Locuitorii oraşului ucrainean Rubijne dezgroapă cadavrele îngropate în curți și pe drumuri, pentru a le oferi o înmormântare demnă

Locuitorii din oraşul Rubijne, din estul Ucrainei, au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptei, pentru a le oferi o înmormântare demnă, relatează Reuters.

Ucraina Rusia razboi Lugansk

Rubijne face parte din regiunea ucraineană Lugansk, unde forţele ruse au obţinut controlul deplin la începutul lunii iulie, la mai bine de patru luni după ce preşedintele Vladimir Putin a lansat aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Bărbaţii au îndepărtat cu lopeţile, vineri, pământul din faţa unui bloc de apartamente avariat din oraşul cu 50.000 de locuitori.

Lilia Ai-Talatini, în vârstă de 48 de ani, a privit cum muncitorii au scos o pătură care îi acoperea mama, care fusese înmormântată rapid după atacurile care au început în martie şi au divizat oraşul în două.

Ai-Talatini a spus că luptele din acel moment au împiedicat-o timp de 10 zile să ajungă în apartamentul părinţilor ei.

„Mama era deja pe moarte… mâinile ei erau albastre, avea tenul palid, cearcăne sub ochi. A doua zi, mama a murit”, a mai spus ea.

Ai-Talatini şi soţul ei nu aveau lopeţi şi, prin urmare, în timp ce obuzele zburau, au fost nevoiţi să tragă cadavrul într-un şanţ deschis în pământ.

„Mi-e mai uşor pentru că nu e afară… îngropată în condiţii inumane. Acum, o vom duce la cimitir, avem un teren acolo”, a adăugat femeia.

Republica Populară Lugansk, susţinută de Rusia, coordonează procesul de căutare a cadavrelor. Anna Sorokina, un oficial din Lugansk, a declarat că o echipă a lucrat în Rubijne timp de 10 zile şi a exhumat 104 seturi de rămăşiţe.

„Este clar că predomină rănile cauzate de schije, dar există şi răni cauzate de gloanţe”, a mai precizat femeia, estimând că în oraş există un total de 500 de morminte neoficiale.

În total, şase cadavre au fost îngropate în apropierea blocului de apartamente grav avariat şi introduse într-o dubă înainte de a fi examinate de specialiştii din altă parte a oraşului.

Boris Kovaliov, în vârstă de 44 de ani, expert criminalist din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, a declarat că exemple de material genetic vor fi depozitate pentru a ajuta la identificarea cadavrelor necunoscute.

sursa: www.protv.ro

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

O fată de 17 ani a fost lovită de fulger în timp ce se afla pe munte, în Hunedoara. Tânăra a suferit arsuri grave
Articolul anterior
Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Prima imagine cu burtica rotunjoară
Articolul următor