Italia închide mall-urile, restaurantele, barurile, cluburile, magazinele cu excepția celor alimentare și a farmaciilor

În această seară, la ora 21.40, premierul Giuseppe Conte a venit cu o nouă comunicare către italieni, în lupta pentru combaterea coronavirusului. „Toți împreună pot câștiga această bătălie”.

separator
,,Cu doar câteva zile în urmă v-am rugat să vă schimbați stilul de viață, marea majoritate a răspuns într-un mod extraordinar. Când am luat aceste măsuri am fost conștient că a fost un prim pas și că nu va fi ultimul. Acesta este momentul să mai facem un pas, cel mai important. De asemenea, închidem toate centrele comerciale, baruri, pub-uri, restaurante, lăsând posibilitatea de a fi efectuate livrări la domiciliu. De asemenea, închidem frizeriile care nu respectă măsurile de securitate ”

Servicii esențiale garantate: Vor fi garantate alimentele, transportul, farmaciile. Noile măsuri pentru Coronavirus anunțate în această seară vor fi în vigoare până pe 25 martie.

Fabricile vor putea continua să desfășoare activități de producție cu condiția să adopte protocoale de siguranță care să evite contagiunea. Industriile vor putea continua activitatea cu protocoale care evită contagiunea, cu schimburi, vacanțe timpurii și multe altele, comunică rainews.it.

Aeroportul Internațional Galați-Brăila, așteptat și de moldovenii din sudul Republicii Moldova

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru care ROMATSA si-a dat avizul de amplasare, anunță presa română.  

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, a declarant ca avizul ROMATSA a fost obtinut extrem de greu, din cauza proximitatii judetului Galati de granita cu Ucraina, existand necesitatea asigurarii unui spatiu mare de zbor, pentru orice tip de situatie.

Potrivit autoritatilor, pana la finalul acestui an urmeaza sa fie gata studiile tehnice legate de constructia aeroportului, urmand ca anul viitor sa fie scos la licitatie Studiul de Fezabilitate al aeroportului si ulterior se va identifica sursa de finantare (parteneriat public/privat, fonduri europene sau fonduri guvernamentale) necesara constructiei obiectivului.

Conform estimarilor, constructia unui aeroport la Galati s-ar ridica la circa 500 de milioane de euro.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate pana in prezent, aeroportul de pasageri dar si de marfuri de la Galati este gandit sa se amenajeze pe o suprafata de 250 de ha (cu posibilitate de extindere cu inca 115 ha) pe raza localitatilor galatene Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi si Branistea. Terminalul de pasageri va include o constructie cu parter si etaj, avand in total 7 porti de intrare Schengen si 3 porti non-Schengen, o parcare auto, zona terminalului cargo, turnul de control si alte constructii necesare.

Estimarile facute arata ca dupa 15 ani de functionare, aeroportul va avea un trafic de un milion de pasageri pe an, fiind vorba despre locuitorii din Galati, Braila, Vrancea, Buzau, dar si Republica Moldova sau Ucraina.

Mandat de arestare pe numele legendarului campion rus Garry Kasparov. Ce acuzații i se aduc

Tribunalul Sîktîvkar l-a arestat în absență pe fostul campion mondial de șah și cofondator al Forumului Rusia Liberă (FRF), Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, scrie stirileprotv.ro.  

Ei sunt aczuați de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism.

Au fost arestați, de asemenea, activista Evghenia Kirikovo, fostul director executiv al mișcării de solidaritate rusești Ivana Tiutrina și fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadi Gudkov.

Un dosar penal a fost deschis în Republica Komi, potrivit unor surse din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus.

Kasparov a fugit din Rusia în 2013 și locuiește în prezent la New York. El a cofondat FRF împreună cu activistul Ivana Tiutrin în 2016.

Forumul se propune ca o alternativă intelectuală la actualul regim politic din Rusia. La începutul acestui an, Kasparov a fost adăugat de Moscova pe o listă de „teroriști și extremiști”.

Șansele Kremlinului pentru spulberarea guvernării din Republica Moldova

Șansele ca Moscova să reușească atingerea obiectivului ultim în ceea ce privește Republica Moldova, acela de a răsturna actuala guvernare a țării, sunt destul de mici. Cel puțin aceasta este opinia expertului WatchDog Valeriu Pașa, exprimată în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. Potrivit acestuia, probabilitatea în acest sens este mică datorită majorității moldovenilor, care dovedesc că au suficient spiriti de analiză cât să nu se lase manipulați tot volumul de propagandă care vine dinspre Kremlin, scrie jurnal.md.

Federația Rusă are astăzi toate pârghiile de acțiune pentru a destabiliza situația politică din Republica Moldova. Pe de o parte acest lucru este atât de facil pentru strategii de la Moscova, pentru că dispun de resurse financiare impresionante pe care le pot cqanaliza în această direcție.

Pe de altă parte și, poate, mai important – instituțiile Republicii Moldova nu sunt prea eficiente în prevenirea unor astfel de acțiuni care atentează la securitatea statului, ceea ce constituie constituie un stimulent suplimentar pentru Kremlin să pună în aplicare planurile de răsturnare a autorităților constituționale, alese democratic, de la Chișinău.

Totuși, motivul pentru care planurile Rusiei în privința Republicii Moldova sunt mai degrabă să eșueze decât să reușească, în pofida contextului favorabil pentru aceasta, ar fi înșiși moldovenii, care nu se lasă, totuși, manipulați de poveștile pe care le lansează marionetele de la Moscova, consideră expertul WatchDog.

„Având în vedere cât de liber se simte astăzi Federația Rusă cu toți agenții săi de influență să acționeze în Republica Moldova, eu vreau să spun că noi încă o ducem foarte bine. Când mă întrebați dacă există pericol ca să se ajungă la răsturnarea puterii de stat sau la preluarea prin aceste metode a puterii de stat, eu cred că șansele sunt la ei destul de mici. Și nu pentru că instituțiile statului la noi se descurcă foarte bine, dar pentru că moldovenii, totuși, sunt destul de adecvați, gândesc destul de critic și nu sunt gata, marea lor majoritate, să se lase manipulați, de astfel de personaje”, a menționat expertul.

În mod absolut evident, nu poate fi negat în niciun fel faptul că există, totuși, o masă de cetățeni care se lasă influențați de alternativele politice pe care le livrează Kremlinul, însă ceea ce contează în vcazul de față este majoritatea. Iar majoritatea este cea care demonstrează, inclusiv prin date concrete ale sondajelor, că nu este neapărat atrasă de tot ceea ce înseamnă Federația Rusă, de rând cu toate partidele pro-ruse care au apărut în număr tot mai mare în ultima vreme în peisajul politic moldovenesc.

„Într-adevăr, sunt unii care cad pradă, dar marea lor majoritate nu. Este suficient să ne uităm și pe rezultatele sondajelor. Având în vedere toae acestea și cât de ușor, cât mult investește Rusia, și vorbim despre zeci și sute de milioane (eu cred că anul acesta, ei au bugetat vreo 100 de milioane de dolari să implice doar pentru răsturnarea rezultatelor alegerilor în țara noastră), eu cred că noi o ducem destul de bine”, a mai adăugat Valeriu Pașa.

15 recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
Articolul anterior
Cum să-ți înnoiești inteligent garderoba de primăvară
Articolul următor