De două luni de zile, nici apropiaţii nu au mai ştiut aproape nimic de Iulia Vântur. La începutul lunii mai, aceasta a anunţat conducerea PRO TV că are nevoie de o vacanţă şi şi-a luat două luni de concediu din cont propriu, pentru a se reface în India, unde s-a speculat că şi-a găsit şi liniştea sufletească alături de celebrul Salman Khan. De câteva zile, vedeta s-a întors în România şi, după cum arată, se pare că experienţa indiană i-a priit din plin.
Prezentatoare PRO TV a fost surprinsă de fotoreporterii Click! în timp ce se deplasa prin Bucureşti, pentru a-şi rezolva nişte probleme. După stilul de condus şi agilitatea cu care se strecura în trafic, se poate spune că „treburile” Iuliei nu mai suportau amânare, căci aceasta a ignorat câteva reguli de circulaţie şi a gonit către un hotel de lux din Capitală.
Cel mai probabil, cele aproximativ două luni petrecute în india i-au dat peste cap „afacerile” din ţară, iar acum face eforturi să le rezolve.
Olesea Stamate, exclusă din Comisia juridică, numiri și imunități
Deputata Olesea Stamate va fi exclusă din Comisia juridică, numiri și imunități. Decizia a fost luată de Fracțiunea PAS. Stamate a fost trecută ca membru în Comisia de control al finanțelor publice, transmite IPN.
Astăzi, Olesea Stamate a anunțat că părăsește fracțiunea PAS și își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.
Potrivit parlamentarei, având în vedere decizia conducerii PAS de a o exclude din formațiune și modul în care au evoluat relațiile instituționale în ultimele zile, se retrage din fracțiunea PAS.
„Îmi voi continua activitatea cu respect față de mandatul încredințat de cetățeni și în deplină conformitate cu principiile statului de drept”, a scris Stamate.
Olesea Stamate a mai precizat că, așa cum a afirmat și anterior, consideră că toate acțiunile sale au fost conforme cu legea și au fost făcute în deplină transparență.
Olesea Stamate a fost exclusă din partid după scandalul iscat de eliberarea din închisoare a unor criminali periculoși condamnați la detenție pe viață, lucru care a devenit posibil după un amendament la Legea cu privire la amnistie, propus de parlamentară, dar susținut de mai mulți deputați PAS.
Amendamentul a permis, în anumite cazuri, comutarea detenției pe viață la 30 de ani închisoare. Și apoi, printr-o altă procedură, să se solicite în mod cumulativ de la instanța de judecată liberarea condiționată înainte de termen sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o sancțiune mai blândă în condiții mai favorabile pentru acești condamnați.
După ce s-a aflat despre aceste eliberări, Olesea Stamate a fost exclusă din PAS. Iar șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, și-a prezentat demisia.
Parlamentul a aprobat pe 4 aprilie, în două lecturi, o inițiativă legislativă care prevede că persoanele față de care s-a comutat pedeapsa de la închisoare pe viață la 30 de ani de închisoare nu mai sunt eligibile să se adreseze în instanța de judecată pentru a le mai reduce din termenul de detenție. Legea a fost publicată a doua zi în Monitorul Oficial. Totodată, la sesizarea procurorului general, Curtea Constituțională, a suspendat pe 9 aprilie aplicarea prevederilor care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de detenție.
Guvernul SUA a transferat prima plată pentru terenul fostului Stadion Republican din Chișinău
Guvernul Statelor Unite ale Americii a efectuat prima plată, în valoare de 3,2 milioane de euro, pentru terenul pe care va fi construit noul sediul al ambasadei sale la Chișinău, transmite IPN.
Suma transferată autorităților de la Chișinău va fi utilizată pentru plata despăgubirilor pentru expropriați, cei care au fost nevoiți să elibereze terenul fostului Stadion Republican, a anunțat Agenția Proprietății Publice într-un comunicat de presă.
În total, Guvernul SUA va transfera 18 milioane de euro, echivalentul a 351,5 de milioane de lei pentru transferul dreptului de proprietate a terenului fostului Stadion Republican din capitală.
Transferul dat este acțiunea primară din cadrul acordului interguvernamental semnat în 2024, privind noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Terenul din strada Tighina, vândut părții americane cu 18 milioane de euro, are suprafața de 5,2 hectare. Ambasada SUA s-a angajat să construiască un parc pe o parte a terenului, iar accesul publicului va fi garantat. De asemenea, porțile fostului stadion vor fi restaurate și păstrate ca simbol al istoriei acestui loc.
Autoritățile ruse l-au reținut pe Alexei Smirnov, guvernator în Kursk la momentul incursiunii ucrainene care l-a pus pe Putin într-o poziție jenantă
Fostul guvernator al regiunii Kursk din Rusia, Alexei Smirnov, a fost reținut miercuri sub supiciunea de fraudă, a relatat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.
Smirnov conducea regiunea din vestul Rusiei când trupele ucrainene au pătruns în ea într-o incursiune la scară largă în august 2024, considerată cel mai amplu atac asupra teritoriului rus după invazia nazistă asupra Uniunii Sovietice din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Între timp, forțele ruse au reușit să respingă majoritatea forțelor ucrainene din regiune.
Alexei Smirnov a fost guvernatorul regiunii Kursk în perioada mai-decembrie 2024, când a fost înlocuit de Alexander Khinstein.
Fostul guvernator a fost reținut alături de adjunctul său de la acel moment, Alexei Dedov.
Smirnov dădea asigurări că situația din Kursk este sub control
În primele ore ale incursiunii ucrainene din august 2024, Alexei Smirnov a afirmat în repetate rânduri că situația este sub control, chiar dacă grănicerii ruși au fost luați prin surprindere și au fost lăsați în urmă sau forțați să se retragă.
Câteva zile mai târziu, Smirnov a fost mustrat public de președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni televizate, pentru că în raportul său s-a concentrat mai degrabă pe situația militară decât pe eforturile pentru sprijinirea civililor din regiunea Kursk.
Ucraina, care intenționa să folosească situația din Kursk ca pârghie în eventuale negocieri, susținea că forțele ruse au fost sprijinite acolo de circa 11.000 de soldați nord-coreeni. Moscova și Phenianul au refuzat să ofere detalii despre prezența militară nord-coreeană din zonă.
Săptămâna trecută, autoritățile regionale susțineau că Moscova este pe punctul de a recăpăta complet controlul în Kursk, recucerind localitatea Guyevo și respingând astfel forțele ucrainene din una dintre ultimele poziții pe care le mai dețineau acolo.
În același timp, forțele ruse au început să câștige teren în regiunea ucraineană Sumî, unde două rachete rusești au lovit centrul orașului chiar în Duminica Floriilor, într-un atac soldat cu moartea a 35 de civili și rănirea altor peste 110, potrivit bilanțului transmis de The Kyiv Independent.
Miercuri, armata rusă a atacat Odesa, oraș-port la Marea Neagră, la o zi după vizita efectuată acolo de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Mark Rutte.