La primăria Chișinău a fost depusă o petiție pentru redenumirea unei mari străzi din centrul Chișinăului

Liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM) Dragoș Galbur a depus pe 11 ianuarie, la Primăria municipiului Chișinău, o petiție privind redenumirea străzii A. Pușkin în strada Regina Maria.

Politicianul a declarat că petiția a fost semnată de peste 1 100 de persoane, potrivit Newsmaker.

Dragoș Galbur a anunțat despre inițiativa de redenumire a străzii A. Pușkin din Chișinău în Regina Maria pe 15 octombrie 2023. Atunci, liderul PNM a precizat că lansează și o petiție în acest sens.

Pe 11 ianuarie, Galbur a precizat că petiția a adunat peste 1 100 de semnături și că a depus documentul la primăria capitalei.

„Propunerea are la bază diversitatea istorică și culturală a orașului, oferind oportunitatea de a îmbogăți nomenclatorul stradal și de a aduce un omagiu memoriei Reginei Maria, personalitate cu semnificație deosebită pentru neamul nostru românesc. O stradă ce îi poartă numele ar contribui la consolidarea identității naționale și la diversificarea peisajului urban, fără a afecta prezența existentă a numelui Pușkin, deja onorat prin denumirea străzii Colina Pușkin”, a menționat Galbur.

Politicianul a declarat că, acum, decizia privind redumirea străzii îi aparține primarului capitalei. „Mingea e în curtea lui Ion Ceban. Hai să-l vedem cât de român este”, a spus el.

Ministerul Apărării, despre scandalul cu generalul Igor Gorgan: Informațiile sunt verificate

Ministerul Apărării a venit cu o reacție despre scandalul cu generalul Igor Gorgan și susține că toate informațiile din investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan sunt minuțios verificate.

”În legătură cu investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan.

Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.

Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului.

Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi.

Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor.

Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria.”, se arată într-un comunicat al instituției.

Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.

McDonald’s pierde dreptul de a folosi denumirea „Big Mac” pentru burgerii de pui în UE, după un proces de 17 ani

O hotărâre a Curții Europene de Justiție pune capăt unei lupte juridice de 17 ani între lanțul irlandez Supermac’s și rivalul global McDonald’s pentru utilizarea mărcii „Big Mac” pentru burgerii de pui. Multinaționala fast-food fondată în SUA și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui, informează The Guardian citat de digi24.ro.

Decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) pune capăt unei lupte juridice maraton de 17 ani a operatorului irlandez Supermac împotriva rivalului său global. Un purtător de cuvânt al Supermac a spus că lanțul are, de asemenea, un caz similar pe rol în Marea Britanie, care, dacă va avea succes, ar putea duce la o extindere pe piața britanică. Lupta legală a început în 2007, când Supermac a încercat să-și înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante, cu scopul de a se muta în restul Europei, determinând McDonald’s să se opună cererii Supermac’s pentru nume și logo. McDonald’s a susținut că numele era prea asemănător cu burgerii Big Mac și ar provoca confuzie în rândul clienților, câștigând o victorie parțială în 2016, când Supermac’s a primit marca comercială pentru numele restaurantului său, dar nu pentru multe alimente și băuturi. În anul următor, lanțul irlandez fondat în 1978 în Ballinasloe, Galway, a depus o cerere la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) pentru a pune capăt utilizării exclusive a termenului „Big Mac” de către McDonald’s. Acesta a susținut că marca nu a fost utilizată cu adevărat în UE și a acuzat McDonald’s că vrea să „intimideze, înregistrând nume de mărci care sunt pur și simplu puse deoparte pentru a fi utilizate împotriva viitorilor concurenți”. EUIPO a susținut parțial cazul lui Supermac în 2019, iar miercuri CEJ a dat decizia în favoarea acesteia, de a elimina „Big Mac” ca denumire comercială de restaurant și de a opri gigantul de a-l folosi pe produse de pasăre. CEJ spune că „McDonald’s nu a dovedit că marca în litigiu a fost utilizată în mod real în ceea ce privește produsele „sandvișuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse din carne de pasăre” și „serviciile prestate sau asociate cu operarea restaurantelor și a altor unități sau facilități angajate în furnizarea de alimente și băuturi preparate pentru consum și pentru facilități de transport”. Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat că „decizia instanței UE nu ne afectează dreptul de a folosi marca „Big Mac”. Big Mac-ul nostru iconic este iubit de clienții din toată Europa și suntem încântați să continuăm să servim cu mândrie comunitățile locale, așa cum am făcut-o de zeci de ani.”Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/mcdonalds-pierde-dreptul-de-a-folosi-denumirea-big-mac-pentru-burgerii-de-pui-in-ue-dupa-un-proces-de-17-ani-2816353Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Doi bebeluși au venit pe lume în ambulanță, în drum spre maternitate

Două nașteri în ambulanță asistate de echipele de asistență medicală urgentă. De la începutul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au avut parte de două intervenții deosebite, fiind alături de parturiente în cel mai special moment din viața oricărei femei. Datorită intervenției în timp record și asistenței medicale de urgență acordate cu grijă și siguranță, doi băieței au văzut lumina zilei în ambulanță.

La data de 03.06.2024, pe traseul Chișinău-Cricova a fost solicitată intervenția ambulanței pentru o gravidă de 24 de ani din raionul Criuleni pe motivul solicitării „ a V-a sarcină la 34 săptămâni, dureri de naștere”. Echipa PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîșcani a intervenit prompt și a asistat nașterea prematură în ambulanță.Ulterior, nou-născutul a fost preluat și transportat asistat cu monitorizarea parametrilor vitali de către echipa de asistență medicală urgentă specializată TIM cu profil pediatric SAMU Centru, la IMSP Institutul Mamei și Copilului pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.Membrii echipei PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău:

Asistent medical – Laura Aurelia Mașinic

Infirmier – Mihail Ungurean

Conducator de autoambulanță – Grigore UngureanMembrii echipei specializate Terapie Intensivă Mobilă cu profil pediatric din cadrul SAMU Centru:

Medic – Zinaida Cornescu

Felcer – Neli Baltag

Infirmier – Dmitrii Arseni

Conducator de autoambulanță – Grigore Vrîncean.

La data de 04.06.2024 ora 17:05, o parturientă de 37 de ani dintr-o localitate a raionului Ungheni a solicitat asistența medicală urgentă la etapa de prespital pe motivul „ a IV-a sarcină la 41 săptămâni, contracții uterine. Echipa SAMU Ungheni a intervenit la solicitare și a preluat de urgență pacienta. În timpul transportării la spital, a survenit nașterea, iar la ora 17:35 s-au auzit primele țipete de bucurie în ambulanță. Datorită intervenției echipei SAMU Ungheni, s-a născut pe lume un băiețel de aproximativ 4 kg. Ulterior, lăuza și nou-născutul au fost preluați de specialiștii din cadrul Maternității Spitalului Raional Ungheni. Membrii echipei SAMU Ungheni, care au asistat nașterea în ambulanță: Asistentului medical – Cristina Domnișor Infirmierul – Viorel Stroevici Conducator de autoambulanță – Vasile Vidrașcu.„Cu fiecare nou născut, se deschide o fereastră către viitor și se adaugă o nouă poveste în cartea vieții noastre!”

Un om de afaceri din Moldova construiește o uzină în Germania: sistemul inovator pe care l-a creat generează energie electrică și termică la prețuri minime
Articolul anterior
Putin și-a început turneul electoral: „Rusia a depășit Germania și e prima economie a Europei”
Articolul următor