Incendiu în Chișinău. Fumul dens, vizibil de la câțiva kilometri

Un incendiu puternic a izbucnit astăzi, în regiunea Schinoasa, din municipiul Chișinău. Fumul negru, gros a fost vizibil de la câțiva kilometri.

separator
Din imaginile expediate redacției noastre de către un martor ocular, se poate vedea că flăcările s-au apropiat periculos de casele și gospodăriile oamenilor. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astăzi, 25 aprilie, pompierii au intervenit pentru a lichida un incendiu de vegetație uscată în municipiul Chișinău. Apelul la 112 a fost înregistrat la ora 12:55. Potrivit datelor IGSU, o suprafață de vegetație uscată a luat foc pe strada Sihastrului 90 din orașul Codru.

La fața locului, în mod de urgență, au ajuns două echipaje de salvatori care au stabilit că o suprafață extinsă în apropierea sectorului locativ era cuprinsă de flăcări. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii către ora 13:22, iar incendiul a fost stins la ora 14:01. Potrivit datelor IGSU, în urma incendiului flăcările au nimicit 2 ha de vegetație uscată. Totodată, din cauza vântului focul s-a răspăndit și a distrus un șopron cu lemne într-o gospodărie particulară cu suprafața aproximativ de 12 m2.

Nici o persoană nu a avut de suferit.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU în ultimele 24 de ore pompierii au intervenit în 64 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație uscată în mai multe localități din țară.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat privind intensificările vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s, prognozate pe data de 26 aprilie, IGSU atenționează repetat populația să respecte reguile antiincendiare. Cetățenii sunt rugați să fie foarte atenți la utilizarea focului și să nu aprindă iarba uscată, stufăriș și gunoiul menajer. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse fiind un pericol pentru sectorul locativ, animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere. În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul 112.

sursa foto: www.publika.md

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Două surori gemene, asistente medicale, au murit la interval de câteva zile după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19
Articolul anterior
Lucrătorii moldoveni, la mare căutare în UE. Salariul poate ajunge la 3 mii de euro
Articolul următor