Lavrov îl laudă pe Trump pentru „eliminarea cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina: „A fost primul și singurul”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump pentru că a înțeles mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, scrie Reuters, preluat de hotnews.ro

„Când vorbim despre eliminarea cauzelor profunde ale oricărui conflict, inclusiv conflictul ucrainean, aceasta este singura modalitate de a rezolva problema și de a stabili o pace durabilă. Eliminarea cauzelor profunde”, a declarat Lavrov la Forumul diplomatic din Antalya, în sudul Turciei.

„Președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care a afirmat în mod repetat, cu convingere, de mai multe ori, că a fost o greșeală uriașă să tragă Ucraina în NATO. Și aceasta este una dintre cauzele profunde pe care le-am menționat de atâtea ori”, a continuat șeful diplomației ruse.

Președintele Vladimir Putin, care a lansat invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, a considerat mult timp îndreptarea Ucrainei către Occident, inclusiv dorința acesteia de a adera la NATO, drept o amenințare la adresa Rusiei.

Întâlnirea trimisului lui Trump cu Putin

Declarațiile lui Lavrov au urmat discuțiilor purtate vineri la Sankt Petersburg între Putin și trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, cu privire la căutarea unui acord de pace.

Witkoff a apărut ca o figură-cheie în apropierea între Moscova și Washington. Cu toate acestea, discuțiile de vineri au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia, menit să convină asupra unei încetări a focului înaintea unui posibil acord de pace, pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

Președintele Donald Trump l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să acționeze mai rapid pentru a pune capăt „războiului fără sens” declanșat de Rusia în Ucraina, notează The Moscow Times.

Kremlinul a declarat ulterior doar că întâlnirea a avut loc și „s-a axat pe diverse aspecte ale reglementării ucrainene”, fără a oferi detalii.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunea anterior că nu se așteaptă la „progrese” diplomatice în urma discuțiilor, a treia întâlnire a lui Witkoff cu Putin din februarie. De asemenea, el a spus „poate” când a fost întrebat dacă se va discuta despre o posibilă întâlnire între Putin și Trump.

Putin „nu este un tip rău”

După ultima lor întâlnire, Witkoff – un aliat vechi al lui Trump care a lucrat cu președintele american în domeniul imobiliar – a declarat că Putin este un „mare lider” și „nu este un tip rău”.

Lauda trimisului față de un președinte considerat de mult timp de Statele Unite drept un adversar autocrat evidențiază schimbarea dramatică a abordării Washingtonului în relațiile cu Kremlinul de când Trump a preluat funcția pentru un al doilea mandat.

Laudele pentru Trump vin la o zi după ce Lavrov a subliniat că „niciodată şi pentru nimic în lume” Rusia nu se va întoarce la graniţele din 1991, când Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

„O revenire la graniţele din 1991, aşa cum continuă să ceară Zelenski, este imposibilă”, a mai spus ministrul rus a cărui ţară a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014 şi alte patru regiuni ucrainene în 2022.

Rusia a făcut apel la comunitatea internaţională să accepte ceea ce numeşte „realitatea de pe teren”, iar Lavrov a criticat liderii europeni că refuză să înțeleagă cauzele conflictului ucrainean.

Acuzații în privința morotariului mediat de SUA

Comentând acordul între Ucraina și Rusia de a întrerupe loviturile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, Lavrov a declarat că Moscova s-a ținut de cuvânt și a acuzat Kievul că lovește infrastructura energetică rusă aproape în fiecare zi.

„Le-am dat colegilor noștri din Turcia, ministrului (de externe, Hakan, n.r.) Fidan, ceea ce am dat americanilor, ONU, OSCE – lista faptelor care enumeră atacurile Ucrainei din ultimele trei săptămâni împotriva infrastructurii energetice ruse”, a subliniat Lavrov.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat sâmbătă despre eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul Rusia-Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice rusești în ultima zi, o încălcare a moratoriului negociat de SUA privind astfel de atacuri.

Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să întrerupă atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, însă ambele părți s-au acuzat în mod repetat reciproc de încălcarea moratoriului.

Forțele Moscovei au atacat Kievul și alte regiuni ucrainene

În schimb, forțele Moscovei au lansat o rafală de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri rezidențiale și comerciale în Kiev și în alte zone ale țării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, au declarat forțele aeriene ale Kievului. Sursa citată a adăugat că 24 de drone au fost bruiate și nu și-au atins ținta.

Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a declarat că trei persoane au fost rănite în capitală ca urmare a atacurilor dronelor.

De asemenea, resturile de drone au distrus o casă și au deteriorat mai multe clădiri comerciale, provocând incendii mari în diferite părți ale Kievului, au declarat oficialii orașului.Încă o persoană a fost rănită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov.

Oficialii regionali au declarat, de asemenea, că clădiri rezidențiale și comerciale au fost avariate în regiunea centrală Dnipropetrovsk, iar armata a raportat pagube în regiunea Odesa din sud.

Jaf în plină stradă la Botanica! Un tânăr de 26 de ani i-a smuls geanta unei bătrâne de 88 de ani

Un bărbat de 26 de ani din raionul Florești a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de comiterea unui jaf stradal în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta, în timp ce se afla la o stație de așteptare a transportului public de pe bd. Cuza Vodă, s-a apropiat de victimă, o femeie de 88 de ani, a îmbrâncit-o și i-a smuls geanta din mână, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Femeia a declarat polițiștilor că era împreună cu soțul și se întorceau de la oficiul poștal, iar în geantă avea 23 900 de lei.

În urma măsurilor operative întreprinse de polițiștii de la Botanica, bărbatul a fost identificat și reținut.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Poliția își reafirmă responsabilitatea de a menține liniștea publică și protecția cetățenilor, însă implicarea și atenția fiecărei persoane pot contribui în mod semnificativ la prevenirea situațiilor riscante.

SUA amenință China cu taxe vamale de până la 245%

Peste 75 de țări și-au exprimat disponibilitatea de a negocia cu Statele Unite cu privire la taxele impuse de partea americană, în afară de China. În acest context, administrația președintelui american Donald Trump poate impune taxe de până la 245% la importurile din China, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

Trump își justifică impuerea taxelor vamale țărilor cu care SUA au cele mai mari deficite comerciale pentru a „echita condițiile de joc și a proteja securitatea națională a Americii”. Pentru țările care doresc să negocieze acorduri comerciale, impunerea unor tarife individuale mai mari a fost suspendată. Excepție a fost China, care a ripostat tarifelor americane.

„Ca urmare a acțiunilor sale de răzbunare, China se confruntă acum cu tarife la importurile din SUA de până la 245%”, a subliniat Casa Albă.

În aprilie, Donald Trump a crescut taxele la mărfurile chinezești de la 84% la 125%. Tarifele impuse se ridică în prezent la 145%.

Ca răspuns, China a crescut tarifele la mărfurile americane de la 84% la 125%. Autoritățile chineze au declanșat o campanie diplomatică pentru a încuraja alte țări să se opună tarifelor americane, a informat Reuters.

Caz șocant în Germania: Un medic de îngrijiri paliative și-ar fi ucis 15 pacienți pe care îi avea în grijă

Procuratura din Berlin a cerut miercuri trimiterea în judecată a unui medic de îngrijiri paliative, suspectat de uciderea a 15 pacienţi în capitala germană. Acest doctor în vârstă de 40 de ani, arestat în august 2024, era până acum suspectat că a făcut cel puţin opt victime, în timp ce sistemul de justiţie continuă să investigheze alte posibile cazuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bărbatul este acuzat că a ucis victimele aflate în grija sa, între septembrie 2021 şi iulie 2024, cu medicamente şi că a dat foc locuinţelor unora dintre ele pentru a „ascunde crimele”, a scris procuratura într-un comunicat.

Victimele, douăsprezece femei şi trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 94 de ani, au fost ucişi „prin înşelăciune şi din motive inutile”, a precizat parchetul.

Procuratura solicită un proces şi o condamnare însoţite de recunoaşterea gravităţii deosebite a faptelor, o detenţie preventivă şi o interdicţie profesională pe viaţă.

În prezent în arest preventiv, medicul „nu a vorbit până acum despre acuzaţiile împotriva sa”, a declarat procuratura. Parchetul a indicat în timpul unei anchete anterioare că motivul a fost „dorinţa de a ucide”.

Tarifele lui Trump nu se aplică smartphone-urilor. Care alte produse sunt exceptate de la taxele vamale impuse Chinei
Articolul anterior
Republica Moldova își propune să semneze Tratatul de aderare la UE în 2028, mai devreme decât se anticipa
Articolul următor
Close menu