Câmpuri neprelucrate, bătrâni fără îngrijire şi construcţii oprite. Pandemia a lăsat fără muncitori ţari ca Marea Britanie, Germania, Polonia sau Italia. În aceste condiţii, lucrătorii din ţările estice, inclusiv cei din Republica Moldova, sunt la mare căutare.
Agenţiilor de recrutare susţin că ofertele de muncă sunt atractive iar angajatorii din Uniunea Europeană au majorat salariile şi pun la dispoziţie avioane pentru transport.Preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Recrutare spune că, în ultima lună, ofertele de muncă din Uniunea Europeană au crescut cu 15 la sută, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Cei mai solicitaţi sunt muncitorii în agricultură, construcţii şi industria alimentară.
„Perioada pandemiei accidental sau nu a coincis cu sezonul când începe agricultura, când încep construicţiile şi respectiv forţa de muncă este la mare căutare în acestă perioadă. Dacă cresc cererile la forţa de muncă, creşte şi salariul. Angajatorii sunt gata să plătească mai mult persoanelor care doresc un loc de muncă în străinăte, doar că acesată persoană să vină la ei, nu la un concurent. Dacă vorbim de un muncitor în construcţiei, el primea un salariu brut de aproximativ 2500 de euro, în perioada de pandemiei, el poate primi şi un salariu de 3000 de euro”, spune Vasile Ceban, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Recrutare, potrivit TVR Moldova.
Unele companii închiriază avioane pentru a transporta muncitorii. Chiar dacă e stare de urgenţă, aproape 100 de basarabeni au plecat deja la muncă în Germania, cu o cursă charter.
„Conaţionalii noştri care au avut din start aici în Republica Moldova, plus toate actele care le-a oferit Ministerul Muncii din Germania şi angajatorul cu scrisoare de garanţie, vorbim despre garanţia locului de trai pe perioada de carantină(MUSCĂ) am reuşit să trecem, să ne permită să plece conaţionalii noştri din Republica Moldova în Germania”, afirmă preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Recrutare.
În această perioadă, a crescut cu aproape 30 la sută şi numărul celor care vor să plece în străinătate, la muncă. Trebuie alese doar agenţiile care activează legal, pentru a nu fi traşi pe sfoară.
„Agenţiile care activează legal în Republica Moldova nu percep comisioane de la candidaţi. Sunt nişte costuri pentru asigurări medicale, pentru transport, dar avem chiar oferte de muncă cu transportul achitat de angajator. Dar, dacă vorbim de mii de euro sau mii de lei, nu aceştia sunt pur şi simplu nişte escroci, sunt nişte agenţii care astăzi au apărut şi nu le este frică ca mâine să dispară”, precizează preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Recrutare. Potrivit datelor Ministerului de Externe, numai în ultima lună, aproape 20 de mii de cetăţeni s-au reîntors în Republica Moldova.