Locul unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie este din nou locuibil. Ordinul de evacuare a fost ridicat după 11 ani

Orașul Fukushima ridică ordinul de evacuare, permițând foștilor locuitori să se întoarcă la 11 ani de la dezastrul nuclear.

La mai mult de un deceniu de la cel mai grav dezastru nuclear din Japonia, orașul care găzduiește centrala nucleară dezafectată Fukushima Daiichi permite foștilor rezidenți să se întoarcă acasă, relatează CNN, potrivit mediafax.

Orașul Futaba, considerat anterior interzis, este ultimul dintre cele 11 districte care și-a ridicat ordinul de evacuare, a declarat un purtător de cuvânt al biroului municipal al orașului.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 s-a produs în largul coastei de est a Japoniei, declanșând un tsunami care a provocat o topire a centralei nucleare și o eliberare majoră de materiale radioactive. A fost cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl din 1986.

Peste 300.000 de persoane care locuiau în apropierea centralei nucleare au fost nevoite să se evacueze temporar, alte mii de persoane au făcut acest lucru în mod voluntar.

Comunitățile altădată înfloritoare s-au transformat în orașe fantomă. În anii care au trecut de atunci, operațiunile de curățare și decontaminare la scară largă au permis întoarcerea unor locuitori care au trăit în fosta zonă de excludere.

În Futaba se află complexul Tokyo Electric Power Company (TEPCO) și o gară. Facilitățile publice, cum ar fi biroul municipal al orașului recent redeschis, sunt programate să își reia activitatea lunea viitoare.

Fotografiile din oraș arată magazine, case și temple goale, multe dintre acestea având acoperișuri prăbușite și ferestre sparte. Străzile sunt în mare parte goale. Mașini și camioane abandonate stau pe un câmp, acoperite de murdărie și rugină.

Înainte de dezastrul nuclear, Futaba avea o populație de aproximativ 7.100 de locuitori. De la sfârșitul lunii iulie, peste 5.500 de persoane au rămas înregistrate ca rezidenți, potrivit purtătorului de cuvânt al biroului municipal.

Rezidenților li s-a permis să intre în zona de nord-est a Futaba – dar nu să locuiască acolo – din martie 2020, când experții au declarat că nivelurile de radiații nu au depășit 20 de milisievert pe an. Acest nivel este echivalent cu două tomografii computerizate ale întregului corp și organismele internaționale de supraveghere a siguranței recomandă ca acesta să fie limita expunerii anuale a unei persoane la radiații.

Autoritățile au început să se pregătească pentru redeschiderea orașului în acest an. În ianuarie, au lansat un program care le permite foștilor rezidenți să se întoarcă temporar, dar doar 85 de persoane din 52 de gospodării au participat, a declarat oficialul din Futaba.

Rămâne neclar câte persoane se vor întoarce – și cât timp va dura recuperarea orașului.

Futaba nu are un calendar oficial privind momentul în care alte zone ale orașului vor fi complet decontaminate, dar purtătorul de cuvânt și-a exprimat speranța pentru viitorul orașului, spunând că Futaba își propune să își crească populația la 2.000 de locuitori până în 2030.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj. Premieră în România şi Europa de Est
Articolul anterior
Un moldovean a fost surprins în timp ce arunca un act falsificat la gunoi, chiar în vama Cahul
Articolul următor