Lavrov și Kuleba au încheiat negocierile despre încetarea războiului. Primele declarații: ”Orice pace rece este mai bună decât un război rece”

”Negocierile nu au adus decizia de încetare a focului”, a anunțat Dmitrii Kuleba. Serghei Lavrov a declarat că “orice pace rece este mai bună decât un război rece”. Părțile au discutat despre coridoarele umanitare, scrie dosarmedia.md.

Ministrul rus a mai spus că au fost discutate coridoarele umanitare din Ucraina, adăugând că acele rute sunt determinate de echipe din fiecare țară.

Aprovizionarea cu alimente și stabilitatea prețurilor în Europa au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, a spus el reporterilor.

Răspunzând la o întrebare a BBC cu privire la posibilitatea unei încetări a focului, Lavrov a spus că „operațiunea militară specială” va continua.

El a precizat că , furnizând ajutor defensiv Ucrainei, Occidentul „se comportă periculos”.

Dmitro Kuleba a sosit la Antalia ”la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, miercuri noaptea, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Peste 600 de hectare de câmpii și terenuri agricole, afectate de lăcuste în raioanele Taraclia și Comrat

Peste 600 de hectare de câmpii și terenuri agricole sunt afectate de lăcuste, în raionul Taraclia și Comrat.

Potrivit șefului ANSA, Ion Babanuță, ,,la moment se depun toate eforturile pentru a încearca ca situația să fie sub control, iar astăzi va fi convocată ședința Situații Excepționale Taraclia, după care angajații ANSA vor interveni cu pesticide pentru a localiza și lichida focarul”, transmite portalul ziuadeazi.md.

Recomandările șefului ANSA sunt următoarele: ,,La momentul intervențiilor cu pesticide cetățenii sunt îndemnați să nu scoată la păscut animalele și păsările. Agricultorii, inclusiv din raionul Cahul sunt îndemnați în caz că observă lăcuste pe plantațiile lor să anunțe imediat ANSA la numărul de telefon: 079045214”.

Peste 8.600 de locuri bugetare au fost alocate pentru admiterea în universitățile din Republica Moldova în acest an

În actuala campanie de admitere, universitățile din Republica Moldova vor înmatricula 5307 studenți la studii de licență, cu finanțare de la bugetul de stat, în timp ce la master vor fi admise 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic – 420 de persoane.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, alte 106 de locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări, prioritate având cetățenii din Ucraina. Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, comanda de stat de admitere în învățământul superior, pentru anul de studii 2024-2025.

„În acest an, în premieră, avem o notă minimă de admitere la Științele Educației de 6,5. În același timp, pentru a oferi o mai mare atractivitate pentru studiile în acest domeniu, oferim posibilitate celor care, inclusiv merg la fără frecvență după absolvirea colegiului, să beneficieze de locuri bugetare. Totodată vom pune accent mai mare pe admiterea la Profesiile Viitorului: game, game design, animație și multimedia”, a precizat ministrul Dan Perciun în cadrul ședinței de Guvern.

Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi acordate pentru domeniul Științe ale educației (2104 de locuri), alte 1641 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 905 locuri bugetare, pentru Sănătate – 935 (rezidențiat și secundariat); 314 de locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Silvicultură, Medicină veterinară și Științe ale mediului, iar alte 2798 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități. 

La concursul de admitere la studii superioare pot participa deținătorii diplomei de bacalaureat sau diplomei de studii profesionale, sau a unui act echivalent de studii, acceptat de structura abilitată, cu recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

În premieră, în anul curent, dosarele de participare la concursul de admitere vor fi depuse online prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. MEC a creat această platformă pentru a ușura procesul de depunere a dosarelor și a oferi posibilitate tinerilor să aleagă concomitent mai multe specialități. Aceștia sunt eligibili să depună online dosarele la 3 universități și câte 3 specialități la fiecare universitate. Platforma va fi disponibilă, începând cu prima zi a perioadei de admitere, adică 22 iulie 2024. Perioada de depunere a dosarelor pe platforma eadmitere.gov.md va avea loc în două tururi: 22-29 iulie (turul 1) și 10-14 august (turul II).

Președinta Maia Sandu anunță zi de doliu național după moartea scriitorului Spiridon Vangheli

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a decretat luni, 24 iunie, zi de doliu național după moartea marelui scriitor Spiridon Vangheli.

Maia Sandu a transmis condoleanțe familiei, menționând că Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. 

Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. 

Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță. 

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. 

Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Maia Sandu, într-o postare pe facebook.

Prețurile din Moldova au luat-o razna! Biroul Naţional de Statistică a prezentat ultimele date
Articolul anterior
Un rus și un ucrainean au fost prinși la hotarul moldovenesc cu acte false
Articolul următor