Kievul reacționează la condițiile lui Putin pentru un tratat de pace: Continuă să facă aceste cereri și propuneri sălbatice

Oficialii ucraineni au criticat propunerea președintelui rus Vladimir Putin privind instituirea unei „administrații temporare” în Ucraina, sub egida ONU, pentru organizarea de alegeri democratice.

Kremlinul susține că un astfel de guvern ar putea negocia ulterior un tratat de pace, potrivit declarațiilor citate de agenția rusă de stat TASS.

Șeful centrului guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, Andriy Kovalenko, a calificat ideea drept o nouă tentativă a Moscovei de a bloca orice progres real în direcția păcii, scrie POLITICO.

„Putin face tot ce poate pentru a întârzia și deraia orice progres către pace, deoarece nu are niciun interes să pună capăt războiului. De aceea continuă să facă aceste cereri și propuneri sălbatice”, a declarat Kovalenko pe Telegram.

Kovalenko a subliniat că adevărata cale spre oprirea agresiunii ruse este aplicarea unor sancțiuni economice mai dure și consolidarea sprijinului pentru Ucraina: „Sper să devină clar până la Paște dacă Rusia nu a oprit luptele până atunci”, a adăugat el.

La rândul său, Dmitro Litvin, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reacționat ironic la adresa liderului de la Kremlin: „Dacă Putin se chinuie din nou să înțeleagă cu cine trebuie să intre în discuții pentru a face pași serioși spre încheierea acestui război, poate ar trebui pur și simplu să ia niște pastile ca să-și repornească activitatea cerebrală – presupunând că astfel de pastile mai au vreun efect asupra lui.

Apropo, doar în ultimele 24 de ore au fost deja confirmate cel puțin două atacuri rusești care au avariat infrastructura energetică a Ucrainei – și asta fără să avem încă toate rapoartele zilei. Iar prevenirea unor astfel de atacuri este responsabilitatea partenerilor noștri”.

Precizăm că legea ucraineană nu permite organizarea de alegeri în timpul legii marțiale, care a fost declarată pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă.

Declarațiile lui Putin vin la scurt timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut că Rusia „ar putea tergiversa” un acord de încetare a focului cu Ucraina.

Echipa lui Trump încearcă de câteva săptămâni să stabilească termenii unui armistițiu, însă Putin refuză să renunțe la ambițiile sale maximaliste în privința Ucrainei.

Jean-Claude Van Damme apare într-un dosar al DIICOT Iași acuzat că a beneficiat de serviciile sexuale ale unor românce traficate

Actorul belgian Jean-Claude Van Damme apare într-un dosar al DIICOT Iași în care este investigată o rețea de trafic de minore și de persoane. Acesta este acuzat că a beneficiat de serviciile sexuale ale unor românce traficate, potrivit avocatului Adrian Cuculis. DIICOT a confirmat pentru HotNews că luni seara a fost înregistrată o plângere împotriva actorului, scrie hotnews.ro

Dosarul penal gestionat de DIICOT Iași vizează o posibilă rețea de trafic de minori și trafic de persoane patronată de către „guru” Morel Bolea și are implicații internaționale, a transmis, într-un comunicat, avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit acestuia, Jean-Claude Van Damme este acuzat că ar fi beneficiat de servicii sexuale concomitente cu un număr de cinci fete românce, a mai spus avocatul, subliniind că „fetele erau dăruite actorului”.

Una dintre victime a oferit mărturii detaliate și spune că faptele s-au petrecut la Cannes, în Franța.

„Scenele se petreceau la Cannes iar fapta de care este acuzat Van Damme se referă la apelarea la serviciile unei persoane despre care se cunoaște că este exploatată”, se arată în comunicatul transmis de Cuculis.

Oficialii DIICOT au confirmat, pentru HotNews, că o plângere care vizează aspectele semnalate de avocatul Adrian Cuculis a fost transmisă pe adresa de email a structurii centrale a DIICOT, luni seara. Plângerea urmează să fie analizată, urmând a fi dispuse măsurile de rigoare.

