Klaus Iohannis i-a transmis lui Joe Biden că România se oferă să fie hub de distribuție a asistenței umanitare în Ucraina

Klaus Iohannis a participat luni, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, în contextul desfășurării agresiunii militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, scrie digi24.ro.

Consultările au continuat linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor în format similar, care au avut loc la datele de 11 și 18 februarie 2022.

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Liderii au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru descurajarea Rusiei, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, precum și la măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea escaladării acestor acțiuni, inclusiv având în vedere amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către Președintele rus, pe care liderii au condamnat-o.

Accentul a fost pus, în continuare, pe strategia cuprinzătoare și concretă prin care poate fi sprijinită Ucraina, pe toate dimensiunile, în fața acestei agresiuni, în vederea asigurării suveranității și integrității teritoriale ale acestui stat, și a restabilirii păcii și securității pe continentul european.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale și asupra ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv din perspectiva amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă.

Președintele României a reafirmat, și cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate. El a evidențiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Klaus Iohannis a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

De asemenea, președintele a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, Președintele României a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

Totodată, Klaus Iohannis a menționat măsurile concrete întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, cu referire la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, constând în donarea de echipament de protecție, combustibil, alimente, apă și medicamente. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.

Președintele României a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Doi bărbați și un minor de 16 ani, din Ștefan Vodă, reținuți pentru jafuri stradale

Doi bărbați de 29 de ani și un minor de 16 ani, originari din Ștefan Vodă, au fost reținuți de ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, după ce ar fi comis două jafuri stradale.

Ambele cazuri au avut loc în noaptea de 6 mai, pe străzile Columna și Andrei Doga din capitală.

Polițiștii au fost sesizați de doi bărbați care au comunicat că au fost agresați de către trei indivizi și,  în mod deschis, le-au fost sustrase bunurile materiale, bijuterii din aur și telefoanele mobile, după care au fugit într-o direcție necunoscută. Victimele au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Prejudiciul material cauzat a fost estimat la 74.100 de lei.

În urma măsurilor de investigare și urmărire penală suspecții au fost identificați și reținuți.  În cadrul acțiunilor procesuale aceștia și-au recunoscut vina. Bunurile materiale sustrase au fost depistate la unul dintre suspecți, fiind ridicate și întoarse proprietarilor.

Suspecții au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Aceștia nu sunt la prima abatere, fiind cercetați penal pentru infracțiuni analogice, iar unul dintre ei recent a fost eliberat din detenție.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

În continuare, polițiștii întreprind măsuri privind stabilirea complicității acestora și în alte cazuri analogice înregistrate pe teritoriul capitalei.

Suspecții au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Aceștia nu sunt la prima abatere, fiind cercetați penal pentru infracțiuni analogice, iar unul dintre ei recent a fost eliberat din detenție.

Un bărbat din Călărași a fost amendat pentru că-și păștea caprele în loc interzis

14 capre au fost surprinse în timp ce pășteau într-o zonă cu puieți de arbori plantați în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP). Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, incidentul a avut loc în localitatea Sipoteni din raionul Călărași.

Proprietarul caprelor a fost identificat și sancționat conform prevederilor Codului contravențional, precizează IPM, transmite Știri.md.

Prejudiciul adus arborilor plantați a fost estimat la 1.134 de lei.

„Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași a preluat situația și urmează să stabilească dacă puieții plantați au suferit daune semnificative, impunând astfel necesitatea recuperării pagubei materiale. Această situație subliniază importanța protejării ecosistemelor noastre fragile și necesitatea aplicării legilor pentru a descuraja activitățile care pot afecta mediul înconjurător”, se menționează în comunicat.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază că „acest incident servește ca un avertisment clar că respectarea regulilor și a legilor privind conservarea naturii este esențială pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura o planetă sănătoasă pentru toți”.

Ministerul Justiției cere limitarea activității Partidului Şansă pentru șase luni

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de șase luni.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat ministerul și a informat că, în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, transmite Știri.md.

Ministerul Justiției menționează că a solicitat Partidului Politic „Șansă” să prezinte actele către Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu cerințele actului de control. Ulterior, instituția a fost anunțată că informația emisă de formațiunea politică nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt ce a determinat înregistrarea acțiunii în instanță.

YouTube a blocat canalele rusești de propagandă în Ucraina: ”Este un pas mare către victorie”, spun autoritățile
Articolul anterior
Surse oficiale de la București: ”Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă medie sau lungă în cazul acestui război”
Articolul următor