Kievul, atacat pentru a doua noapte consecutiv cu drone. Ucraina își întărește sistemul de apărare antiaeriană

Rusia a lansat valuri de drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv, intensificându-şi atacurile asupra capitalei Ucrainei după câteva săptămâni de pauză.

„UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) duşmanului au fost lansate în multe grupuri şi au atacat Kievul în valuri, din diferite direcţii, schimbându-şi în acelaşi timp vectorii de deplasare de-a lungul traseului”, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, explicând că, din acest motiv, au fost anunţate mai multe alerte de raiduri aeriene.

Forţele aeriene ucrainene au informat că sistemul de apărare antiaeriană a distrus 15 din cele 20 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia asupra regiunilor Kiev, Poltava şi Cerkasî, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Serhii Popko, atacurile nu s-au soldat cu victime umane şi nici nu au provocat „avarii serioase”. El a mai spus că aproximativ 10 drone au fost doborâte deasupra Kievului şi în împrejurimi.

Guvernatorul regiunii Cerkasî, Ihor Tabureţ, a scris pe Telegram că resturi de drone „au avariat uşor” cinci case, dar că nimeni nu a fost rănit.

Guvernatorul regiunii Kiev, Ruslan Kravcenko, a declarat la rândul său că un element de infrastructură a fost avariat în zonă, însă nu s-au înregistrat victime.

Rusia nu a comentat doecamdată aceste informaţii.

Ucraina îşi va întări sistemul de apărare antiaeriană

În mesajul său zilnic către populaţie, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară noi măsuri pentru a întări sistemul de apărare antiaeriană în săptămânile viitoare, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Sistemele de apărare antiaeriană vor deveni mai importante în planurile de apărare ale Kievului pe măsură ce iarna se apropie în contextul în care Kievul se aşteaptă ca Moscova să lanseze mai multe atacuri asupra sistemului de alimentare cu energie electrică al Ucrainei, dar şi a infrastructurii de încălzire şi de alimentare cu apă.

„Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât mai mari vor fi eforturile Rusiei de a-şi intensifica atacurile”, a avertizat președintele Zelenski.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Forumul Educației România – Republica Moldova se desfășoară la Iași
Articolul anterior
Compania care deține concursul „Miss Universe” a intrat în faliment
Articolul următor