Lupta pentru averile lui Prigojin și împărțirea bunurilor au început încă înainte de moartea sa

Familia lui Evghenii Prigojin a început să se lupte pentru vastul său imperiu de afaceri și să-și pună în buzunar bunurile acestuia înainte ca fondatorul grupării de mercenari Wagner să moară într-un misterios accident de avion pe 23 august, potrivit adevarul.ro.

Canalul rus de știri online „Mojem Obiasnit” (Putem explica) susține că a început redistribuirea activelor din imperiul lui Prigojin, care include zeci de companii și un venit anual de sute de miliarde de ruble. Dar chiar înainte de moartea acestuia, rudele lui Prigojin au început să-și transfere bunurile.

Întinderea imperiului „fostului bucătar al lui Putin” este necunoscută, dar în timpul unui raid al poliției ruse asupra casei sale din Sankt Petersburg, după ce a condus o revoltă eșuată împotriva  Kremlinului, pe 24 iunie, autoritățile au descoperit sigiliile a 600 de entități juridice diferite, sugerând că el a fost implicat în activitățile a sute de companii. Potrivit documentelor, el avea afaceri în cel puțin 15 țări.

Prigojin era cel mai bine cunoscut pentru contractele de catering pe care le-a obținut de la Kremlin, care i-au adus porecla de „bucătarul lui Putin”. Afacerile sale includ, de asemenea, „fabrica de troli” care avea oameni pentru a răspândi dezinformarea, o companie de dezvoltare imobiliară și Megaline, o companie care supraveghează construcția taberelor militare.

Companiile bănoase ale lui Prigojin

Mojem Obiasnit a identificat opt ​​dintre cele mai profitabile companii ale lui Prigojin — Lahta Plaza, Lahta Park, Megaline, Main Line, Pișcevik, Food Plant, RIA FAN și Nevskie Novosti — și a constatat că în unele au avut loc schimbări structurale înainte de moartea sa.

Cu câteva zile înainte de moartea lui Prigojin, s-au făcut schimbări la compania de dezvoltare Lahta Plaza, care construiește centre de afaceri, hoteluri și clădiri rezidențiale în Sankt Petersburg și este controlată de fiul său, Pavel Prigojin. Pe 18 august, compania a creat o entitate spin-off în scopuri fiscale.

Noi directori generali au fost numiți pentru companie și altele deținute de fiul lui Prigojin pe 26 iunie, la câteva zile după revolta eșuată a șefului Wagner.

De asemenea, s-a descoperit că mama lui Prigojin, Violeta, a ascuns informații despre ea în registrele de stat. A fost fondatoarea fundației Colors of Life, care a organizat expoziții de artă.

Văduva lui Prigojin, dată de-o parte

Văduva lui Prigojin, Liubov, a fost înlăturată din funcția de proprietar a două dintre cele mai mari companii ale lui Prigojin și înlocuită de Dmitri Koșara, un partener de lungă durată al „bucătarului lui Putin”.

Potrivit publicației Mojem Obiasnit, relațiile dintre Liubov și soțul ei s-au deteriorat și ea fusese deposedată de acțiuni la o serie de companii din imperiul lui Prigojin. Ea nu a fost văzută la înmormântarea oligarhului.

Amintim că pe 23 august, un avion, care transporta comandanți de rang înalt din cadrul Wagner deasupra regiunii Tver, s-a prăbușit în Rusia. Agenția Federală de Aviație din Rusia (Rosaviația) a raportat că toți pasagerii – Evghenii Prigojin, Dmitri Utkin, Sergei Propustin, Evghenii Makarian, Alexander Totmin, Valeri Chekalov, Nikolai Matiuseev – au murit în accident împreună cu cei trei membri ai echipajului. 

Cauza prăbușirii este încă neclară, dar localnicii din apropierea locului au declarat pentru Reuters că au auzit o explozie și apoi au văzut avionul căzând în picaj spre pământ.

Avionul s-a prăbușit exact la două luni de când Prigojin a preluat controlul asupra orașului Rostov din sud, la sfârșitul lunii iunie, deschizând astfel seria unei răscoale care a zguduit temeliile Rusiei președintelui Vladimir Putin.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Un copil de 7 ani plutea fără semne de viață pe apele Nistrului. A plecat de acasă fără a fi observat
Articolul anterior
„Vremurile s-au schimbat”. În Japonia, părinții tinerilor merg la întâlniri în locul lor, pentru a le găsi sufletul pereche
Articolul următor