Lista cu oligarhii ruși care au murit după ce Rusia a invadat Ucraina. Toate decesele sunt mai mult decât dubioase

Doi oligarhi ruși au fost gășiți morți săptămâna trecută, alături de familiile lor, în locuințe luxoase din Rusia și Spania, cele două cazuri fiind descoperite la 24 de ore distanță unul de celălalt.

Poliția crede că ambele decese sunt cazuri de crimă-sinucidere, însă dovezile care susțin aceste teorii sunt încurcate de faptul că evenimentele s-au petrecut atât de aproape unul de celălalt. Cei doi oligarhi sunt ultimii dintr-o lista mai lungă de oligarhi care au fost gășiți morți prin sinucidere de la începutul anului. Newsweek UȘA prezintă lista tuturor oligarhilor ruși care au fost gășiți morți în circumstanțe misterioase din ianuarie până în prezent.

Serghei Protosenya

Cadavrul lui Serghei Protosenya, fostul director al gigantului energetic rus Novatek, a fost găsit marți împreună cu cele ale soției și fiicei sale într-o vila închiriată în Spania, unde familia se pare că se află în vacanță de Paște.

Milionarul în vârstă de 55 de ani a fost găsit spânzurat în grădina vilei din Lloret de Măr de către poliția catalană, potrivit presei spaniole, în timp ce soția și fiica să au fost găsite în paturile lor cu răni de cuțit pe corp. Potrivit presei locale Telecinco și El Punt Avui, un topor și un cuțit au fost găsite lângă corpul lui Protosenya.

Poliția investighează două scenarii posibile, spun cei de la Telecinco: fie că oligarhul rus și-a ucis soția și fiica și apoi s-a spânzurat, fie că întreagă familie a fost ucisă. Moartea lui Protosenya a fost confirmată joi de mass-media de stat rusă TASS. Familia Protosenya locuia în principal în Franța. Novatek este a două cea mai mare companie din Rusia, implicată în producția de gaze naturale.

Sergey Protosenya Death: Russian Oligarch Sergei Protosenya Found Dead,  Cause of Death – TOP INFO GUIDE

Vladislav Avaev

Cu doar o zi înainte că trupul lui Protosenya să fie găsit în Spania, la 18 aprilie, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort în apartamentul sau de milioane de euro de pe Universitetsky Prospekt din Moscova, împreună cu soția și fiica să.

Cadavrele ar fi fost descoperite de o rudă a soților Avaev, după ce nu a reușit să ia legătură cu familia timp de mai multe zile. Apartamentul era încuiat din interior, iar în mâinile lui Avaev a fost găsit un pistol, ceea ce i-a determinat pe anchetatori să exploreze teoria conform căreia Avaev și-a împușcat soția și fiica de 13 ani înainte de a se sinucide.

Gazprombank, cu capital privat, este a treia cea mai mare banca din Rusia după active.

TV8.md - Fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, și-ar fi  ucis soția și fiica, apoi s-ar fi sinucis

Vasili Melnikov

La 24 martie, ziarul rusesc Kommersant a transmis moartea miliardarului Vasili Melnikov în apartamentul sau de lux din Nijni Novgorod, al șaselea oraș că mărime din țară.

Potrivit investigațiilor poliției, menționate de Kommersant, Melnikov – care ar fi lucrat pentru firma medicală MedStom – a fost găsit mort în apartament împreună cu soția sa Galina și cei doi fii. Toți au murit în urmă unor răni prin înjunghiere, iar la locul crimei au fost găsite cuțitele folosite pentru crime.

Kommersant a relatat că anchetatorii au ajuns la concluzia că Melnikov și-a ucis soția în vârstă de 41 de ani și copiii de 10 și 4 ani înainte de a se sinucide. Potrivit agenției de presă ucrainene Glavred, compania lui Melnikov suferea pierderi uriașe din cauza sancțiunilor occidentale.

O altă teorie, spune Glavred, este o posibilă confruntare cu un fost partener de afaceri. Dar, potrivit unor surse citate de Kommersant, poliția nu a găsit urme de interferență externă sau de lupta în apartamentul lui Melnikov. Copiii au fost gășiți în camera copiilor, iar soția lui Melnikov în dormitor. Melnikov a fost găsit în baie cu o arteră tăiată.

Mikhail Watford

Magnatul rus de origine ucraineană Mikhail Watford a fost găsit mort în locuința să din Surrey, în Marea Britanie, la 28 februarie.

Watford – care își schimbase numele din Tolstosheya – s-a născut în 1955 în Ucraina sovietică de atunci și își făcuse un nume după ce a devenit un magnat al petrolului și gazelor. Watford, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit spânzurat în garajul locuinței sale de către un grădinar, potrivit The Daily Mail. Poliția din Surrey a declarat că circumstanțele în jurul morții sale nu au fost suspecte, după cum a relatat BBC. Watford locuia în casă cu soția să estoniană Jane și cei trei copii ai săi.

Ukraine-born business tycoon Mikhail Watford found hanged in UK amid  ongoing Russia-Ukraine war - The Maravi Post

Alexander Tyulyakov

La 25 februarie, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Tyulyakov, a fost găsit mort într-o cabană din apropiere de Sankt Petersburg, după cum a relatat ziarul rus Gazeta.

Se pare că Tyulyakov a fost găsit spânzurat în garajul apartamentului. Poliția a găsit un bilet lângă cadavrul sau care i-a făcut pe anchetatori să creadă că oligarhul a murit prin sinucidere.

Un angajat al Comitetului de Investigații pentru regiunea Leningrad care lucrează la moartea lui Tiulyakov a declarat pentru ziarul rus independent Novaya Gazeta că specialiștii criminaliști lucrau deja la locul aparenței sinucideri atunci când personalul serviciului de securitate al Gazprom a sosit și a izolat locul crimei, lăsând ofițerii de poliție în afară casei.

Tiulyakov, în vârstă de 61 de ani, lucra pentru Gazprom de aproximativ zece ani, iar anterior ocupase funcția de director general adjunct pentru securitate corporativă și resurse umane în cadrul gigantului energetic.

Leonid Sulman

Primul deces legat de gigantul energetic rus Gazprom datează dinainte că invazia rusă în Ucraina să fi început, în ianuarie.

Atunci, Leonid Sulman, în vârstă de 60 de ani, director de top al Gazprom, a fost găsit mort în baia unei cabane din regiunea Leningrad, alături de un bilet care a determinat poliția să creadă că acesta s-a sinucis, potrivit Gazeta și grupului media rus RBC.

RBC relatează că Gazprom Invest a declarat că investighează moartea lui Sulman.

„Colegul nostru, șeful serviciului de transport, Leonid Aleksandrovici Sulman, a decedat. Circumstanțele sunt în curs de investigare”, citează RBC declarația companiei. Potrivit RBC, Sulman se află în concediu medical când a murit.

sursa

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Farmacia Familiei a lansat prima Hyper Farmacie din țară – DITA
Articolul anterior
Artistul ucrainean Melovin, despre vedetele din Rusia: ,,Toți sunt niște lași”
Articolul următor