Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

Preşedintele BRM s-a aflat într-o vizită de două zile de lucru în Republica Moldova în care a anunţat că Bursa Română de Mărfuri trece Prutul. Astfel, în Republica Moldova ar putea fi creată o piaţă a gazelor unde orice distribuitor interesat va putea înainta oferte. Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele din sector prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali. Preţurile vor fi stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi suntem o platformă. Pe această platformă se întâlnesc pe de o parte vânzătorii, pe de alta cumpărătorii. Bursa asigură o întâlnire a preţului cel mai bun pentru cumpărător, evident că generează şi transparenţă şi competiţie în permanenţă. În afară de asta asigurăm şi garantarea tranzacţiilor”.

Existenţa unei platforme pe piaţa de gaze va duce la diversificarea surselor de aprovizionare, spune Gabriel Purice care subliniază că există deja mai multe companii din Uniunea Europeană dispuse să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi mizăm pe traderii din R.Moldova care sunt acum, există un nucleu şi care se poate dezvolta şi mizăm şi pe traderii din România care sunt interesaţi să participle pe această piaţă. Nu numai traderi români, dar şi traderi internaţionali, la nivel european care operează pe mai multe pieţe. Considerăm că va fi interes pe această piaţă.”

Experţii spun că Republica Moldova are capacităţi tehnice de a importa gaz, iar acum, prin intermediul Bursei de Mărfuri din România, poate avea şi oferte comerciale pe o platformă care facilitează tranzacţiile.  

IGOR MUNTEANU, expert, IDIS Viitorul: „Dna Gavriliţa a spus foarte clar, Moldova Gaz nu livrează ceea ce promite, sau ceea ce este obligată. BRM poate mâine dimineaţă sau în câteva zile să ofere servicii de echilibrare. Există conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău care permite acest lucru. BRM poate uşor lansa ofertele sale, chiar mâine dimineaţă, dacă există cerere.”

Analiştii sunt de părere că pentru a liberaliza piaţa energetică din Republica Moldova, ANRE trebuie să modifice şi unele normele existente.

IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „ANRE în condiţii de urgenţă pe piaţa energetică va trebui să lucreze rapid pe anumite ajustări pe norme, regulamente, legislaţia existentă ca să faciliteze intrarea acestor jucători pe piaţă. Această venire a BRM în R.Moldova va aduce preţuri corecte pentru consumatori, doi – va însemna integrarea R.Moldova într-o piaţă regional europeană, trei – va spori posibilitatea de a aduce alternative la monopolurile existente pe piaţa energiei din R. Moldova”.

Gabriel Purice recunoaşte că activitatea pe piaţa din Republica Moldova va fi o provocare pentru Bursa Română de Mărfuri.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „ Din ceea ce cunoaşte noi sursele sunt puţin diversificate şi în aceste condiţii va trebui să reuşim să asigurăm un mediu concurenţial. Adică traderii trebuie să înţeleagă că, pe o piaţă organizată şi în regim de competiţie, se pot obţine preţuri mai bune şi asta va duce la evitarea unor situaţii total anormale”.

În prezent, BRM asigură obţinerea unor preţuri reale influenţate doar de relaţia dintre cerere şi ofertă. Bursa Română de Mărfuri este lider de piaţă în tranzacţionarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern naţional, iar la nivelul anilor 2018 şi 2020 a tranzacţionat peste 90% din consumul naţional.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Adele a înrămat o bucată de gumă mestecată de Celine Dion
Articolul anterior
O pisică a fost prinsă în timp ce încerca să intre într-o colonie din Rusia având la gât 5 grame de marijuana
Articolul următor