Premierul Republicii Moldova a confirmat solicitarea liderului de la Tiraspol care s-a plâns că jucătorii de la Sheriff Tiraspol nu pot primi banii de la UEFA pentru că echipa nu are un cont valutar în Euro.
Natalia Gavrilița spune că a discutat pe scurt subiectul și că va examina solicitarea. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova1, transmite Replica Media.
Prim-ministra mai spune că multipla campioană a Republicii Moldova are un cont în lei, dar pentru unul în valută străină sunt niște reguli și Chișinăul ar putea să examineze situația pentru a vedea dacă sunt și alte soluții.
„Voi studia acest subiect, avem anumite reguli în sistemul bancar și vom vedea dacă există careva soluții. Înțeleg că Sheriff poate accesa în lei moldovenești, dar vom vedea dacă sunt și alte opțiuni”, a declarat Natalia Gavrilița.
Săptămâna trecută, unul din subiectele convorbirii telefonice dintre premiera Natalia Gavrilița și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a fost și cel al clubului de fotbal Sheriff Tiraspol. Doar că, de această dată, Krasnoselski s-a plâns că jucătorii echipei calificate în grupele UEFA Champions League nu-și pot primi bani din cauza „problematicii bancare”.
Vadim Krasnoselski este un fost angajat al companiei Sheriff, cea care controlează de facto regiunea transnistreană și despre care se spune că a fost delegat de corporație în această funcție pentru a reprezenta interesele ei la nivel politic.
„Vadim Krasnoselski a vorbit despre societățile din regiunea transnistreană cărora li se refuză deschiderea conturilor bancare. Drept exemplu, a amintit cazul clubului de fotbal Sheriff. Sportivii echipei tiraspolene, care este flagmanul întregului fotbal moldovenesc, nu pot să primească bani deoarece clubului nu i se dă posibilitatea să deschidă un cont în valută la o bancă moldovenească”, se arată în comunicatul postat pe site-ul așa-zisei președinții de la Tiraspol.
Mold-Street menționează că „urmare a mai multor scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar, sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență şi informaţii din partea clienților, inclusiv din regiunea transnistreană”.