Jurnalist rus: Crimele Rusiei au loc cu acordul tacit al populației

În Republica Moldova este justificată atitudinea reticență față de cetățenii Federației Ruse, mulți dintre ei sunt purtătorii ideologiei „ruskii mir”.

Сатирической программе «Полный абзац» грозят снятием с эфира

Opinia a fost exprimată de Vadim Glazman, jurnalist din Rusia, solicitant de azil politic în Republica Moldova, în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit jurnalistului, majoritatea cetățenilor Federației Ruse susțin politica expansionistă a regimului Putin și percep Rusia ca pe un mare imperiu.

Jurnalistul Vadim Glazman a plecat din Rusia acum trei ani și spune că a rupt toate legăturile cu Federația Rusă pe care o consideră un stat agresiv. Potrivit jurnalistului, este argumentată poziția multor țări europene care nu acceptă cetățeni ruși fugiți de mobilizarea lui Vladimir Putin.

„Atitudinea Europei față de Rusia este explicabilă. Țările care au avut de suferit de pe urma expansiunii ruse, evident că au o atitudine negativă față de Rusia, cum se întâmplă în cazul țărilor baltice, Poloniei, Cehiei. Cei care n-au avut de suferit de pe urma Rusiei, au o atitudine mai tolerantă. Rusia de secole organizează genocide, crime împotriva diferitor popoare. Și Moldova a avut mult de suferit din cauza rușilor. Deportările sunt mărturie. Din acest motiv, Moldova trebuie să fie foarte atentă cu cei care vin din Rusia. În special față de cei care încearcă să fugă de mobilizare. Ceea ce a lansat Putin nu este mobilizare, ci utilizare”, a spus Vadim Glazman.

Mai mult, jurnalistul consideră că o mare parte din cetățenii ruși susțin politica expansionistă a lui Vladimir Putin. Potrivit lui Vadim Glazman, în percepția rusă Ucraina nu este o țară, ci un stat creat artificial.

„Cine sunt cei care fug astăzi de mobilizare? Sunt victimele regimului Putin? E vinovat oare doar Putin de ceea ce se întâmplă? Nu, bineînțeles. Poporul rus de secole are gândire imperialistă. În Rusia oamenii sunt nemulțumiți de politica internă, de salarii, de corupție, de hoții. Dar ei agreează politica externă a conducerii țării. Un coleg de-al meu, doctor în istorie, opozant al regimului Putin, susține politica externă promovată de Vladimir Putin. El spunea că peninsula Crimeea este a Rusiei, iar limba ucraineană nu este limbă. Din aceste motive, cred că trebuie să fiți foarte atenți în raport cu cei care fug de mobilizare”, a spus Vadim Glazman.

Solicitantul de azil politic în Republica Moldova, Vadim Glazman, mai spune că poporul rus este complice la crimele guvernării, întrucât nu opune rezistență regimului Putin. Potrivit lui, guvernarea de la Moscova este o emanație a poporului, care are aceeași gândire imperialistă ca și conducerea țării.

„Conducerea Rusiei n-a căzut din cer. Toate crimele care au loc, se întâmplă cu acordul tacit al populației. Timp de ani de zile toți au lucrat pentru acest regim, nimeni n-a întreprins nimic, deși au existat opozanți ca Boris Nemțov. Trebuie să înțelegem că oamenii care fug acum din Rusia sunt purtătorii ideologiei ruskii mir. Ei își doresc ca Rusia să existe ca imperiu, dar fără Vladimir Putin”, a punctat jurnalistul rus.

Dezbaterea publică la tema „Despre atitudinea statului și a societății moldovenești față de persoanele care fug de mobilizarea din Rusia, cu și fără cetățenie moldovenească”, este ediția a 263-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este realizat cu sprijinul fundației germane „Hanns Seidel”.

Incendiu la un depozit din Capitală

Pompierii au reușit să salveze 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pompierii IGSU au reușit să salveze o suprafață de 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit într-un depozit de pe strada Transnistriei nr. 6 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 noiembrie 2024 la ora 05:25.

La fața locului, conform nivelului sporit de intervenție au fost îndreptate mai multe echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că flăcările au cuprins bunuri materiale, dar și materie primă din interiorul secției de asamblare a depozitului cu suprafața totală de circa 1400 m2. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, pompierii au desfășurat mai multe sectoare de luptă.

Datorită intervenției eficiente au fost salvate de ardere 150 m2 de materie primă și două automobile aflate în apropierea depozitului. Flăcările au fost localizate la ora 05:25 și lichidate complet la ora 07:47.

În urma incendiului au fost distruse de foc secția de asamblare a roletelor cu suprafața de circa 760 m2 și bunuri materiale din încăperea învecinată cu suprafața de circa 500 m2. Totodată, flăcările au afectat în totalmente două automobile parcate în apropierea clădirii adiacente. Victime nu au fost raportate.

În total pentru lichidarea incendiului au fost antrenați 42 de salvatori și pompieri cu 8 unități de tehnică. Cauza și toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD, în urma alegerilor din România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sediul partidului, că aseară i-a predat secretarului general al partidului demisia și că este un gest unilateral.

O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri, a mai spus el. Ciolacu a mai spus că nu pleacă din funcția de premier, până se termină alegerile. ”Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim, după Consiliul Politic, și o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat și această discuție”, a spus Ciolacu la sediul PSD, scrie News.ro.

El a precizat că ”o să rămână alături de colegii lui, duminică, până la alegeri”. ”Sunt ferm convins că în perioada următoare o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, eu, Marcel Cioalcu, nu voi candida pentru nicio funcție. Întrebat dacă rămâne în funcția de premier, marcel Ciolacu a spus: ”Categoric, e o funcție pe care o am până se termină alegerile și se vine cu o nouă majoritate”. Întrebat cine va veni la șefia PSD, el a spus: ”Un coleg”. ”PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă diferența este foarte mică, regulile dmeocrației și importanța acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, a mai spus Ciolacu. Liderul PSD a precizat că a sunat-o pe Elena Lasconi și i-a dat un mesaj în care o felicită pentru intrarea în turul doi. 

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală: Trei persoane evacuate

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală. Cazul a fost înregistrat în seara zilei 24 noiembrie 2024 într-un apartament de pe bulevardul Cuza-Vodă 14 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:07.

Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul etajului opt al blocului de locuit cu nouă nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale dintr-un apartament de la etajul cinci.

În timpul intervenției, pompierii au evacuat în mod de urgență trei persoane de la etajele superioare, în vederea prevenirii riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea focului la ora 20:22 și lichidarea completă la 21:14. În urma incendiului au fost afectate mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi a apartamentului cu suprafața totală de 72 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Ucraina interzice exportul de energie electrică, după atacul cu rachete de astăzi. Efectul va fi resimțit inclusiv în țara noastră
Articolul anterior
Drama femeii lovite de fulger când avea doar șase luni
Articolul următor