Mai mult de 90% dintre absolvenții USM nu s-au angajat în câmpul muncii. Cum plătește statul că nu are specialiști?

Din totalul celor 2.218 tineri care au absolvit în 2022 studiile bugetare la Universitatea de Stat din Moldova (USM), doar 128 s-au angajat în câmpul muncii. Sunt informațiile prezentate de Curtea de Conturi în Raportul de audit al conformității asupra gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare de către Universitatea de Stat din Moldova (USM) în anii 2021-2022. Conform sursei citate, din numărul celor angajați, doar 85 sunt salariați în instituțiile de stat, scrie anticoruptie.md.

Potrivit raportului, doar pentru perioada 2021-2022, USM a suportat pentru instruirea absolvenților cheltuieli în valoare de 45,3 milioane de lei. Aceste resurse însă nu au fost pe deplin valorificate. Mai exact, Ministerul Educației și Cercetării nu a elaborat reglementări de plasare în câmpul muncii în baza necesităților instituțiilor publice și/sau private, precizează auditorul public principal din cadrul Direcției generale de audit al Curții de Conturi, Aurelia Usatîi. 

Acest lucru se reflectă și în numărul angajărilor care au fost făcute după absolvire. 

„Astfel, în anul 2021 – 2022 au absolvit studiile la USM, cu finanțare de la bugetul de stat, 2.218 tineri specialiști în diferite domenii, din care au fost plasați în câmpul muncii doar 128 de absolvenți din domeniul educației sau 5,8% din numărul total al absolvenților cu studii pe locuri finanțate de la bugetul de stat”, a precizat auditorul public, Aurelia Usatîi. 

Totodată, contrapunând datele aferente absolvenților repartizați în câmpul muncii cu cele preluate din sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat, se observă că din cei 128 de absolvenți repartizați în 2022 activau 110 absolvenți, dintre care 85 în instituțiile de stat și 25 în entitățile private, anunță sursa citată. 

De asemenea, în urma auditării, s-a constatat că cheltuielile pentru instruirea studenților exmatriculați sau care abandonează studiile. Este vorba de 15 milioane de lei drept cheltuieli ineficiente pentru instruirea a 732 de studenți cu finanțare bugetară exmatriculați sau care au abandonat studiile. 

Curtea de Conturi a mai constatat că în perioada supusă auditului au fost identificate unele deficiențe și neconformități aferente gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare, care au afectat buna guvernare a patrimoniului public, cauzate atât de unele lacune ale sistemului de control intern managerial, cât și de neconformarea responsabililor din cadrul entităților la prevederile cadrului normativ. 

Totodată, USM nu a asigurat conform evaluarea necesităților, determinarea bugetului și întocmirea planului de achiziții, și nici corelarea între bugetul aprobat și planul de achiziții, precum și executarea, gestionarea și monitorizarea contractelor de achiziții publice în termenele și condițiile prevăzute de acestea.

Printre deficiențe și neconformități se numără și faptul că nu a fost asigurat înregistrarea drepturilor patrimoniale asupra 64 de clădiri și construcții gestionate de USM cu suprafața totală de circa 55 mii metri pătrați în valoare de peste 255 de mil. de lei și a 9 terenuri cu suprafața de circa 367 hectare în valoare de circa 458 mil. de lei.

„În procesul de reorganizare a instituțiilor din domeniul educației, cercetării și inovării autoritățile publice centrale și USM nu a asigurat inventarierea, evaluarea și transmiterea integrală a patrimoniului în gestiune economică USM, precum și soluționarea situației privind preluarea abuzivă a unor bunuri imobile,  fapt ce atestă că procesul de reorganizare s-a efectuat cu abateri de la cadrul normativ în vigoare”, se menționează în raport.

Auditorii Curții de Conturi au înaintat recomandări pentru ca entitățile auditate să remedieze carențele și problemele constatate.

Caz tragic la Ciocana! Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă.

Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția.

Corpul neînsuflețit al copilului a fost examinat de către medicul legist. La fața locului a fost solicitată și Secția specializată a Centrului tehnico-criminalistic și Expertize judiciare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În urma verificărilor s-a constatat că pistolul de model Baikal 442 era deținut legal de tatălui minorului şi era păstrat în safeu, iar băiatul ar fi găsit cheia și a avut acces la armă.

Polițiștii au iniţiat o anchetă.

 Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să sărbătorească împreună Ziua Europei, pe 9 Mai

Președintele Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți cetățenii în care îi invită să sărbătorească împreună Ziua Europei.

Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii.

Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai.Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, scrie președintele într-o postare.

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Un întreprinzător din Soroca și-a înscenat falimentul. Ce sancțiune a primit
Articolul anterior
Ninge ca în poveste la munte și este viscol. Drum blocat în Brașov din cauza zăpezii
Articolul următor