Jocuri de noroc și spălare de bani! Peste 28.000.000 lei spre confiscare

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, procurorii PCCOCS anunță condamnarea unui bărbat la 6 ani închisoare, cu aplicarea sechestrelor de peste 35.000.000 lei, într-un dosar de spălare de bani.

Bărbatul este din Chișinău și are vârsta de 62 de ani, iar în 2014-2017 avea funcția de administrator prin procură al unei întreprinderi din off-shore în domeniul jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, desfășurate pe internet.  Urmărirea penală a pornit în 2016, iar în 2018 procurorul PCCOCS l-a trimis pe bărbat pe banca acuzaților.

Așa cum în Moldova jocurile de noroc de tip pariuri sportive pot fi organizate doar de către stat, acesta și-a camuflat faptele prin faptul că plățile pentru pariuri încasate de compania din off-shore erau procesate de o altă companie din Moldova, după ce participanții la jocuri efectuau plata prin terminalele publice din magazine, localuri sau alte locații. 

Ulterior, acesta coordona convertirea din portmonee electronice în lei, urmată de transferarea banilor încasați de acea companie pe conturi din Germania și Liechtenstein ale companiei din străinătate, care desfășurarea jocurile de noroc de tip pariuri. Prin urmare, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), inculpatul a fost condamnat pentru spălare de bani la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 6 ani.

De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a păstrat sechestrele aplicate anterior la solicitarea procurorului și a dispus confiscarea sumei de bani care a fost în așa mod ilegal obținută și transferată în străinătate – aproape 28.000.000 lei. La această sumă se adaugă și sechestrul aplicat pe o jumătate de apartament din Chișinău, o jumătate de teren dintr-un oraș din centrul republicii și trei automobile de lux, precum și peste 7.300.000 lei de pe conturile electronice ale companiei din străinătate, pe platforma gestionată de compania din Moldova, care încasa plățile de pe terminalele publice. Până la rămânerea definitivă a sentinței, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, iar în caz contrar, aceste bunuri vor fi confiscate în folosul statului. 

Totodată, pe lângă cei aproape 28.000.000 lei, judecătorul a dispus ca după intrarea în vigoare a sentinței, cei peste 700.000 lei ridicați la perchezițiile din 2016 din casa bărbatului urmează să fie confiscați și ei în folosul statului.

În ceea ce privește activitatea ilegală de desfășurare a jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, inculpatul nu a putut fi tras la răspundere, așa cum între timp a intervenit termenul de prescripție. Urmare a pronunțării sentinței, bărbatul a fost reținut din sala de judecată și plasat în arest.

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Tragedie la Cimișlia! Doi minori au murit, iar altul a fost rănit într-un cumplit accident
Articolul anterior
Bărbatul care și-ar fi omorât soția cu sapa la 01 iunie, pe mâna justiției
Articolul următor