”Luna Filmului European 2023” a ajuns în premieră la Chișinău

Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa a ajuns în Republica Moldova. Astfel, începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că este îmbucurător faptul că R. Moldova a aderat la acest program. ”Ceea ce ne dorim noi este ca cinematografia moldovenească să se integreze în cinematografia europeană”, a subliniat oficialul.

În context, Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrul Naţional al Cinematografiei, a afirmat că misiunea instituției pe care o conduce este de a apropia cinematografia R. Moldova de cea din UE. În același timp, Raluca Costache, lider de echipă, Proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media din Republica Moldova”, a specificat că această inițiativă de a organiza acest eveniment face parte din proiectul ”Europa creativă”.

Potrivit Centrului de Informare Europeană în R. Moldova, printre peliculele care vor fi prezentate publicului din Moldova se va număra și câștigătorul din acest an al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, „Anatomy of the Fall” (Franța), dar și filme premiate la festivalurile internaționale de film din Berlin, Locarno, Sarajevo și Sundance. Toate proiecțiile vor avea loc în cadrul „Lunii Filmului European 2023”.

Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.

„Luna Filmului European” este o inițiativă a Academiei Europene de Film (EFA), organizată simultan, în fiecare an, în peste 45 de orașe din toată Europa. În cadrul acestor evenimente, publicul va avea posibilitatea să privească, pe marele ecran, cele mai importante filme ale anului, toate fiind nominalizate la premiul pentru „Cel mai bun film european” de către EFA. Anual, după maratonul de proiecții din toată Europa, EFA anunță filmul câștigător într-o gală specială. În acest an, cel mai bun film din Europa va fi anunțat pe 9 decembrie, la Berlin.

Proiectul „Luna Filmului European 2023 la Chișinău” este realizat la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova în parteneriat cu proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova” și Europe Café, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

În România, carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca ţigările. Românii, total nemulţumiţi
Articolul anterior
Foști titulari de patentă acuză controale inopinate contrar promisiunilor autorităților
Articolul următor