La Chișinău vor fi difuzate trei documentare despre drepturile omului în R. Moldova

Telefilm și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău invită toți amatorii de film documentar la lansarea a trei filme documentare, realizate de tineri debutanți cu pasiune pentru subiectele legate de drepturile omului: „Trecutul care nu trece”, „Umbra trecutului” și „Eu voi trăi”, scrie newtv.md.

Evenimentul va avea loc miercuri, 11 septembrie, începând cu ora 18:30, în incinta Teatrului Național „Eugene Ionesco”, cu intrare gratuită.Potrivit organizatorilor, filmele explorează subiecte sensibile și actuale din domeniul drepturilor omului și sunt rezultatul efortului și dedicării autorilor, susținuți de Telefilm și Consiliul Europei, dar și de regizoarea cu renume internațional – Irene Langemann.

Fiecare film spune o poveste unică și captivantă, capturând esența problemelor și provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană”, mai adaugă ei.

Programul evenimentului va include proiecția celor trei filme documentare, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorii debutanți.

Toată lumea care vrea să-și arate abilitățile este așteptată pe 21 septembrie la Urban Vibes

Pe 21 septembrie, toată lumea care vrea să-și arate abilitățile este așteptată la Urban Vibes! Organizatorii au pregătit un program vast și premii tari pentru câștigători!

Festivalul va avea loc în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, intrarea din strada 31 August 1989, vis-a-vis de sediul Maib.

Informații pentru sportivi:

Cei care doresc să participe la competiții și să-și arate abilitățile trebuie să se înregistreze online.

Înregistrarea este deschisă pentru următoarele discipline: All Styles Battle, Parkour, Workout. Linkul către formular AICI!

Vedeți mai jos programul evenimentului.

Festivalul este la a 9-a ediție. Acest eveniment este organizat cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Inițiativei de reziliență în Moldova (MRI).

O polițistă și o patrupedă a echipei canine a Poliției de Frontieră învață să detecteze arme și muniții

În perioada 8 – 19 septembrie 2024, polițista de frontieră Nina împreună cu patrupeda Kara participă la un curs european pentru echipele canine specializate în detectarea armelor și munițiilor, organizat de Agenția Europeană FRONTEX. Acest curs, desfășurat la Zagreb, Croația, are drept scop îmbunătățirea abilităților și consolidarea practicilor de dresaj canin, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul instruirilor participă 20 de echipe canine din diferite state europene, care au ocazia să își împărtășească experiențele și să învețe noi tehnici de identificare și prevenire a traficului de arme și muniții. Cursul este important pentru menținerea securității transfrontaliere într-un context internațional tot mai complex.

De asemenea, participanții sunt implicați activ la sesiuni intensive de instruire, care  includ tehnici avansate de identificare a armelor, precum și diferite scenarii de simulare a situațiilor întâmpinate în teren. Pregătirea a fost concepută să ofere echipelor canine o înțelegere aprofundată despre lucru cu patrupezii, dar și abilități practice pentru a face față provocărilor specifice ale detecției în condiții variate.

Participarea la acest curs reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea profesională a echipelor canine și subliniază angajamentul Poliției de Frontieră de a aplica cele mai bune practici în securitate la frontiera de stat.

Incident revoltator! Un individ a vrut să fure electrocardiograful medicilor care au venit să-i ajute soacra în sectorul Ciocana

La data de 14.09.2024, ora 19:11, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel de la rude pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei femei de 72 ani, pe motivul ,,agresată”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipa SAMU Ciocana a ajuns în 9 minute la domiciliul pacientei, unde se aflau rudele doamnei. La interogare, femeie a spus că nu a solicitat intervenția ambulanței, refuzând categoric examinarea. La un moment ginerele doamnei a manifestat un comportament agresiv față de echipă, îmbrâncindu-i și deposedându-i de electrocardiograf.

Imediat a fost solicitat ajutorul poliției, care a sosit în scurt timp și a reținut agresorul. Organele de drept urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului. Menționăm faptul că solicitarea a fost catalogată ca neîntemeiată, ce nu se încadrează în categoria urgențelor medico-chirurgicale.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească condamnă orice fel de acțiuni, care expun membrii echipelor AMU la riscuri în timpul deservirii solicitărilor. Vă comunicăm că în perioada lunilor ianuarie – septembrie 2024 au fost înregistrate 170 cazuri de agresiuni ale echipelor AMU, dintre care 144 verbale și 26 fizice.

Reiterăm faptul că în ultima perioadă la Serviciul AMUP au fost înregistrate mai multe solicitări neîntemeiate. Acestă situație este detestabilă din motiv că suprasolicită serviciul, iar persoanele care într-adevăr au o urgență și necesită intervenție promptă a echipelor AMU sunt nevoite să aștepte, atunci când fiecare secundă înseamnă viață!

Moldova rămâne lider la consumul de alcool în Europa. Cât beau moldovenii
Articolul anterior
Lansare iPhone 16. Cât costă și ce funcţionalităţi noi au
Articolul următor