La noi în țară au fost inaugurate patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere

În Republica Moldova au fost inaugurate patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere construite în cadrul proiectului SMURD-2/4.2/1, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pe 27 octombrie 2023 a avut loc ceremonia de inaugurarea a patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Platformele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România – Republica Moldova

„Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră.

Perioada de implementare a proiectului este 28.06.2019 – 27.10.2023, iar bugetul total al proiectului este în valoare de 10.026.409,71 Euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) 6.428.000,00 Euro.Cele patru Platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al RM în cadrul proiectului SMURD-2, în imediata apropiere a spitalelor teritoriale, crescând astfel capacitatea operațională de a acorda îngrijiri medicale unui spectru larg de victime. Acestea sunt amplasate pe următoarele adrese: în municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr.29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”, în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți și în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Toate cele 4 platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135, cu o suprafață fiecare de 15m x 15m. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea VFR de zi și de noapte.

Ținem să menționăm că intervențiile aeriene se dovedesc a fi mai rapide și mai sigure decât intervențiile terestre, ținând cont de faptul că condițiile actuale ale infrastructurii rutiere din zona eligibilă duc la întârzieri semnificative. Totodată, intervențiile aeriene vor reduce timpul de răspuns și vor oferi o disponibilitate sporită prin acoperirea unei zone extinse de operare. Platformele de aterizare-decolare vor contribui la creșterea nivelului de siguranță aeriană, prin crearea condițiilor adecvate pentru funcționarea 24/7 a elicopterelor. Mai mult, acestea vor mări timpul de disponibilitate al elicopterelor, deoarece oferă acces 24/7 (față de aeroporturile care pot fi închise temporar).

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Bărbat anchetat după ce s-a costumat de Halloween în teroristul care a ucis 22 de oameni la un concert din Manchester
Articolul anterior
Actorii din „Friends”, reacţie comună la trei zile după moartea lui Matthew Perry: ”Suntem cu toţii devastaţi”
Articolul următor