La mulți ani, Emilian Crețu! Îndrăgitul actor își sărbătorește azi ziua de naștere

Emilian Crețu este astăzi sărbătorit, actorul împlinește 37 de ani, o vârstă care îl întâmpină la fel de inspirat, plin de energie și mereu pregătit să își surprindă publicul fidel cu creații entuziaste.

”Welcome 37!!!”, a scris Emilian la o postare pe rețele pe rețele.

Ziua de naștere îl surprinde pe actor în afara țării. Emilian Crețu se află într-un turneu frumos, alături de interpretul de muzică populară Gabriel Nebunu.

Pentru că are mulți fani, chiar de la primele ore, felicitările curg gârlă pe paginile actorului.

Echipa unica.md se alătură și îi urează ”La mulți ani sărbătoritului acestei zile!”

Actorul a fost invitatul Aurei la emisiunea ”Uși Deschise”, care a avut o audiență absolută.

Despre ce a povestit Emilian Crețu, vedeți în continuare.

La Chișinău are loc Olimpiada Republicană la Educația fizică

Elevii pasionați de sport și pregătire fizică participă, în perioada 24-26 mai 2024, la Olimpiada Republicană la Educația fizică. Competiția se desfășoară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și întrunește 175 de elevi din întreaga țară. 

Prezentă la festivitatea de deschidere, Nadejda Velișco, Secretar general în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a îndemnat elevii să contribuie la excelența sportivă și promovarea unui mod sănătos de viață în rândul semenilor săi. 

„Sportul a fost dintotdeauna o parte esențială a unei vieți sănătoase. Acesta ne ajută să ne menținem corpul puternic, activ și în formă. Din fericire, sportul devine tot mai popular în țara noastră, Republica Moldova reușind să se califice la Jocurilor Olimpice de vară, ediția 2024”, a menționat Nadejda Velișco.

Olimpiada Republicană la Educația fizică este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican cu suportul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024. 

Probele de concurs au loc pe parcursul zilelor de vineri, 24 mai și sâmbătă, 25 mai, iar Festivitatea de premiere va fi organizată duminică, 26 mai, ora 12:00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (sala de festivități a blocului de pe str. Iablocikin, 5).

24 de tineri au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM

24 de tineri din R. Moldova au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM, Anca Dragu. Potrivit unui comunicat al BNM, tinerii au organizat organizat instruiri pentru aproape 800 de elevi din localitățile din care provin: Anenii Noi, Cahul, Chișinău, Durlești, Criuleni, Hîncești, Leova, Orhei, Rezina, Dondușeni, Fălești, Bălți, Drochia, Căinari, Căușeni, Măgdăcești, Orhei, Rîșcani, Soroca, Ștefan-Vodă și Strășeni.

„Sunteți reprezentanții unei noi generații de lideri în domeniul financiar, dedicați să contribuie la o Moldovă europeană, pentru un viitor mai prosper pentru toți. Apreciem și încurajăm implicarea tinerilor în derularea educației financiare, care este un aspect important în incluziunea financiară a cetățenilor și dezvoltarea economiei”, a subliniat Anca Dragu.

Inițiativa urmărește să promoveze educația financiară în rândul tinerilor și să contribuie la dezvoltarea unui comportament financiar responsabil, fiind promovate instrumentele necesare pentru gestionarea inteligentă a veniturilor și cheltuielilor.

Activitatea este parte a Campaniei Naționale de Educație Financiară realizată de BNM, în parteneriat cu Expert-Grup, cu sprijinul programului USAID Moldova „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA).

„Într-o țară unde mai puțin de jumătate dintre moldoveni folosesc cardurile pentru plăți în mod regulat și aproximativ 40% nu au economii deloc, activitatea ambasadorilor noștri a contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare financiară, ajutând sute de persoane să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze finanțele”,  a menționat șeful componentei Reforma sectorului financiar în cadrul MISRA, Eugen Ghilețchi.

Tinerii, participanți la ceremonia de înmânare a certificatelor, s-au arătat entuziasmați de experiența în cadrul acestui proiect:

„Este foarte important să avem mai multă educație financiară pentru a ne asigura un viitor prosper, chiar și pentru a crește economia țării noastre, dar și pentru siguranța personală în cazul unor situații dificile”, a fost părerea Ecaterinei Frunză din Hîncești.

„Cu toții facem parte din acest sistem financiar care este într-o permanentă dezvoltare, și, respectiv, dacă nu vom învăța noțiunile financiare, riscăm să stagnăm și să nu ne mai dezvoltăm”, a spus Mădălina Alexei din Chișinău.

„Toți cetățenii trebuie să aibă un nivel ridicat de educație financiară. Astăzi conștientizăm că de fiecare dintre noi depinde dezvoltarea economică a țării”, a evidențiat Irina Guțu din Dondușeni.

„În momentul când la lecția de educație financiară am vorbit despre siguranța plăților fără numerar, jumătate dintre cei prezenți și-au dat seama că au transmis fotografia cu cardul de plată pe rețelele sociale. Am constatat că le-am comunicat informații foarte utile”, a precizat Veronica Rurac din Fălești.

„Educația financiară este necesară pentru toți. Doar așa ne putem ajuta țara să își crească economia, iar noi, cetățenii, atunci când au loc reforme să contribuim la eficientizarea acestora”, a conchis Teodor Zaporojan din Chișinău.

Cei 24 de tineri au fost selectați în urma unui concurs la care au fost depuse 203 aplicații. Ulterior, aceștia au fost pregătiți pentru a putea organiza lecțiile de educație financiară în toată R. Moldova.

Armata rusă revendică cucerirea unu alt sat ucrainean

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP ȘI Agerpres.

„Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk (…) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic.

Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Forţele ruse au cucerit Ocheretîne la începutul lunii mai şi au obţinut victorii rapide în acest sector al frontului, în timp ce în alte zone încearcă să învingă apărarea ucraineană.

Armata rusă a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, în nord-est, cucerind mai multe localităţi şi forţând Ucraina să trimită întăriri în zonă. Kievul a susţinut totuşi vineri că trupele ruse „s-au blocat” în acest sector şi că progresul lor a fost „oprit”.

Trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de soldaţi şi muniţie, din cauza eforturilor insuficiente de mobilizare şi a întârzierilor în livrarea ajutorului occidental.

Cele mai frumoase nume ale anului 2024
Articolul anterior
Medicii sunt uimiți! Tânărul din Bălți care s-a împușcat în cap: A deschis ochii, dar nu este conștient
Articolul următor