„Centru de abuz sexual și tortură, în care virginitatea era condiția de aderare”

Morel Bolea, liderul asociațiilor Eurodemos și Kasta Morrely, din Iași, a fost reținut de procurorii DIICOT Iași în noiembrie 2022, fiind acuzat de trafic de minore. Inițial, Tribunalul Iași a dispus arestarea sa preventivă, însă ulterior Curtea de Apel a decis cercetarea lui în stare de libertate.

Descinderile procurorilor DIICOT din 2022 aveau loc la doi ani distanță de dezvăluirile Libertatea despre abuzurile sexuale și psihologice la care erau supuse tinerele în cele două organizații, Eurodemos și Kasta Morrely.

O investigație realizată de jurnalistul Matei Bărbulescu în Libertatea, cu sprijinul Rise Project, a dezvăluit modul în care tinerele erau ademenite în cele două organizații și abuzurile la care erau supuse.

Ancheta în cazul lui Bolea nu a fost finalizată nici până în prezent. Anul trecut, acesta a contestat tergiversarea cercetărilor iar Tribunalul Iași a stabilit procurorilor un termen de șase luni pentru finalizarea anchetei. Lucru care nu s-a întâmplat.

„În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, ar fi fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și al unei agenții de modelling, înființate în municipiului Iași, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional). Până la acest moment, în urma cercetărilor, au fost identificate cinci persoane vătămate”, anunțau procurorii DIICOT în noiembrie 2022.

Au apărut primele legume autohtone. Care sunt prețurile și ce spun oamenii

În piețele din Chișinău au apărut primele legume moldovenești: roșii, castraveți și ridichi. Prețul unui kilogram este destul de mare în plin post, dar se va ieftini după Paști, când vor fi mai multe produse pe piață, susțin comercianții. De asemenea, au sosit mult așteptatele căpșune de import, la prețuri mai accesibile, scrie moldova1.md.

La Piața Centrală din capitală, un kilogram de castraveți autohtoni poate fi procurat cu 65 de lei, în timp ce, prețul roșiilor variază de la 40 la 65 de lei în funcție de sort. De asemenea, o legătură de ridiche poate fi cumpărată cu 10-20 de lei. Vânzătorii spun că prețurile sunt justificate de costul producției în serele de primăvară. O scădere a prețurilor ar putea avea loc abia după Paști, odată cu încălzirea vremii și apariția unei diversități mai mari de legume. Între timp, urzica a devenit mai ieftină, un kilogram costând acum 80 de lei, comparativ cu 300 de lei, cât era acum câteva săptămâni.

„Marfa e a noastră, totul e moldovenesc, numai roșia e adusă. Avem ridiche de-a noastră, cartof autohton, bostănel, varză și castraveți. Avem un laborator care în fiecare zi testează cantitatea de nitrați”, spun vânzătorii.

În același timp, au ajuns pe rafturi și primele căpșune de import din Grecia, la a un preț de 80-90 de lei per kilogram. Vânzătorii afirmă că, anul acesta, căpșunele sunt mai ieftine cu aproximativ 20 de lei față de anul trecut, datorită vremii calde care a grăbit creșterea acestora. Producătorii menționează că, în aproximativ o săptămână, vor ajunge și căpșunele din Turcia, iar cele autohtone vor fi disponibile abia spre sfârșitul lunii mai.

„Caserola este 50 de lei, iar kilogramul este între 80-90 de lei. Sunt din Grecia; ale noastre vor veni peste o lună”,

„75 de lei kilogramul. Până ajung la noi din Grecia, sunt verificate cred că de vreo 10 ori; ne dau certificate și tot. Este mai ieftin anul acesta; anul trecut, prima căpșună era 200 de lei”, mai afirmă comercianții.

Deși aceste produse arată bine la tejghea, unii cumpărători nu se grăbesc să le cumpere din cauza prețurilor mari, iar oamenii spun că așteaptă să apară mai multe produse autohtone.

„Nu prea cumpărăm, știți că ele sunt multe cu nitrați, primele așa sunt, cam scumpișoare”,

„Eu nu le cumpăr de la piață, am rude în sat care le cresc în seră, natural și bun”,

„Sunt primele și vrem să le gustăm, nu? Poate pe urmă mai apar de-ale noastre, dar acum ce să facem? Le pun cu sodă de mâncare și le scot nitrații”, susțin oamenii.

