Luxemburgul a devenit, duminică, primul stat din întreaga lume în care transportul public este gratuit, relatează Euronews.
Până acum, unele orașe europene, precum capitala estoniană, Tallinn, implementaseră o astfel de strategie. Totuși, Luxemburg – cea mai bogată ţară de pe Bătrânul Continent – este singura care extinde gratuitatea la nivel naţional.
Nici localnicii, nici turiștii nu mai au nevoie de bilete pentru transportul cu trenul, tramvaiul şi autobuzul.Aproape jumătate din deplasările de afaceri sunt realizate cu automobilul în Luxemburg, iar ţara este cunoscută pentru frecventele ambuteiaje. Autobuzele și trenurile sunt folosite în prea mică măsură.
Prin comparaţie, aproape trei sferturi dintre locuitorii capitalei franceze, Paris, folosesc transportul public pentru a ajunge la serviciu.
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la 15 luni de închisoare după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut, informează BBC citat de digi24.ro.
Femeia a fost identificată de angajații penitenciarului, după ce imaginile au fost distribuite online și au devenit virale rapid. Directorul închisorii Wandsworth a declarat că acțiunile lui Abreu au reușit ca în „mai puțin de o zi” să anuleze mulți ani de muncă pentru personalul feminin din închisorile de bărbați. Abreu, în vârstă de 30 de ani, care a fost arestată pe aeroportul Heathrow înainte de a se îmbarca alături de tatăl ei într-un zbor spre Madrid, a pledat anterior vinovată pentru abatere în funcție publică.
Într-o declarație adresată Curții Isleworth Crown, Andrew Davy, directorul închisorii Wandsworth a declarat că multe femei din personalul Wandsworth au raportat o creștere a agresiunilor din partea prizonierilor. Incidentul a avut loc la închisoarea Wandsworth în perioada 26 și 28 iunie. O altă înregistrare a fost găsită pe camera purtată de fostuli ofițer, iar Abreu a recunoscut că a întreținut și în alte rânduri relații sexuale cu acel deținut. Judecătorul a stabilit că videoclipul care a devenit viral nu a fost, prin urmare, izolat și face parte dintr-un comportament repetat.
Fenomenul ce ia amploare în țara lui Moș Crăciun: Turiștii care părăsesc Laponia lasă în urmă haine de mii de euro
O mulțime de saci cu haine și accesorii abandonate se acumulează în fiecare iarnă la hotelurile din Rovaniemi, capitala provinciei Laponia din Finlanda, potrivit publicației online de stat Yle, citat de digi24.ro.
Fenomenul pare să fi scăpat de sub control în ultimii ani. Oamenii care vin în vacanță aici lasă în urmă inclusiv îmbrăcăminte scumpă, de designer, intențional sau accidental. „Cred că motivul din spatele fenomenului este că nu mai au nevoie de hainele de iarnă după ce părăsesc Finlanda și nu le încap în bagaj”, a spus Miko Gröhn, managerul hotelului Arctic din Rovaniemi. Obișnuit deja cu fenomenul, un alt hotel din capitala Laponiei adoptă o abordare mai proactivă a problemei, potrivit managerului său Tiina Määttä , care a spus că oaspeții lasă hainele în urmă săptămânal.
„Avem un panou în lifturi care explică că hainele pot fi lăsate la un punct de colectare din zona recepției”, a spus Määttä, adăugând că apoi hotelul donează articolele grupului de caritate Hope. Și alte unități de cazare din capitala Rovaniemi au confirmat, de asemenea, că unii oaspeți își lasă hainele groase în urmă, inclusiv Santa’s Hotels și Apukka Resort. Cu toate acestea, cantitățile nu sunt deosebit de mari acolo. Gazdele care închiriază apartamente văd, de asemenea, partea lor de lucruri personale abandonate, inclusiv pantofi din piele și paltoane de iarnă în valoare de mii de euro.
Rovaniemi examinează problema Administrația orașului Rovaniemi efectuează în prezent un sondaj pentru a vedea câte articole abandonate circulă în oraș. Sondajul face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a economiei circulare în oraș, potrivit managerului de proiect al Business Rovaniemi, Katariina Sieppi . „Am auzit că turiștii în special lasă în urmă cantități uriașe de haine și lucruri. Suntem conștienți de fenomen, dar nu avem o idee exactă despre amploarea lui”, a explicat Sieppi. Sondajul, care intervievează localniși, firme de turism și turiști deopotrivă, va fi finalizat luna aceasta, iar rezultatele vor fi folosite în primăvară pentru a ghida un proiect pilot care vizează promovarea economiei circulare a regiunii. De exemplu, Sieppi a spus că serviciile locale de închiriere de îmbrăcăminte pentru turiști ar putea fi îmbunătățite. Alte posibilități includ servicii îmbunătățite de colectare pentru reciclare, precum și oferirea turiștilor posibilitatea de a cumpăra echipament de iarnă uzat. „Atunci, turiștii nu ar trebui să se gândească unde să arunce lucrurile lor suplimentare, iar articolele ar putea fi ridicate de unde stau”, a explicat Sieppi.
Cine este Miss America 2025. O tânără de 22 de ani, învingătoarea dintre 52 de frumoase
Abbie Stockard, în vârstă de 22 de ani, a fost desemnată Miss America 2025, aducând un nou titlu de prestigiu statului Alabama, scrie CNN, citat de peroz.ro.
Majoretă și studentă la Universitatea Auburn, unde învață pentru a deveni asistentă medicală, tânăra a fost de-a dreptul șocată când a fost anunțată câștigătoare a concursului de frumusețe.
Într-un video postat pe pagina de Instagram a Miss America, Stockard apare vizibil uimită în momentul în care a fost încoronată câștigătoare. Îmbrăcată într-o rochie strălucitoare, Abbie era cu brațele pline de flori și cu lacrimi pe obraji.
În proba de talente, Stockard a făcut un dans contemporan, în timp ce discursul său a fost axat pe importanța încurajării forței de muncă în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 54 de ani, o problemă accentuată de pandemia de Covid-19.
Într-un video postat pe pagina de Instagram a Miss America, Stockard apare vizibil uimită în momentul în care a fost încoronată câștigătoare. Îmbrăcată într-o rochie strălucitoare, Abbie era cu brațele pline de flori și cu lacrimi pe obraji.
În proba de talente, Stockard a făcut un dans contemporan, în timp ce discursul său a fost axat pe importanța încurajării forței de muncă în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 54 de ani, o problemă accentuată de pandemia de Covid-19.
Evenimentul a inclus o probă de fitness, care a înlocuit tradiționala probă de costume de baie încă din 2023, iar concurentele au defilat în ținute sport roșii și aurii, formate din topuri și pantaloni scurți. De asemenea, au avut loc rundele de talent, ținute de seară și interviuri.
În competiția din Orlando, Florida, Abbie Stockhard a câștigat în fața altor 51 de reprezentante ale statelor din SUA, plus Washington DC și Puerto Rico, fiind apreciată atât pentru carisma ei, cât și pentru inteligența și autenticitatea de care a dat dovadă.