Incendiu în Chișinău. Fumul dens, vizibil de la câțiva kilometri

Un incendiu puternic a izbucnit astăzi, în regiunea Schinoasa, din municipiul Chișinău. Fumul negru, gros a fost vizibil de la câțiva kilometri.

separator
Din imaginile expediate redacției noastre de către un martor ocular, se poate vedea că flăcările s-au apropiat periculos de casele și gospodăriile oamenilor. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astăzi, 25 aprilie, pompierii au intervenit pentru a lichida un incendiu de vegetație uscată în municipiul Chișinău. Apelul la 112 a fost înregistrat la ora 12:55. Potrivit datelor IGSU, o suprafață de vegetație uscată a luat foc pe strada Sihastrului 90 din orașul Codru.

La fața locului, în mod de urgență, au ajuns două echipaje de salvatori care au stabilit că o suprafață extinsă în apropierea sectorului locativ era cuprinsă de flăcări. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii către ora 13:22, iar incendiul a fost stins la ora 14:01. Potrivit datelor IGSU, în urma incendiului flăcările au nimicit 2 ha de vegetație uscată. Totodată, din cauza vântului focul s-a răspăndit și a distrus un șopron cu lemne într-o gospodărie particulară cu suprafața aproximativ de 12 m2.

Nici o persoană nu a avut de suferit.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU în ultimele 24 de ore pompierii au intervenit în 64 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație uscată în mai multe localități din țară.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat privind intensificările vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s, prognozate pe data de 26 aprilie, IGSU atenționează repetat populația să respecte reguile antiincendiare. Cetățenii sunt rugați să fie foarte atenți la utilizarea focului și să nu aprindă iarba uscată, stufăriș și gunoiul menajer. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse fiind un pericol pentru sectorul locativ, animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere. În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul 112.

sursa foto: www.publika.md

Un elev de 13 ani din Telenești, internat în stare de comă după consum de țuică

Un copil de 13 ani din raionul Telenești ar fi băut țuică în incinta gimnaziului, iar apoi a ajuns la spital, în stare de comă. Medicii afirmă că asemenea situații sunt destul de frecvente. Directorul gimnaziului, unde învață băiatul, a refuzat să comenteze acest caz, transmite Jurnaltv.md.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Potrivit unei persoane apropiate copilului, care ne-a oferit detalii sub protecția anonimatului, elevul din clasa a VII-a ar fi consumat țuică la școală, împreună cu un alt coleg. Băiatul s-ar fi îmbătat atât de tare, încât nici nu a putut urca în autobuzul școlar ca să meargă acasă.

ANONIM: „Șoferul a văzut în ce stare este și a refuzat să-l ia. El a fost nevoit să meargă pe jos, dar în starea în care era, nu a putut să ajungă acasă. A căzut undeva și a adormit.”

Copilul de 13 ani ar fi zăcut pe marginea drumului în frig, până l-a observat un trecător, care l-a învelit cu o pătură și a chemat ambulanța. Sursa noastră susține că băiatul face parte dintr-o familie unde deseori se consumă alcool.

ANONIM: „Am vorbit cu băiatul. El nu vede în asta o problemă.”. Citește continuarea aici.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia. Circa 100 de metri pătrați au ars

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia: Circa 100 de metri pătrați au ars

„În regiunea Rostov, orașul Novoșahtinsk, a fost primit un mesaj la ora 10:24 a.m., ora Moscovei, despre un incendiu pe teritoriul unei uzine de prelucrare a produselor petroliere”, a precizat ministerul, transmite tv8.md.

Incendiul a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și a fost stins aproximativ o oră mai târziu, a relatat agenția de știri Interfax, adăugând că mica rafinărie aparținea unei companii numite Resource LLC.

Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost cauzat de o „încălcare a procesului tehnologic”.

Novoșahtinsk se află la aproximativ nouă km de granița cu Ucraina. O altă rafinărie din Novoșahtinsk a fost lovită de două drone în iunie anul trecut, în ceea ce autoritățile au numit „acțiuni teroriste de la granița de vest”, cu referire la Ucraina.

Incendiul de miercuri a fost al doilea în două zile produs la o rafinărie rusă, după incidentul de marți de la o unitate Lukoil din Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

Două surori gemene, asistente medicale, au murit la interval de câteva zile după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19
Articolul anterior
Lucrătorii moldoveni, la mare căutare în UE. Salariul poate ajunge la 3 mii de euro
Articolul următor