în spital și nici un fel de sfaturi sau tratament.

( Șocat, eu am fost foarte responsabil am anunțat 112 , am fost lăsat în drum fără investigații și tratament sau sfaturi, 3 zile nimeni nu mă contactează și hop.. toți au venit după sărbătoarea de Paște la lucru și posibil mult de lucru, și mulți pacienți au apărut, și se comportau ca la incubatorul de tăiat găini.)
Am rămas șocat, m-am liniștit, zic se întâmplă, a fost Paștele și eu așteptam să treacă boala 🙂

STRANIU: După 10 zile, am avut dureri musculare și ceva schimbări, doctorul meu s-a îngrijorat și m-a îndemnat sa sun la ambulanță, să merg la un spital să-mi facă Rentghen la plămâni ca să se asigure că e totul în regulă.

A venit ambulanța, fetele m-au dus la spital, aici surpriză: duminica nu este tehnic la rentghen. Au solicitat la dispecerat să mă ducă să-mi facă la alt spital. Au primit refuz, fiindcă așa e procedura.🙂 Doar sa aștept până luni. Mi s-a propus să fiu internat, fiindcă au locuri și trebuie să le acopere. La insistența mea am fost dus acasă. Ca să aștept până luni. Stres mult, dacă sincer s-a ridicat iarăși temperatura. Am băut paracetamol și a scăzut.

STRANIU: Luni ma simt foarte bine. Doctorul meu a insistat sa merg sa fac rentghen. Întreb echipa de la ambulanță dacă iau sau nu geanta cu mine. Ei zic, dacă va fi bine te vei întoarce acasă, asa fac cu alții.
Ajung, fac rentghen. În 2 minute, îmi zic să semnez ca sunt deacord să rămân în spital. Zic, cum așa fără lucruri, am stat acasă peste 10 zile nu am fost auscultat la plămâni,  rentghen nu. La întrebarea mea, care sunt procedurile și când voi fi testat, am primit răspuns că e procedură noua si ei singuri nu știu ce va fi. Eram sub supravegherea medicului de familie. Am fost trimis doar pentru rentghen și anuntat dacă va fi bine, revin acasă.

Au venit 5 pe capul meu să mă convingă că odată ce am sunat ambulanța deja trebuie să rămân în spital. I-am rugat, oameni buni, nu veniți cu atâta energie rea, fiindcă am fost informat altfel și cum am stat așa mult timp acasă și acum iarăși stres, mă puneți în spital pentru că aveți locuri. Acasă am fost anunțat altfel, nu am lucruri, mă simțeam bine.

La insistența lor am mers în salon. Din cauza nervilor creat de acest sistem au început amețelile. Am solicitat să-mi măsoare tensiunea. Dar surpriză, 2 ore stau în palată unde astăzi e un frig extraordinar. Nimeni, nici o reacție. Doar am fost anunțat ca de aici nu ies degrabă. Apă nu, haine de schimb nu, vitaminele mele nu, mâncare nu, asistență nu, condiții nu. Stau într-o camera de 5 persoane, cu 3 persoane de 76 de ani. Care îmi spun că foarte greu le-au dat niște vitamine. Și mâncarea lasă de dorit.

Sincer mereu m-am simțit stabil cu această boală. Dar la fiecare întâmplare de aceasta mi s-a agravat starea.

#EuRezist dar vreau atitudine față de toți cei bolnavi. Scriu asta fiindcă și bărbații din camera zic, sau să spui, sau nu, oricum nu vor fi schimbări, o sa trecem și peste asta.

Eu vad oameni foarte bravo, companii care fac voluntariat și donează, se străduiesc. PENTRU CINE?

Oamenii bolnavi de acest ucigas invizibil au nevoie de liniște, de atititudine în primul rând.

Dar la noi, se interneaza în spitale pentru a fi la număr și a da la cheltuieli banii. Acum e momentul de îmbogățit pentru cineva sau cum?

Oare cine se face vinovat pentru așa experiențe oribile din viața noastră, a acelor bolnavi?

1. Cei care fac VOLUNTARIAT și Doneaza?

2. Oamenii care își fac serviciul incorect și nu au atitudine ?

3. Conducerea ?

4. Pacienții ?

Sper mult sa ajungă acest mesaj la organele abilitate și sa primesc un răspuns fiindcă am sunat și la liniile verzi, nu răspunde nimeni fiindcă e Luni și azi e liber posibil. E sărbătoare. Fiti sănătoși și aveți grija de cei dragi. PS: Nu judec pe nimeni, doar vreau să se ia atitudine!”, a mai scris Eugen.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Unica.md nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe aceeași platformă și o va trata în condiții egale.

Program național: 20 de milioane de lei pentru renovarea bisericilor

20 milioane de lei sunt alocați în acest an din bugetul de stat pentru realizarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte, transmite IPN.

Bisericile situate pe traseele turistice naționale vor fi primele care vor beneficia de investiții, cu scopul promovării și valorificării lor.

Lansarea programului a fost anunțată într-un spot video de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„În ultimii ani, am făcut investiții importante la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, un loc emblematic pentru Moldova, am redeschis ușile bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, iar Uniunea Europeană ne-a ajutat să restaurăm mănăstirea rupestră de la Țîpova, Cavoul familiilor Macri-Donici de la Dubăsarii-Vechi sau turnul Clopotniței din Vadul-Rașcov”, a menționat șeful Legislativului.

