Maestrul Vasile Iovu, îndrăgitul naist și prieten al neamului, este astăzi omagiat. Acum 67 de ani, pe 24 iulie, în satul Bardar, raionul Ialoveni, s-a născut cel care avea să devină primul naist profesionist din Moldova și primul profesor din clasa de nai a Academiei de muzică, autorul primei „Metode de nai” destinate învațământului muzical mediu și universitar.
Din 1972, Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radiodifuziunii Naționale, astazi Filarmonica Națională „S. Lunchevici” din Chișinău.
De-a lungul activității sale, îndrăgitul artist a cucerit inimile a milioane de spectatori din toată lumea, interpretând la nai, cu un har divin, diverse genuri de muzică: muzică populară, simfonică, de cameră, muzică ușoară. Maestrul Vasile Iovu a concertat pe toate continentele, fiind aplaudat în SUA, Anglia, Elvia, Franța, India, Australia, Japonia, Germania, China și multe alte țări.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Meritele legendei naiului basarabean, Vasile Iovu, sunt apreciate cu titlul de Artist al Poporului, Profesor Universitar, Premiul National si cea mai înalt distincție de stat ” Ordinul Republicii”.
Regele naiului și bunul prieten al maestrului, Gheorghe Zamfir, afirma:
„Dragostea, afecțiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisă în cuvinte. El a demonstrat că e un om fidel, cu o coloană vertebrală dreaptă, cu niște principii de viață extraordinar de frumoase și este din punct de vedere al caracterului, al sensibilității sufletului său un om desăvârșit. L-am apreciat si-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuală, cred că este unul dintre cei mai mari naisti de pe planetă, care exprimă patima și pasiunea pentru muzica și naiul românesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare. La mulți ani, dragă Vasile Iovu! Îndrumat și l-a binecuvântat întru cucerirea inălțimilor muzicii românesti”.