Kim cel fără teamă: „Rușii și separatiștii pro-ruși au început să se împuște între ei, sunt arestări în masă”

Guvernatorul ucrainean al regiunii Mikolaev, Vitali Kim, spune că forțele invadatoare ale Federației Ruse au probleme interne și că există schimburi de focuri între soldații veniți din Rusia și cei din regiunile separatiste pro-ruse al Ucrainei, autoproclamatele republici Donețk și Luhansk.

„Ieri, în Nova Kahovka a fost un mare schimb de focuri între armata rusă sau cei din Garda Națională rusă și cei din teritoriile temporar ocupate. Nici nu mai știm cu cine să ținem. Oricum, au început arestări în masă în aceste teritorii, epurări în masă ale forțelor armate”, a spus Kim într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Guvernatorul ucrainean, al doilea cel mai popular politician al țării după președintele Volodimir Zelenski, pare să confirme o serie de alte știri care vorbesc despre tensiunile dintre ruși și aliații lor separatiști.

Eduard Basurin, un înalt oficial al republicii separatiste Donețk, ar fi fost arestat de serviciile secrete rusești. Este posibil că arestarea să să aibă legătură cu declarația pe care a dat-o în care a afirmat că este posibil un atac cu arme chimice asupra forțelor ucrainene, ceea ce ar însemna o escaladare gravă a războiului și la mai multe măsuri venite din parte Occidentului.

Kim mai spune și că rușii au dificultăți în a aduce oameni în Ucraina și mulți soldați profesioniști refuză să vină aici. El e de părere că situația curge în favoarea Ucrainei, pentru că pe măsură ce trece timpul această primește tot mai mult armament din alte țări și devine mai pregătită.

Vitali Kim a vorbit și despre bombardamentele rusești asupra orașului Mikolaev. El admite că acestea au întrerupt aprovizionarea cu apă și, parțial, cu energie, dar spune că soluții există și că aceste lipsuri vor fi remediate, în condițiile în care forțele rusești au fost respinse la zeci de kilometri de localitate.

Orașul este unul cu o importantă strategică deosebită. Dacă ar fi ocupat de ruși, aceștia ar tăia legăturile dintre orașul Odesa de la Marea Neagră și restul teritoriului ucrainean.

Situația pare una bună pentru ucraineni, care și-au consolidat pozițiile și au recuperat teritoriu în ultimele săptămâni în regiune.

Centrul de greutate al conflictului s-a mutat acum în zona Herson și în Donbas, acolo unde rușii pregătesc o ofensivă de proporții.

Ei continuă să aducă trupe pe care le-au retras din nordul Ucrainei, dar mai durează până când acestea vor fi în totalitate pregătite de lupta în Donbas.

sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

În Ucraina, militarii ucraineni se pot căsători pe Zoom
Articolul anterior
Paștele Catolic 2022: La Vatican, Papa Francisc a spus în ucraineană „Hristos a Înviat!”
Articolul următor