Maestrul Eugen Doga, invitat la „Sărbătorile Iașului”

Cea de-a XXXII-a ediție a manifestărilor reunite sub genericul „Sărbătorile Iașului” se va desfășura în următoarea perioadă la Iași. 

Evenimentul va marca anul acesta și împlinirea a 615 ani de la prima atestare documentară a municipiului Iași, fiind invitați să concerteze, printre alții, Gheorghe Zamfir, Elena Moșuc, Eugen Doga, Gabriel Croitoru și cei 3 Tenori Ieșeni, transmite Agerpres.

„În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie sute de mii de pelerini vin să se închine la Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Sfântă a Moldovei. Îi invit pe ieșeni și pe oaspeții lor să se apropie cu încredere de poarta către reculegere și regăsire spirituală pe care Iașul le-o deschide astăzi și dintotdeauna. Iașul a dăruit enorm României și nu a cerut niciodată răsplată. Însă fericirea pe care o primește prin minunea de a găzdui sfințenia Cuvioasei Parascheva este cea mai de preț recunoaștere a însemnătății acestui oraș. Așadar, îi salut din inimă pe toți pelerinii sosiți în Iași pentru a se ruga la sfintele moaște, îi salut pe toți cei care sosesc în Iași pentru a redescoperi capitala Moldovei și le mulțumesc ieșenilor pentru faptul că sunt gazde bune și primitoare”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Celebrarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, este completată de o serie de manifestări organizate de municipalitate pentru a conferi o notă de sărbătoare întregului oraș.

Astfel, Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 7 – 15 octombrie, Târgul de Toamnă, unde 37 de căsuțe de artizanat și hand made sunt amplasate pe bulevardul și pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, 69 de comercianți expun produsele la Târgul de blănuri și haine de piele organizat pe Esplanada Costache Negri. Alți șase comercianți organizează, pe Esplanada Hala Centrală, Sărbătoarea Vinului.

Conform primarului Iașului, un parc de distracții va fi amplasat la Ștrandul Municipal.

În cadrul „Sărbătorilor Iașului”, municipalitatea va oferi ceai cald pelerinilor care stau la rând pentru a se închina la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva, iar pe 14 octombrie, de hramul Sfintei, va organiza o masă pentru pelerini.

În seara zilei de 14 octombrie municipalitatea va organiza „Seara Valorilor”, eveniment în cadrul căruia sunt premiate personalități locale.

Și anul acesta municipalitatea anunță că va organiza o serie de evenimente și în cartiere. Astfel, joi, 12 octombrie, de la ora 16.30, pe Esplanada Oancea din cartierul Tătărași va fi un spectacol susținut de Corul de copii de la Ateneul Național Iași, tineri artiști de la Palatul Copiilor și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” Iași. Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 16.30, în Piața Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun vor evolua Orchestra elevilor de la Colegiul de Ară „Octav Băncilă”, tineri artiști populari (David Simion, Maria Ionescu, Karla Ursu, Diana Crăcană, Mădălina Lungu) și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” Iași.

„Nu va lipsi tradiționalul concert care încheie Sărbătorile Iașului duminică, 15 octombrie, de la ora 19.00, în Piața Palatului Culturii. În premieră, dat fiind succesul național al acestui proiect, va fi organizat un spectacol cu renumiții „3 tenori ieșeni” – Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă, alături de care vor urca pe scenă și Gheorghe Zamfir, Elena Moșuc, Eugen Doga, Gabriel Croitoru, care va cânta cu vioara Guarnieri, Andra Botez și Bogdan Ota, acompaniați de Orchestra Operei Române Iași și dirijați de maestrul Daniel Jinga. Pe scenă vor urca, de asemenea, Corul Marii Unirii, Corul de Copii al Municipiului Iași și Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt” Iași”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Premiul Nobel pentru Pace: Iraniana Narges Mohammadi a primit cu bucurie vestea şi a ,,sărbătorit” cu colegele de celulă, a transmis familia ei
Articolul anterior
Extensie a Universității din București, la Chișinău. Sunt înmatriculați 40 de studenți
Articolul următor