Lockdown până pe 7 martie în Germania: informații importante pentru moldovenii care vor călători sau sunt stabiliți în această țară

În contextul deciziilor autorităților federale din 13.12.2020, 05.01.2021, 19.01.2021 și 10.02.2021 cu privire la aprobarea noilor măsuri de restricționare, pe teritoriul Republicii Federale Germania au fost instituite următoarele măsuri de tip lockdown care se vor menține cel puțin până la 7 martie 2021, anunță Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania.

* Magazinele de vânzare cu amănuntul vor fi închise cu excepția magazinelor alimentare, piețelor săptămânale, farmaciilor, stațiilor Peco, drogheriilor, oficiilor poștale și celor bancare, etc.

* Barurile și restaurantele vor continua activitatea în regim take away;

* Serviciile medicale vor fi în continuare prestate. Totodată, frizeriile (cu posibilele relaxări începând cu 1 martie 2021), saloanele de frumusețe vor fi închise.

* Întâlnirile private sunt permise doar în cercul de familie, limitate, respectiv, la numărul de membri ai familiei proprii, cu posibilitatea de a invita cel mult 1 persoană care nu face parte din familie, fără a lua în calcul copiii până la vârsta de 12 ani.

* Funcționarii publici, precum și angajații din sfera privată, după posibilitate, vor activa la distanță (i.e. home office);

* Serviciile religioase vor fi permise cu respectarea regulilor igienice prestabilite.

* Școlile și instituțiile de învățământ în perioada de referință vor continua studiile în regim online;

* Este recomandată evitarea călătoriilor private care comportă amânare, inclusiv vizitarea rudelor.

* Evenimentele publice de divertisment vor fi interzise în această perioadă. Teatrele, sălile de concert, operele, cinematografele vor fi închise.

* Cazările la hotele în scopuri turistice vor fi interzise. Excepții vor constitui doar cazurile de urgență.

* În magazine și alte puncte de comercializare se va permite aflarea unui singur client pe o suprafață de 10 m2.

* Purtarea măștilor medicinale de tip FFP2, KN95 în spațiile închise este obligatorie cu respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale (1,5 m). Masca este obligatorie inclusiv în zonele aglomerate în care distanța socială nu poate fi asigurată. Amenda pentru nerespectarea acestei condiții este de 50 EUR.

NOTĂ: În regiunile cu incidența cazurilor noi de infectări cu COVID-19 ce depășește 100 de noi infectări la 100 000 locuitori în decursul ultimelor 7 zile, perimetrul de deplasare este redus la raza de 15 km de la locul de reședință, cu excepția cazurilor de extremă necesitate.

Autoritățile locale vor introduce măsurile adiționale de relaxare a stării de lockdown în localitățile în care se atestă o incidență mai mică de 35 de cazuri a noilor infectări la 100 000 de locuitori în decursul ultimelor 7 zile.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Video! Imagini spectaculoase cu Acropola din Atena acoperită de zăpadă
Articolul anterior
ANSP: Vaccinurile anti-Covid-19 vor ajunge cu întârziere în Republica Moldova
Articolul următor