Toate acestea sunt obiective turistice unice. În același timp, sunt exemple concrete prin care se încearcă valorificarea patrimoniul cultural al Republicii Moldova, a conchis președintele Parlamentului.

Cei care dau în chirie un imobil trebuie să înregistreze contractul la Fisc în 7 zile

Persoanele fizice care dau în chirie apartamente sau alte bunuri imobile trebuie să înregistreze contractele de locațiune la Serviciul Fiscal de Stat în termen de șapte zile de la semnare. În caz contrar, riscă sancțiuni și estimarea veniturilor de către Fisc prin metode indirecte, transmite IPN.

Conform prevederilor legale, toate persoanele care obțin venituri din chirii și nu desfășoară activitate de întreprinzător sunt obligate să declare contractele de transmitere în posesie sau folosință a bunurilor imobile. Înregistrarea poate fi realizată la oricare dintre subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat, fie online, prin intermediul serviciului „e-Cerere”, dacă persoana dispune de semnătură digitală.Impozitul pe venit încasat este de 7% din valoarea contractului, în cazul persoanelor fizice rezidente, și 12% pentru nerezidenți.

Achitarea acestuia trebuie făcută lunar, până la data de 25 a lunii respective.

Dacă imobilul a fost transmis în folosință după data de 25, impozitul se achită până la 25 a lunii următoare.

În cazul în care contractul este reziliat înainte de termen, locatorul trebuie să informeze Fiscul în termen de 3 zile, printr-o declarație specială.

Dacă actele depuse sunt incomplete sau reprezentantul legal nu prezintă procura necesară, funcționarii pot refuza înregistrarea contractului.

Totodată, în lipsa declarării și achitării impozitului, Serviciul Fiscal poate estima venitul obținut din chirie și aplica măsurile legale prevăzute.

Plata impozitului se poate face și online, prin intermediul serviciului guvernamental Mpay, selectând opțiunea „Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului”.

Specialiștii din domeniul imobiliar atestă că, în condițiile actuale de piață, tot mai mulți proprietari și chiriași optează pentru contracte de închiriere pe termen lung, acestea oferind stabilitate ambelor părți. Durata optimă a unui astfel de contract este, de regulă, de un an.

Textul integral al planului de pace prezentat de delegația SUA la Paris, dezvăluit de Reuters

Reuters a intrat în posesia textului complet al propunerii formulate de Statele Unite pentru încheierea războiului din Ucraina. Documentul a fost prezentat oficialilor europeni la Paris, pe 17 aprilie, de către emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, și constituie, potrivit surselor americane, „oferta finală” a Washingtonului către părțile implicate.

Potrivit documentului, planul de pace propus de SUA prevede următoarele elemente cheie:

Armistițiu

Încetare permanentă a focului între Ucraina și Rusia;

Începerea imediată a negocierilor tehnice pentru implementarea armistițiului.

Garanții de securitate pentru Ucraina

Ucraina va beneficia de garanții de securitate solide oferite de un grup ad-hoc de state europene și alți parteneri internaționali dispuși să participe;

Ucraina se angajează să nu solicite aderarea la NATO;

Ucraina are libertatea de a urmări aderarea la Uniunea Europeană.

Teritorii

SUA vor recunoaște de jure anexarea Crimeei de către Rusia;

SUA vor recunoaște de facto controlul rus asupra unor părți din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporijjea și Herson;

Ucraina își va recăpăta controlul asupra regiunii Harkiv;

Centrala nucleară de la Zaporijjea și barajul de la Kahovka vor reveni sub control ucrainean, însă vor fi administrate temporar sub supraveghere americană, iar energia electrică va fi distribuită ambelor părți;

Ucraina va avea acces neîngrădit pe fluviul Nipru și va controla limba Kinburn.

Economie și sancțiuni

SUA și Ucraina vor încheia un acord de cooperare economică și în domeniul mineralelor strategice;

Ucraina va fi reconstruită complet și va primi compensații financiare;

Toate sancțiunile impuse Rusiei începând din 2014 vor fi ridicate;

Va fi reluată cooperarea economică dintre SUA și Rusia în domeniul energiei și al altor industrii.

Această propunere marchează cea mai ambițioasă încercare de până acum a administrației Trump de a opri conflictul început de Rusia în februarie 2022.

Documentul a fost deja transmis ucrainenilor prin intermediul partenerilor europeni, iar Kievul și Bruxelles-ul au formulat contrapropuneri care urmează să fie discutate în continuare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că o versiune actualizată a documentului se află deja „pe biroul lui Donald Trump”.

Rusia este dispusă să ajungă la o înțelegere cu Statele Unite privind războiul din Ucraina, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru CBS News. Potrivit acestuia, Moscova lucrează la „ajustarea” anumitor detalii ale unui posibil acord, în urma cererii președintelui american Donald Trump de a opri escaladarea.

Negocierile dintre Rusia și Statele Unite privind o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina trebuie să rămână confidențiale pentru a-și păstra eficiența, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declarațiile vin în contextul eșuării unei întâlniri diplomatice la Londra, programată pentru 23 aprilie, care trebuia să reunească miniștrii de externe ai SUA, Ucrainei, Marii Britanii, Franței și Germaniei.

Dentiștii francezi au pozat goi, în semn de protest că nu sunt protejați de Covid-19
Articolul anterior
Un rezultat mult dorit! Două femei, mama și fiica, au slăbit împreună și vă dau întâlnire pe pagina de facebook a Galinei Tomaș
Articolul următor
Close menu