Un albatros laysan (Phoebastria immutabilis) a intrat în atenția cercetătorilor și este monitorizată din 1956. Pasărea avea deja 5 ani atunci, iar la 70, a adus pe lume puiul cu numărul 40, devenind cea mai bătrână pasăre din lume.
Cea mai în vârstă pasăre din lume, albatrosul laysan pe nume Wisdom, a uimit lumea cercetărilor biologice cu privire la cât trăiește o pasăre. În 1956 când a fost descoperită și a început să fie monitorizată, se crede că avea 5 ani, acea fiind cea mai fragedă vârstă la care albastroșii ajung la maturitate și pot face pui.
Wisdom a adus pe lume un puiuț pe Atolul Midway, la 1300 de mile de Hawaii, în mijlocul nordic al Oceanului Pacific. Deși albatroșii se împerechează pe viață, datorită longevivității ei, Wisdom a fost nevoită să își schimbe partenerii de-a lungul timpului. Pasărea septagenară are o relație din 2010 cu Akekamai, un albatros mult mai tânăr decât ea. Până la ea se credea că albatroșii trăiesc numai 40 de ani, dar Wisdom a rescris cărțile de biologie.
”În fiecare an în care Wisdom se întoarce la atol aflăm mai multe despre cât de mult trăiesc păsările sălbatice și cum își cresc puii.”, declară biologul Beth Flint pentru Star Advertiser.
Uimirea biologilor cu privire la Wisdom este cu atât mai mare cu cât viața unui albatros este extrem de tumultoasă și periculoasă. Aceștia își petrec 90% din viață pe mare sau zburând în Pacificul de Nord, supuși forțelor naturale ale oceanelor, de la furtuni la prădători, dar și forțelor create de omenire, precum poluarea cu plastic și alte residuuri periculoase. În celelalte 10 procente stau pe uscat pentru a se reproduce și numai atunci pot să fie observate de oameni. Mai mult, albatroșii nu depun ouă în fiecare an, și când o fac, depun numai unul, așa că fiecare pui este foarte prețios.
Wisdom este vedeta insulei Hawaii, specia ei fiind numită mōlī și făcând parte din cultura indigenă, reprezentând zeul agriculturii Lono, cel care simbolizează ploaia, fertilitatea și muzica.