Nutriționista Luminița Suveică recomandă ca cetățenii să procure fructe și legume, doar din locuri autorizate și să se asigure că nu depășesc norma de nitrați.

„Legumele sunt cele care trebuie să fie prezente în alimentația noastră zilnică, și dacă ne referim la primele legume care ajung pe piață, acestea trebuie procurate doar din locuri autorizate. Astfel, ele sunt verificate să nu conțină mai mulți nitrați decât este norma. De asemenea, nu trebuie să conțină alte substanțe care ar fi dăunătoare, substanțe care au influențat creșterea lor și care pot fi periculoase pentru sănătatea umană. Este important de știut că, atunci când procurăm legumele, trebuie să le ținem în apă mai mult de jumătate de oră, pentru ca nitrații să iasă la suprafață”.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează cumpărătorii să solicite de la vânzători certificatele de producție. Iar în caz de nereguli în domeniul igienei și a siguranței alimentelor să apeleze la Direcțiile teritoriale pentru siguranța alimentelor.

Universitățile din Moldova se modernizează: Autoritățile alocă 17 milioane de lei pentru renovarea blocurilor de studii și a căminelor

Instituțiile publice de învățământ superior vor beneficia de finanțare complementară în sumă de cca 17 milioane de lei din partea Ministerului Educației și Cercetării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Resursele vor fi utilizate pentru renovări și modernizări ale blocurilor de studii, căminelor, dar și pentru alte proiecte de infrastructură. Proiectele care vor fi finanțate de MEC au fost selectate în bază de concurs. Vor beneficia de finanțare complementară șase instituții – Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat din Comrat. 

Universitatea de Stat din Moldova va beneficia de finanțare în sumă de 3,36 mln   lei pentru reparația căminului nr. 19, precum și pentru renovarea vestiarelor bazinului de înot de pe strada 31 august 1989 din mun. Chișinău. 

Universitatea Tehnică a Moldovei va beneficia de finanțare în sumă de 4,1 mln lei pentru lucrări de renovare și dotare a sălilor de studii din blocul nr. 19, unde este amplasată Facultatea de Medicină Veterinară. Totodată, au fost aprobate resurse pentru achiziționarea computerelor (stații grafice) și a tabletelor, echipate conform cerințelor software utilizate la programele de studii la specialitățile „Animație” și „Designul jocurilor”.

Academia de Studii Economice din Moldova va obține finanțare în valoare de 3,0 mln lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperișul blocurilor sale de studii, precum și pentru finisarea lucrărilor de termoizolare și renovare a balcoanelor căminului nr. 4 de pe strada Florilor 4/2.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va beneficia de finanțare în sumă de 3,9 mln lei pentru reconstrucția parterului din blocul de studii nr. 2 și asigurarea tehnologică la programele de studii ”Animație” și ”Designul jocurilor”.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va primi finanțare de 1,5 mln lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice de 100 KW pentru Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”.

Universitatea de Stat din Comrat va obține finanțare de 1,0 mln lei pentru înlocuirea sistemului de încălzire, alimentare cu apă și canalizare în căminul studențesc.

Suplimentar, în anul curent, Ministerul Educației și Cercetării va aloca 2 milioane de lei din finanțarea complementară pentru finanțarea proiectelor studențești, având drept scop de susținerea activităților extracurriculare și promovarea spiritului civic în rândul studenților. 

Finanțarea complementară este unul dintre cele trei tipuri de finanțare acordate instituțiilor publice de învățământ superior care funcționează în condiții de autonomie financiară. Aceasta se alocă pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei materiale și didactice, dotarea cu calculatoare, softuri și utilaje, acoperirea unor cheltuieli specifice universităților regionale, precum și finanțarea unor proiecte specifice de dezvoltare instituțională. 

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a lansat recent campania „Învață în Moldova” care are scopul este de a încuraja cât mai mulți absolvenți de liceu să aleagă o universitate din Republica Moldova.

Aproximativ 20 de persoane au murit în urma cutremurului din Myanmar
Articolul anterior
Putin și Erdogan au vorbit la telefon. Vor un nou acord la Marea Neagră și „soluționarea crizelor regionale”
Articolul următor
Close menu